| 1 |
Dersin Adı: |
ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
| 2 |
Dersin Kodu: |
GBUP212 |
| 3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
| 4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
| 5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
| 6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
| 7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
| 8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
| 9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
| 10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
| 11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
| 12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
| 13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
| 14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
| 15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. SERAP KIRMIZI |
| 16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Yok |
| 17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Serap KIRMIZI Bursa Uludag University, Gemlik Asım Kocabıyık MYO, Bahçe Tarımı Gemlik/Bursa |
| 18 |
Dersin Web Adresi: |
|
| 19 |
Dersin Amacı |
Zeytin İşleme Tekniklerinin genel prensiplerinin anlaşılması |
| 20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Zeytin bitkisi Akdeniz elementi olarak ülkemizin önemli bir değeridir. Gemlik ilçemizin de önemli bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. |
| Hafta |
Teori |
Uygulama |
| 1 |
Giriş, zeytin ve mamulleri, zeytinin ekolojik
istekleri |
Zeytin meyvesinin özellikleri ve bileşimi |
| 2 |
Zeytinin sistematikteki yeri, botanik özellikleri ve bileşimi |
TZeytin bitkisinin botaniksel özelliklerinin tanıtımı |
| 3 |
Türkiye'de ve diğer ülkelerde yetişen zeytin çeşitleri |
Türkiye'de yetişen zeytin türlerinin tanıtımı |
| 4 |
Salamurahanelerin kurulma esasları |
Salamura yapımında kullanılan alet ve makineler |
| 5 |
laktik asit fermantasyonu, aşamaları ve çevresel koşullar |
Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi |
| 6 |
Zeytin üretiminde kullanılan yardımcı maddeler |
Zeytin üretiminde kullanılan aromatik bitki drogları |
| 7 |
Sofralık siyah zeytin üretimi |
Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi |
| 8 |
Sofralık yeşil zeytin üretimi |
Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi |
| 9 |
Zeytinde görülen bozulmalar |
Bozulmuş örneklerin incelenmesi |
| 10 |
Muayene için örnek alma yöntemleri |
Örnek alma |
| 11 |
Zeytin ezmesi |
Analiz tekniklerine giriş |
| 12 |
Ambalajların kontrol edilmesi, duyusal ve fiziksel muayene |
Salamurada tuz tayini
Zeytinde tuz tayini |
| 13 |
Muayene deney raporunda bulunması gerekenler |
Asitlik tayini |
| 14 |
Ambalajlama ve piyasaya sunma |
Mikrobiyolojik kontrol |