1 |
Dersin Adı: |
Gıdalarda Kalite Kontrol Sistemi ve Analiz Yöntemleri |
2 |
Dersin Kodu: |
VBH 5018 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Yüksek Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. GÜL ECE SOYUTEMİZ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
soyutemiz@uludag.edu.tr Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://www.veteriner.uludag.edu.tr |
19 |
Dersin Amacı |
Gıdaların bileşimini, gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyonunu, gıdaların kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal analiz metodlarını, antibiyotik ve hormon kalıntısı belirleme tekniklerini, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin temel prensiplerini öğretmek. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Gıdaların bileşimi
|
Gıdalarda kimyasal analizler (protein, kül, yağ tayini)
|
2 |
Gıdaların kimyasal ve fiziksel analizleri
|
Gıdalarda kimyasal (rutubet, tuz, nişasta tayini) ve fiziksel analizler (pH, su aktivitesi)
|
3 |
Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı ve kontaminasyon yolları
|
Gıdalarda maya ve küf analizleri
|
4 |
Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar
|
Gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı sayımı
|
5 |
Gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olan patojen mikroorganizmalar
|
Gıdalarda koliform mikroorganizmaların belirlenmesi
|
6 |
Gıda maddelerinden örnek alma, saklama ve analize hazırlama
|
Gıdalarda E. coli varlığının belirlenmesi
|
7 |
Mikrobiyolojik analiz yöntemleri
|
Gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif S. aureus sayısının belirlenmesi
|
8 |
Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri
|
EMS yöntemine göre suların bakteriyolojik analizleri
|
9 |
Gıdalarda antibiyotik kalıntıları ve analiz yöntemleri
|
Suların kimyasal analizleri
|
10 |
Gıdalarda hormon kalıntıları ve analiz yöntemleri
|
Yumurtada tazelik-bayatlık muayenesi
|
11 |
Gıdaların güvenliğini sağlayan teknolojik uygulamalar
|
Gıda analiz raporu oluşturulması
|
12 |
Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin temel prensipleri
|
Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-1
|
13 |
Türk Gıda Kodeksi kriterleri ve değerlendirilmesi
|
Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-2
|
14 |
Gıda kalite kontrol laboratuvarı dizaynı
|
Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-3
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1.Altuğ T. Gıda kalite kontrolü., Ege Üniversitesi Basım evi, İzmir, 2000. 2.Göktan D., Tunçel G. Gıda güvenliği uygulamaları, 2012. 3.Altuğ T., Elmacı Y., Demirağ K. Gıda kalite sağlama, Sidas yayıncılık, 4.Başoğlu F. Gıda kalite kontrolünün esasları ve gıda güvenliği yönetim sistemleri, Dora Basım Yayın, Bursa 2011. 5.Topal Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996. 6.Karaali, A. Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 2003. |
24 |
Değerlendirme |
|