Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Gıda Muhafaza İlkeleri
1 Dersin Adı: Gıda Muhafaza İlkeleri
2 Dersin Kodu: VBH 5008
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FİGEN ÇETİNKAYA
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-mail: fcetinkaya@uludag.edu.tr
Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını öğrenir;
2 Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını öğrenir ;
3 Konserve teknolojisini öğrenir ;
4 Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini öğrenir ;
5 Kurutma ve ışınlama teknolojilerini öğrenir ;
6 Gıdaların kullanımına izin verilen kimyasal maddeler ile muhafazasını öğrenir ;
7 Dumanlama teknolojisini öğrenir ;
8 Gıda ambalajlama yöntemlerini öğrenir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması
2 Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga
3 Konserve üretim teknolojisi
4 Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası
5 Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası
6 Kurutma teknolojisi
7 Işınlama teknolojisi
8 Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları
9 Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri
10 Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit
11 Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi
12 Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği
13 Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği
14 Vakum ambalajlama tekniği
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Jay, JM., Loessner, MJ., Golden, DA., 2005. Modern Food Microbiology. ISBN: 0-387-23180-3, Springer Science Business Media, Inc., USA.
2. Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
3. Erkmen, O., 2011. Gıda Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-605-43340-2-5, Elif yayınevi, İstanbul.
4. Göktan, D., Tunçel, G., 2010. Temel Gıda Hijyeni. ISBN: 978-605-88942-0-4, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 10
Yıl sonu Sınavı 1 90
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 10
Finalin BAşarıya Oranı 90
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 3 5 15
Ödevler 2 15 30
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 31 31
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 1 1 2 5 1 2 2 5 3 4
OK2 2 1 3 5 1 2 2 4 3 5
OK3 1 1 2 4 2 2 3 5 2 5
OK4 2 1 3 4 2 2 3 5 3 4
OK5 1 1 2 5 1 2 2 5 3 4
OK6 1 1 2 4 2 2 3 5 2 5
OK7 2 1 3 5 1 2 2 4 3 5
OK8 1 2 2 4 2 3 2 5 2 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr