1 |
Dersin Adı: |
BİTKİ BESLEME ve GÜBRELEME |
2 |
Dersin Kodu: |
SBYZ204 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
2 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. YILMAZ DORUK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Öğr.Gör.Dr.Yılmaz DORUK |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
yzdoruk@uludag.edu.tr, 02242942374, U.Ü.Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu B Blok-Görükle Kampüsü/Bursa |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bitki Beslemenin temel ilkeleri, besin maddelerinin her biriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin kazandırılması, bitkideki işlevleri, aralarındaki etkileşimlerin, uygulama tekniklerinin öğretilmesi oluşturmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Giriş -Bitki beslemenin tarihçesi. Bitki besin elementlerinin alınımında genel ilkeler. Gübre ve gübreleme kavramı, temel ve başa gübreleme, gübrelerin sınıflandırılması, |
|
2 |
Ahır gübresinin olgunlaştırılması ve yöntemleri, saklanması, tarlada kullanım zamanı, -şekli, -miktarı, Yapay ahır gübresi |
|
3 |
Kompost, kent artıkları, kan tozu, deri tozu, boynuz ve tırnak tozu, guano, yeşil gübre, yeşil gübre bitkileri, yeşil gübre bitkilerinin yetiştirilmeleri ve yetiştirme sistemleri . Biyogübre (Biyolojik gübre), Biyolojik gübrelerin sınıflandırılması, -uygulama yöntemleri, Biyolojik N fiksasyonu ve ilgili bakteri türleri, mikoriza mantarları |
|
4 |
Bitki beslemede azot alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
5 |
Bitki beslemede fosfor alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
6 |
Bitki beslemede potasyum alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
7 |
Bitki beslemede kükürt ve kalsiyum alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Bitki beslemede demir ve magnezyum alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
10 |
Bitki beslemede molibden, bor, çinko,bakır,mangan ve klor alınımı metabolizması diğer besin elementleri ile olan etkileşimleri noksanlığı, fazlalığı ve giderilmesi |
|
11 |
Fertigasyon, avantaj ve dezavantajları |
|
12 |
Arasınav ve Gübreleme programlarını hazırlama ilkeleri, meyve ve sebzelerde gübreleme zamanları |
|
13 |
Gübreleme yöntemleri |
|
14 |
Gübreleme yöntemleri |
|