Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
FOOD MICROBIOLOGY
1 Dersin Adı: FOOD MICROBIOLOGY
2 Dersin Kodu: VET4517
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: İngilizce
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AYŞEGÜL EYİGÖR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: None
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-mail: aeyigor@uludag.edu.tr
phone: 02242941334
adress: Uludağ University Faculty of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene and Technology 16059 Görükle Campus Bursa
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları hakkında bilgi vermek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda mikrobiyolojisi laboratuar genel bilgilerini öğrenir.;
2 Mikrobiyolojik uygulamalarda kullanılan malzeme, ekipman uygulamalarını öğrenir.;
3 Gıdalarda önemli mikroorganizmaların analizleri hakkında bilgi edinir.;
4 Besiyerleri ve çeşitlerini öğrenir.;
5 Besiyeri bileşimine giren maddeleri, önemlerini hazırlanmasını, hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken aşamaları öğrenir.;
6 Sterilizasyon çeşitlerini ve önemini, kullanım alanlarını öğrenir.;
7 Mikrobiyolojik analizler için örnek alma, homojenizasyon, dilüsyon ve inkübasyonu öğrenir.;
8 Temel mikrobiyolojik analiz yöntemlerini ve elde edilen sonuçların yorumlanmasını öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı ve genel bilgiler Uygulama çalışması tanıtım
2 Gıda mikrobiyolojisi laboratuarı, genel kurallar Laboratuar tanıtımı ve genel kurallar I
3 Besiyeri hazırlama şekilleri I Laboratuar tanıtımı ve genel kurallar II
4 Besiyeri bileşimine giren maddeler I Laboratuar malzemeleri: kullanım, hazırlık ve temizlik I
5 Besiyeri bileşimine giren maddeler II Laboratuar malzemeleri: kullanım, hazırlık ve temizlik II
6 Besiyeri bileşimine giren maddeler III Besiyeri tartımı, miktara göre hacim hesaplama
7 Besiyeri çeşitleri, besiyerlerinin hazırlanması I Besiyeri hazırlama I
8 Besiyeri çeşitleri, besiyerlerinin hazırlanması II Besiyeri hazırlama II
9 Besiyeri çeşitleri, besiyerlerinin hazırlanması III Besiyeri hazırlama III
10 Sterilizasyon I Besiyeri sterilizasyonu I
11 Sterilizasyon II Besiyeri sterilizasyonu II
12 Örnek alma, homojenizasyon, dilusyon, ekim ve inkübasyon Farklı gıdalardan örnek alma, homojenizasyon, dilusyon, ekim ve inkübasyon I
13 Mikrobiyolojik analiz yöntemleri I Farklı gıdalardan örnek alma, homojenizasyon, dilusyon, ekim ve inkübasyon II
14 Mikrobiyolojik analiz yöntemleri II Farklı gıdalardan örnek alma, homojenizasyon, dilusyon, ekim ve inkübasyon III
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları, Prof Dr. Kadir Halkman, 2005
2. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007
3. Gıdaların mikrobiyolojik analizi, Adnan Ünlütürk, Fulya Turantaş, 2002
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 7 2 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 14 14
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 1 4 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK2 4 1 4 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK3 4 1 5 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK4 4 1 4 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK5 4 1 4 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK6 4 1 4 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK7 4 1 5 2 2 1 5 2 1 1 3 1
OK8 4 1 5 2 2 1 5 2 1 1 3 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr