1 |
Dersin Adı: |
SU ANALİZLERİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDS233 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Dr. Ögr. Üyesi NUR YÜKSEK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksek okulları yönetim kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr. Üyesi Dr. Nur YÜKSEK nuryuksek@uludag.edu.tr 0224 294 23 50 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
suyun önemi ile teorik konular ve su analizleri ile ilgili uygulama konularının verilmesi. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Gıda işletmelerinde içme ve kullanma sularının Türk Gıda Kodeksine göre kalite kontrolünün yapılması nı sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Suyun Dünya'daki önemi |
Laboratuvar tanıtımı |
2 |
yerüstü ve yeraltı sularının sınıflandırılması |
Laboratuvar tanıtımı |
3 |
Su Hijyeni ve görevleri |
Suda EDTA yöntemi ile sertlik derecesi tayini |
4 |
Suların kirlenme sebepleri ve Temizlenmesi |
Suda EDTA yöntemi ile sertlik derecesi tayini |
5 |
Biyolojik, Mekanik ve Kimyasal Faktörler |
Suda Tromssdorf ile Nitrit tayini |
6 |
Alimentasyon suları ve karar .Anket çalışmaları. |
Suda Tromssdorf ile Nitrit Tayini. |
7 |
Hijyen Yönünden Su Analizleri
Organoleptik,Fiziksel,Kimyasal Muayeneler. |
Suda Brucin ile Nitrat Tayini |
8 |
Bakteriyolojik Su Muayenesi |
Suda Brucin ile Nitrat Tayini |
9 |
Suların Analiz Sonuçlarının değerlendirilmesi |
Suda Nessler ile amonyak aranması |
10 |
Suların Temizlenmesi
fiziksel yöntem ile dezenfeksiyon.
Kimyasal Yöntem ile dezenfeksiyon. |
Suda Nessler ile Amonyak Aranması |
11 |
Suda SERBEST KLOR aranması |
suda Serbest klor aranması |
12 |
Suda görülen bazı hataların giderilmesi |
Suda serbest klor aranması |
13 |
Türk Gıda Kodeksine içme ve kullanma sularının nitelikleri |
Bakteriyolojik su Muayenesi.
Koliform ve Escherichia coli aranması. |
14 |
Türk Gıda KODEKSİNE GÖRE KAYNAK VE içme SULARI TEBLİĞİ. |
Bakteriyolojik su Muayenesi.
Koliform ve Escherichia coli aranması. |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Anonim. 1984.İçme ve kullanma suları Standardı.TSE 266.,Ankara. Anonim.2000, Türk Gıda Mevzuatı, Ankara. Yüksek, N. 2015.Laboratuvar Tekniği II.,metincopyplus, Cağaloğlu, İstanbul. Yüksek, N. 2015.Gıda Mikrobiyolojsi,metincopyplus, Cağaloğlu, İstanbul. Yüksek, N. 2017. Su Analizleri. metincopyplus, Cağaloğlu, İstanbul. |
24 |
Değerlendirme |
|