1 |
Dersin Adı: |
İLERİ BİTKİ FİZYOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
TOP6952 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. A.VAHAP KATKAT |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Doç.Dr. Hakan ÇELİK |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
vahap@uludag.edu.tr, 0 224 2941530, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Yeşil bitkilerin sentezledikleri organik maddelerin oluşum mekanizmaları ile bitkilerin büyüyüp gelişmeleri için gerekli fizikokimyasal, biyokimyasal ve fizyolojik olayların mekanizmalarını açıklamaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Bitki Hücreleri ve yapıları hakkında genel bilgiler, hücrede bulunan organellerin yapıları ve hücredeki fonksiyonları hakkında genel bilgiler. |
|
2 |
Bitkilerde görev yapan enzimlerin doğal özellikleri, enzimlerin sınıflandırılması, enzimlerin yapısı, bitki hücrelerinde enzimlerin dağılımı, enzimlerin katalitik etkileri, enzimlerin aktiviteleri üzerine etki yapan etmenler. |
|
3 |
Suyun yapısı ve özellikleri, suyun taşınmasında cereyan eden olaylar, su ve hücre arasındaki etkileşim, bitkilerde su dengesi, ksilem ve floem’de taşınım, su potansiyeli, hücrenin su potansiyelini oluşturan etmenler, su potansiyel farkı ve hücreye suyun girişi ve çıkışı, hücre hacmindeki değişiklik ile turgor basıncı arasındaki ilişki. |
|
4 |
Transpirasyon mekanizmaları, transpirasyon birimi, hızı ve oranı, stomaların yapısı, büyüklük ve bitkideki dağılımları, açılıp kapanma mekanizmaları ve buna etki yapan etmenler, Transpirasyonun belirlenme yöntemleri, transpirasyonun azaltma yöntemleri ve sıvı şekilde su yitmesi (Gutasyon-Eksüdasyon). |
|
5 |
Bitki-toprak ilişkisi, topraklarda iyon adsorbsiyonu ve değişimi, toprak pH’sı, kök gelişimi ve besin elementlerinin yarayışlılığı, bitki köklerinin besin elementi absorbsiyon yöreleri, besin elementlerinin kök etki alanına taşınması, Bitki kökleri tarafından besin elementlerinin alınması, besin elementlerinin absorbsiyonunda temel ilkeler. |
|
6 |
Bitkilerde besin elementlerinin asimilasyonu, Fotosentezin tanımı, önemi ve tarihi gelişimi, fotosentezin oluşumunda görev yapan pigmentler, fotosentezin oluşumunda görev yapan ışık enerjisi ve özellikleri. |
|
7 |
Fotosentezde cereyan eden asal tepkimeler ışık tepkimeleri, karanlık tepkimeleri, döngüsel ve döngüsel olmayan fotofosforilizasyon. |
|
8 |
C3, C4 ve KAM bitkilerinde karbondioksit özümlemesi, nişasta ve sakkaroz sentezi, fotosentezi etkileyen etmenler. |
|
9 |
Fotosentez ürünlerinin taşınması, floemde taşınma mekanizmaları, fotosentez ürünlerinin bitkideki dağılımı. |
|
10 |
Bitkilerde aerobik ve anaerobik solunum, solunum ve fotosentezin karşılaştırılması, solunuma etki yapan etmenler. |
|
11 |
Bitki hormonları ve işlevleri. Bitki hormonlarının fizyolojik işlevleri. |
|
12 |
Bitki hormonlarının bitkide dağılımları, bitki büyüme düzenleyicileri, bitki büyüme ve gelişiminde etkili olan doğal hormonlar. |
|
13 |
Stres koşullarının bitki gelişmesi üzerine etkileri. Bitkilerde stress çeşitleri. |
|
14 |
Ürün verimi ile fizyolojik ve diğer metabolik olaylar arasındaki etkileşimler. |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Kacar, B., Katkat, A.V. ve Öztürk, Ş. 2010. BitkiFizyolojisi. Nobel Yayın No: 848, 4. Baskı, s.556, Ankara. Salisbury, F.B. and C.W. Ross (1992). Plant Physiology. 4th ed. pp. 1-682. Wadsworth Publishing Company, Belmont, California, U.S.A. Taiz, L. and E. Zeiger (1998). Plant Physiology. 2nd ed. pp. 1-792. Sinauer Associates, Inc., Publishers, Sunderland, Massachusetts, U.S.A Eastin, J.D. 1969. Physiological Aspects of Crop Yield. American Society of Agronomy Crop Science Society of America. Madison, Wisconsin. USA. |
24 |
Değerlendirme |
|