Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları.
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Öğr. Gör. Saadet Dilek YILDIZ sdilekyildiz@uludag.edu.tr 0224 294 615 32 BUÜ Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Öğrenciye sürekli gelişme ve iyileşme anlayışı ile kalite yönetim sistemini değerlendirme ve bu anlayışın uygulamaya kazandırılması için gerekli yaklaşım ve uygulamaları tanıtmak, gıda güvenliği kavramını benimsetmek, gıda güvenliği yönetim sistemlerini öğretmek , ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar hakkında bilgilendirmek.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Kalite kültürünü kavramak, kalite yönetim sistem çalışmalarına hakim olmak, gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmak, ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar hakkında bilgilendirmek.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Kalitenin temel kavramlarını ve bileşenlerini açıklayabilmek;
2
Kalite süreçlerini öğrenmek;
3
Toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği sistemlerini kavrayabilmek;
4
Türkiye'de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme;
5
Mevzuatın tanımı ve önemi, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunlara ilişkin esasları kavramak;
6
Güncel gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ;
7
Gıdalardaki tehlikeleri ve bunlardan korunma yöntemlerini öğrenmek;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Kalite ile ilgili kavramlar ve kalitenin temelleri
2
Toplam Kalite Yönetimi, Standart ve Standardizasyon
3
İstatistiksel kalite yönetim teknikleri ve problem çözme yöntemleri
4
Süreç ve Risk Yönetimi
5
Kalitede dökümantasyon
6
Gıda Güvenliğine giriş ve temel kavramlar
7
Gıdalardaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler
Topal Ş. 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, Tübitak, Gebze. Topal Ş, 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetim Sistemi: HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset, İstanbul. Baş T., Oymak M. 2007. Kalite Yönetim Sistemleri, Seçkin Yayıncılık. Türk Gıda Kodeksi ve Yönetmelikler
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
14
14
Toplam İş Yükü
94
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,13
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU