1 |
Dersin Adı: |
ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GBUP203 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
- |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. SERAP KIRMIZI |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. Serap KIRMIZI |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Serap KIRMIZI GAKMYO Bahçe Tarımı Prog. skirmizi@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Seracılık işletmelerinde bulunan her türlü yapı ve tesislerin planlanması ve öğrencilere örtüaltı yetiştiricilik becerilerinin kazandırılması. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Tecrübe ve bilgi kazanmak |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Giriş
-Örtüaltı yetiştiriciliğin tanıtımı, yayılışı, girdileri ve önemi
|
Sebze fidesi üretiminin yapıldığı seraların gezilmesi |
2 |
Yetiştirme ortamları
-Toprak ve toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri yönüyle örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu
|
Tohum ekim materyallerinin kullanılması |
3 |
Diğer yetiştirme ortamları (topraksız yetiştiricilikte kullanılan), sınıflandırılmaları, özellikleri ve örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu |
Fide üretimi için tohum ekimi |
4 |
Harçlar, hazırlanmaları, karışımları ve gübrelenmeleri |
Fide çıkışlarının takip edilmesi |
5 |
Seraların planlanmasında etkili olan iklim faktörleri, toprak ve topoğrafya faktörleri ve sosyo-ekonomik faktörler |
Fide çıkışlarının takip edilmesi |
6 |
Seraların planlanması, sera yerinin seçimi, seraların boyutlandırılması |
2-3 gerçek yapraklı devreye gelen fidelerin seradaki yerlerine dikimi |
7 |
Seracılık işletmelerinde işletme merkezinin planlanması, sera içinin düzenlenmesine ilişkin prensipler |
Seraya dikilen fidelerin sulanması ve gübrelenmesi |
8 |
Ders tekrarı ve Ara Sınav |
Hastalıklarla mücadele amaçlı ilaçlama |
9 |
Seralarda çevre koşullarının düzenlenmesi |
Sebze fidelerinde budama |
10 |
Seralarda havalandırma sistemlerinin planlanması |
Zarar gören kuruyan fidelerin yerine yenilerinin dikilmesi |
11 |
Seralarda soğutma sistemlerinin planlanması, Seralarda ısıtma sistemlerinin planlanması |
Yabancı ot kontrolü |
12 |
Seralarda sulama ve drenaj sistemlerinin planlanması |
Sebze fidesi üretimi yapan özel fidanlıklara gezi |
13 |
Seralarda kullanılan yapı malzemeleri ve yapı elemanları |
Süs bitkisi fidanı üretimi yapan özel fidanlıklara gezi |
14 |
Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar, öğretim programının değerlendirilmesi |
Uygulama sınavı |