petek@uludag.edu.tr Uludağ Ünv. Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Organik üretimin tanımı, organik hayvansal üretimde temel standartlar, sertifikasyon, organik yem ve hayvan beslemenin öğretilmes
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Organik üretimin genel tanımı ve önemi hakkında yorum yapabilir;
2
Organik süt üretiminde temel standartları bilir;
3
Organik kırmızı et üretiminde temel standartları bilir;
4
Organik yumurta ve piliç eti üretiminde temel standartları bilir;
5
Organik üretimde sertifikasyon, logo uygulaması ve önemi hakkında yorum yapabilir.;
6
Organik sertifikalı yem üretimi, temini ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahiptir.;
7
Organik süt ve kırmızı et üretiminde hayvan besleme ile ilgili temel bilgilere sahiptir.;
8
Organik yumurta ve beyaz et üretiminde hayvan besleme ile ilgili temel bilgilere sahiptir.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Organik üretimin tanımı, genel durum ve geleceği
2
Organik hayvansal üretimde barındırma
3
Organik süt üretimde bakım ve yönetim
4
Organik kırmızı et üretimi ve hayvan kesimi
5
Organik yumurta ve piliç eti üretimi, bakım ve yönetim
6
Organik keçi-koyun sütü ve eti üretimi
7
Sertifikasyon, logo ve sertifikasyon kuruluşları
8
Hayvan beslemenin organik hayvancılıktaki önemi
9
Organik sertifikalı kaba yem üretimi ve temini
10
Organik sertifikalı konsantre yem üretimi ve temini
11
Organik hayvan beslemede vitamin, mineral yemleri ile yem katkı maddeleri
12
Organik süt ve kırmızı et üretiminde hayvan besleme
13
Organik yumurta ve beyaz et üretiminde hayvan besleme
14
Organik yem rasyonu hazırlama
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1.Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik (2010) Yayımlandığı Resmi Gazetenin Tarihi : 18 Ağustos, Sayı : 27676. www.tarim.gov.tr 2.Birinci Uluslararası Organik Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği Kongresi, Tebliğler Kitabı, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası. 3.Petek M, Üstüner H (2004) Organik Hayvancılık, Geçmişe duyulan özlem mi? Geleceğe yatırım mı? 1. Veteriner Zootekni Kongresi Tebliğler kitabı, Elazığ. 4.Proceedings of International Conference on Organic meat and milk from ruminants, 4-6 October, 2001, Athens, Greece 5.Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi. Ergün, A.; Tuncer, Ş.D.; Medisan yayınevi, Ankara, 2001. 6.Petek M (2010) Organik Hayvancılık. Türkiye IV. Organik tarım Sempozyumu, Erzurum.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
1
14
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
1
14
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
8
8
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
9
9
Toplam İş Yükü
45
Toplam İş Yükü / 30 saat
1,5
Dersin AKTS Kredisi
1,5
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU