1 | Dersin Adı: | GELENEKSEL GIDALAR |
2 | Dersin Kodu: | GSD4258-SS |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 4 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 8 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Yrd. Doç. Dr. C. Ece TAMER |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Dersin amacı öğrenciye Türk beslenme kültürünü anlatmak ve geleneksel gıdalarımız hakkında detaylı bilgi vermektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Beslenme sosyolojisi | |
2 | Türk beslenme kültürü | |
3 | Geleneksel tahıl ürünleri | |
4 | Geleneksel süt ürünleri | |
5 | Geleneksel meyve–sebze ürünleri | |
6 | Geleneksel içecekler | |
7 | Geleneksel et ürünleri | |
8 | Genel tekrar ve ara sınav | |
9 | Geleneksel şekerli ürünler | |
10 | Geleneksel fermente gıdalar | |
11 | Geleneksel gıdaların besleyici değeri | |
12 | Geleneksel gıdalarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskler | |
13 | Geleneksel gıdalar için engeller teknolojisinin kullanımı | |
14 | Geleneksel gıdaların üretiminde ISO 9001, ISO 22000 ve HACCP uygulamaları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Geleneksel Gıdalar Ders Notları (basılmamış) AKTAN, N., U. YÜCEL, H. KALKAN. 1998. Turşu Teknolojisi. Ege Üniversitesi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23 . İzmir. 138 s. AKTAN, N., H. KALKAN. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi. İzmir. 122 s. CEMEROĞLU, B., KARADENİZ, F., ÖZKAN, M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Ankara. 690 s. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu I. 23-24 Eylül 2004. Van. Bildiri Kitabı. 451 s. ALTAN, A. 2005. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fak. Yayınları. Adana. 323 s. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu II. 27-29 Mayıs 2009. Van. Bildiri Kitabı. 928 s. 1. Uluslar Arası "Adriyatik'ten Kafkaslar'a Geleneksel Gıdalar" Sempozyumu. 15-17 Nisan 2010. Tekirdağ. Bildiri Kitabı. 1092 s. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu III. 10-12 Mayıs 2012. Konya. Bildiri Kitabı. 875 s. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 14 | 14 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 104 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |