Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Öğr. Gör. Saadet Dilek YILDIZ sdilekyildiz@uludag.edu.tr 0224 294 615 32 BUÜ Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Ders kapsamında yöresel ürünlerin önemi, özellikleri ve bölgelere göre farklı yöresel ürünler öğretilmektedir.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Öğrenciler yörelere özgü kaynakları öğrenerek çalışacakları yöredeki ürünlerin kalitesine, içeriğine, tüketici üzerindeki etkilerine yönelik gelişmeler sağlayabilir; zamanla ürüne yönelik güven ve beklentileri yükselterek piyasada çalıştıkları ürünlerin tercih edilebilirliklerini arttırabilirler.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Farklı yörelere ait ürünler ile ilgili bilimsel ve teknik alanda kendini geliştirebilme;;
2
Farklı yöresel ürünleri teknolojilerine uygun olarak üretebilme;;
3
Yöresel ürünlerin korunma altına alınmasının öneminin kavranması;;
4
Ders kapsamında temel kavramların öğrenilmesi;;
5
Coğrafi İşaretli Ürünler hakkında bilgi edinilmesi;;
6
Yöresel ürünlerin tüketimini yaygınlaştıran hareketlerin bilinmesi.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Yöresel Mutfak ve Yöresel Ürün Kavramları, Yöresel ürünlerin sürdürülebilirliği
2
Coğrafi İşaret Kavramı ve Uygulamaları
3
Marmara Bölgesi yöresel ürünleri
4
Marmara Bölgesi yöresel ürünleri
5
Karadeniz Bölgesi yöresel ürünleri
6
Akdeniz Bölgesi yöresel ürünleri
7
Akdeniz Bölgesi yöresel ürünleri
8
Güneydoğu Anadolu Bölgesi yöresel ürünleri
9
Ege Bölgesi yöresel ürünleri
10
Ege Bölgesi yöresel ürünleri
11
Doğu Anadolu Bölgesi yöresel ürünleri
12
Doğu Anadolu Bölgesi yöresel ürünleri
13
İç Anadolu Bölgesi yöresel ürünleri
14
İç Anadolu Bölgesi yöresel ürünleri
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Gökçe, N., Mil B., Yüncü H.R., Önçel S., Bekar A., Kabacık M., Özdoğan O.N., Işık N., (2016). Yöresel Mutfaklar, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3375, Eskişehir. Şengül S., Türkay O. (2017). Türkiye’nin Yöresel Mutfakları, Detay Yayıncılık, Ankara.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
30
Kısa Sınav
0
0
Ödev
1
10
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
3
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
1
14
Ödevler
1
12
12
Projeler
1
12
12
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
14
14
Toplam İş Yükü
90
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU