Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Gıdalarda Kalite Kontrol Sistemi ve Analiz Yöntemleri
1 Dersin Adı: Gıdalarda Kalite Kontrol Sistemi ve Analiz Yöntemleri
2 Dersin Kodu: VBH 5018
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. GÜL ECE SOYUTEMİZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: soyutemiz@uludag.edu.tr
Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://www.veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Gıdaların bileşimini, gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyonunu, gıdaların kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal analiz metodlarını, antibiyotik ve hormon kalıntısı belirleme tekniklerini, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin temel prensiplerini öğretmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıdaların bileşimini, ;
2 Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyonunu, ;
3 Gıdaların kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini, ;
4 Gıdaların fiziksel ve duyusal analizlerini, ;
5 Kalıntı ve kontaminantların belirlenmesi yöntemlerini, ;
6 Gıda güvenliğinin tanımı ve önemini, ;
7 Gıda güvenliğini sağlayan yönetimi sistemlerini, ;
8 Gıda güvenliğine ilişkin yasal düzenlemeleri, ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıdaların bileşimi Gıdalarda kimyasal analizler (protein, kül, yağ tayini)
2 Gıdaların kimyasal ve fiziksel analizleri Gıdalarda kimyasal (rutubet, tuz, nişasta tayini) ve fiziksel analizler (pH, su aktivitesi)
3 Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı ve kontaminasyon yolları Gıdalarda maya ve küf analizleri
4 Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar Gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı sayımı
5 Gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olan patojen mikroorganizmalar Gıdalarda koliform mikroorganizmaların belirlenmesi
6 Gıda maddelerinden örnek alma, saklama ve analize hazırlama Gıdalarda E. coli varlığının belirlenmesi
7 Mikrobiyolojik analiz yöntemleri Gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif S. aureus sayısının belirlenmesi
8 Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri EMS yöntemine göre suların bakteriyolojik analizleri
9 Gıdalarda antibiyotik kalıntıları ve analiz yöntemleri Suların kimyasal analizleri
10 Gıdalarda hormon kalıntıları ve analiz yöntemleri Yumurtada tazelik-bayatlık muayenesi
11 Gıdaların güvenliğini sağlayan teknolojik uygulamalar Gıda analiz raporu oluşturulması
12 Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin temel prensipleri Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-1
13 Türk Gıda Kodeksi kriterleri ve değerlendirilmesi Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-2
14 Gıda kalite kontrol laboratuvarı dizaynı Gıda güvenliği kalite kontrol sistemleri-3
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.Altuğ T. Gıda kalite kontrolü., Ege Üniversitesi Basım evi, İzmir, 2000.
2.Göktan D., Tunçel G. Gıda güvenliği uygulamaları, 2012.
3.Altuğ T., Elmacı Y., Demirağ K. Gıda kalite sağlama, Sidas yayıncılık,
4.Başoğlu F. Gıda kalite kontrolünün esasları ve gıda güvenliği yönetim sistemleri, Dora Basım Yayın, Bursa 2011.
5.Topal Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996.
6.Karaali, A. Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 2003.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 4 15 60
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 1 17 17
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 31 31
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 4 5 4 5 4 3 4 2 3
OK2 5 3 4 4 2 2 3 4 2 3
OK3 2 3 4 4 3 5 2 2 2 2
OK4 3 5 3 5 2 2 4 2 3 2
OK5 5 4 3 3 3 3 2 3 3 2
OK6 3 5 4 4 5 3 2 1 2 1
OK7 3 3 3 2 3 1 4 2 4 5
OK8 3 4 5 5 2 1 1 1 2 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr