Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE YÖNETİMİ
1 Dersin Adı: GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE YÖNETİMİ
2 Dersin Kodu: GIDZ242
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. SAADET DİLEK YILDIZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları.
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Gör. Saadet Dilek YILDIZ
sdilekyildiz@uludag.edu.tr
0224 294 615 32
BUÜ Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi Programı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrenciye sürekli gelişme ve iyileşme anlayışı ile kalite yönetim sistemini değerlendirme ve bu anlayışın uygulamaya kazandırılması için gerekli yaklaşım ve uygulamaları tanıtmak, gıda güvenliği kavramını benimsetmek, gıda güvenliği yönetim sistemlerini öğretmek , ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar hakkında bilgilendirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Kalite kültürünü kavramak, kalite yönetim sistem çalışmalarına hakim olmak, gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmak, ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar hakkında bilgilendirmek.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kalitenin temel kavramlarını ve bileşenlerini açıklayabilmek;
2 Kalite süreçlerini öğrenmek;
3 Toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği sistemlerini kavrayabilmek;
4 Türkiye'de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme;
5 Mevzuatın tanımı ve önemi, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunlara ilişkin esasları kavramak;
6 Güncel gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ;
7 Gıdalardaki tehlikeleri ve bunlardan korunma yöntemlerini öğrenmek;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Kalite ile ilgili kavramlar ve kalitenin temelleri
2 Toplam Kalite Yönetimi, Standart ve Standardizasyon
3 İstatistiksel kalite yönetim teknikleri ve problem çözme yöntemleri
4 Süreç ve Risk Yönetimi
5 Kalitede dökümantasyon
6 Gıda Güvenliğine giriş ve temel kavramlar
7 Gıdalardaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler
8 Gıda kökenli sağlık riskleri
9 Gıda koruma teknikleri
10 ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri
11 HACCP-ISO 22000 Sistemleri
12 Ön koşul programları ve GMP'ler
13 BRC, IFS, FSSC 22000, SQF, GlobalGAP, Helal Gıda Sertifikasyonu
14 Güncel Gıda Mevzuatları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Topal Ş. 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, Tübitak, Gebze.
Topal Ş, 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetim Sistemi: HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset, İstanbul.
Baş T., Oymak M. 2007. Kalite Yönetim Sistemleri, Seçkin Yayıncılık.
Türk Gıda Kodeksi ve Yönetmelikler
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 14 14
Toplam İş Yükü 94
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,13
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 5 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0
OK2 4 5 0 0 0 0 0 0 3 0 0 0
OK3 4 5 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0
OK4 4 5 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0
OK5 4 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 4 5 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0
OK7 4 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr