Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
KÜTLE ve ENERJİ DENKLİĞİ
1 Dersin Adı: KÜTLE ve ENERJİ DENKLİĞİ
2 Dersin Kodu: GMD2216
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AKIN BURAK ETEMOĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yrd.Doç.Dr. Erhan PULAT
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: aetem@uludag.edu.tr
telefon: 0 224 2941976
adres: UÜMMF, Makine Müh. Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Kütle ve enerji denkliğinin temel prensiplerinin öğrencilere öğretilmesi.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kütle ve enerjinin korunumunu açık sistemlere uygular.;
2 Buhar sıkıştırmalı soğutma ve ısı pompası çevrimlerini analiz eder, bu çevrimlerin gıda işlemlerinde önemini kavrar.;
3 Kütle ve enerjinin korunumu prensiplerini ideal gaz karışımlarına uygular.;
4 Gıda mühendisliğinde olası kullanım alanları için nemli havanın termodinamiğini öğrenir ve psikrometrik diyagramı kullanır.;
5 Gıda mühendisliği alanında taşınım esaslı kütle transfer süreçlerini hesaplar. ;
6 Gıda mühendisliği alanında geçici rejimde kütle transfer uygulama hesaplamalarını gerçekleştirir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Açık sistem analizine giriş
2 Sürekli Akışlı Sürekli Açık (SASA) sistemleri ve bazı mühendislik uygulamaları
3 Düzgün Akışlı Dengeli Açık Sistemler (DADA) ve uygulama alanlarından örnekler
4 Buhar sıkıştırmalı soğutma ve ısı pompası çevrimlerinin analizi
5 İdeal gaz karışımları ve bu karışımlara uygulanan modeller
6 Gaz-buhar karışımları, psikrometri ve nemli havanın termodinamiği
7 Nemli havanın hal değişimlerinde kütle enerji denkliği ve hal değişimlerinin psikrometrik diyagramda gösterilmesi
8 Konu tekrarı, ara sınav
9 Kütle transferi temel kanunlar ve denklemler, difüzyon, Fick kanunu
10 Isı ve kütle transferi arasındaki benzerlik
11 Taşınımla kütle transferi ve uygulamaları
12 Karışımlar, Henry kanunu
13 Geçici rejim kütle transferi ve uygulamaları
14 Isı eşanjörleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Mühendislik Termodinamiğin Temelleri, Cilt 1 ve Cilt 2, R. Yamankaradeniz, Nobel Yayın Dağıtım, Ekim 2004, Ankara.
2. Isı ve Kütle Geçişinin Temelleri, F.P. Incropera, D.P. Dewitt, Literatür Yayınevi
3. Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri, M. Özkan, B. Cemeroğlu, M. Türkyılmaz, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 2011, Ankara.
4. Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, Y.A. Çengel, M.A. Boles, Türkçesi: T. Derbentli, McGraw-Hill Literatür Yayıncılık 3. Basım, Ekim 2000, İstanbul.
5. Introduction to Food Engineering, R. P. Singh and D. R. Heldman, Academic Press An Imprint of Elsevier, 3rd Ed.,
6. Introduction to Food Process Engineering, P. G. Smith, Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2003, U.S.A.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 2 20
Ödev 4 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 8 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 4 5 20
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 2 10 20
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 12 12
Toplam İş Yükü 118
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,93
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
OK2 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
OK3 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
OK4 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
OK5 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
OK6 5 4 0 3 4 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr