Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GELENEKSEL GIDALAR
1 Dersin Adı: GELENEKSEL GIDALAR
2 Dersin Kodu: GSD4258-SS
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yrd. Doç. Dr. C. Ece TAMER
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Dersin amacı öğrenciye Türk beslenme kültürünü anlatmak ve geleneksel gıdalarımız hakkında detaylı bilgi vermektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını öğrenir.;
2 Öğrenci Türk beslenme kültürünü öğrenir. ;
3 Öğrenci geleneksel ürünlerimizin üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. ;
4 Öğrenci geleneksel gıdaların endüstriyel ölçekte üretimine yönelik gelişmeleri öğrenir. ;
5 Öğrenci geleneksel gıda üretiminde, kalite güvence sistemlerinin uygulamalarını öğrenir. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Beslenme sosyolojisi
2 Türk beslenme kültürü
3 Geleneksel tahıl ürünleri
4 Geleneksel süt ürünleri
5 Geleneksel meyve–sebze ürünleri
6 Geleneksel içecekler
7 Geleneksel et ürünleri
8 Genel tekrar ve ara sınav
9 Geleneksel şekerli ürünler
10 Geleneksel fermente gıdalar
11 Geleneksel gıdaların besleyici değeri
12 Geleneksel gıdalarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskler
13 Geleneksel gıdalar için engeller teknolojisinin kullanımı
14 Geleneksel gıdaların üretiminde ISO 9001, ISO 22000 ve HACCP uygulamaları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Geleneksel Gıdalar Ders Notları (basılmamış)
AKTAN, N., U. YÜCEL, H. KALKAN. 1998. Turşu Teknolojisi. Ege Üniversitesi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23 . İzmir. 138 s.
AKTAN, N., H. KALKAN. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi. İzmir. 122 s.
CEMEROĞLU, B., KARADENİZ, F., ÖZKAN, M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Ankara. 690 s.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu I. 23-24 Eylül 2004. Van. Bildiri Kitabı. 451 s.
ALTAN, A. 2005. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fak. Yayınları. Adana. 323 s.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu II. 27-29 Mayıs 2009. Van. Bildiri Kitabı. 928 s.
1. Uluslar Arası "Adriyatik'ten Kafkaslar'a Geleneksel Gıdalar" Sempozyumu. 15-17 Nisan 2010. Tekirdağ. Bildiri Kitabı. 1092 s.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu III. 10-12 Mayıs 2012. Konya. Bildiri Kitabı. 875 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 14 14
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 104
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr