Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ
1 Dersin Adı: ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ
2 Dersin Kodu: GBUP203
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. SERAP KIRMIZI
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Serap KIRMIZI
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Serap KIRMIZI
GAKMYO Bahçe Tarımı Prog.
skirmizi@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Seracılık işletmelerinde bulunan her türlü yapı ve tesislerin planlanması ve öğrencilere örtüaltı yetiştiricilik becerilerinin kazandırılması.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Tecrübe ve bilgi kazanmak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Örtüaltı yetiştiriciliğe uygun gübreleme proğramları ile besin çözeltilerinin hazırlanması bilgisine sahip olmak ;
2 Yetiştirme ortamlarının hazırlanması bilgisine sahip olmak.;
3 Sebzelerde tüplü fide ile çoğaltmanın ilkelerini ve uygulanmasını öğrenir;
4 Seracılık işletmelerinde üretim amacı ile kurulan ya da kurulacak olan her türlü yapı ve tesise ilişkin sorunları belirleme ve çözüm önerileri üretebilme becerilerine sahip olmak.;
5 Sebzeleri tohum ile çoğaltmanın prensiplerini öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Giriş -Örtüaltı yetiştiriciliğin tanıtımı, yayılışı, girdileri ve önemi Sebze fidesi üretiminin yapıldığı seraların gezilmesi
2 Yetiştirme ortamları -Toprak ve toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri yönüyle örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu Tohum ekim materyallerinin kullanılması
3 Diğer yetiştirme ortamları (topraksız yetiştiricilikte kullanılan), sınıflandırılmaları, özellikleri ve örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu Fide üretimi için tohum ekimi
4 Harçlar, hazırlanmaları, karışımları ve gübrelenmeleri Fide çıkışlarının takip edilmesi
5 Seraların planlanmasında etkili olan iklim faktörleri, toprak ve topoğrafya faktörleri ve sosyo-ekonomik faktörler Fide çıkışlarının takip edilmesi
6 Seraların planlanması, sera yerinin seçimi, seraların boyutlandırılması 2-3 gerçek yapraklı devreye gelen fidelerin seradaki yerlerine dikimi
7 Seracılık işletmelerinde işletme merkezinin planlanması, sera içinin düzenlenmesine ilişkin prensipler Seraya dikilen fidelerin sulanması ve gübrelenmesi
8 Ders tekrarı ve Ara Sınav Hastalıklarla mücadele amaçlı ilaçlama
9 Seralarda çevre koşullarının düzenlenmesi Sebze fidelerinde budama
10 Seralarda havalandırma sistemlerinin planlanması Zarar gören kuruyan fidelerin yerine yenilerinin dikilmesi
11 Seralarda soğutma sistemlerinin planlanması, Seralarda ısıtma sistemlerinin planlanması Yabancı ot kontrolü
12 Seralarda sulama ve drenaj sistemlerinin planlanması Sebze fidesi üretimi yapan özel fidanlıklara gezi
13 Seralarda kullanılan yapı malzemeleri ve yapı elemanları Süs bitkisi fidanı üretimi yapan özel fidanlıklara gezi
14 Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar, öğretim programının değerlendirilmesi Uygulama sınavı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Castilla, N.2013. Greenhouse technology and management. Cabi Publishing.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Sınav
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 10 3 30
Arasınavlar 1 2 2
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 1 1 3 2 2 3 3 0 0 0 0
OK2 2 1 2 4 3 2 3 5 0 0 0 0
OK3 3 2 2 4 2 1 2 2 0 0 0 0
OK4 2 1 0 2 1 3 1 3 0 0 0 0
OK5 2 1 2 2 1 1 2 1 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr