Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GBUP212
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. SERAP KIRMIZI
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Serap KIRMIZI
Bursa Uludag University, Gemlik Asım Kocabıyık MYO, Bahçe Tarımı
Gemlik/Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Zeytin İşleme Tekniklerinin genel prensiplerinin anlaşılması
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Zeytin bitkisi Akdeniz elementi olarak ülkemizin önemli bir değeridir. Gemlik ilçemizin de önemli bir geçim kaynağını oluşturmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Zeytinin ülkemizdeki üretimi ve ekolojik isteklerinin anlaşılması;
2 Zeytin bitkisinin botanik ve sistematikteki yerinin anlaşılması;
3 Zeytin bölgelerimizin ve önemli sofralık zeytin çeşitlerimizin anlaşılması;
4 Salamurahanelerdeki yeterliliklerin bilinmesi;
5 Laktik asit fermentasyonunun öğrenilmesi;
6 Zeytin üretiminde kullanılan doğal ve kimyasal bileşenler;
7 Siyah zeytin üretim aşamalarının bilinmesi;
8 Yeşil zeytin üretim aşamalarının bilinmesi;
9 Zeytinde görülen bozulmaların tanınması;
10 Sofralık zeytin üretiminde muayene için örnek alma ve analizlerin bilinmesi;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Giriş, zeytin ve mamulleri, zeytinin ekolojik istekleri Zeytin meyvesinin özellikleri ve bileşimi
2 Zeytinin sistematikteki yeri, botanik özellikleri ve bileşimi TZeytin bitkisinin botaniksel özelliklerinin tanıtımı
3 Türkiye'de ve diğer ülkelerde yetişen zeytin çeşitleri Türkiye'de yetişen zeytin türlerinin tanıtımı
4 Salamurahanelerin kurulma esasları Salamura yapımında kullanılan alet ve makineler
5 laktik asit fermantasyonu, aşamaları ve çevresel koşullar Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi
6 Zeytin üretiminde kullanılan yardımcı maddeler Zeytin üretiminde kullanılan aromatik bitki drogları
7 Sofralık siyah zeytin üretimi Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi
8 Sofralık yeşil zeytin üretimi Kültür ve doğal yolla zeytinin fermente edilmesi
9 Zeytinde görülen bozulmalar Bozulmuş örneklerin incelenmesi
10 Muayene için örnek alma yöntemleri Örnek alma
11 Zeytin ezmesi Analiz tekniklerine giriş
12 Ambalajların kontrol edilmesi, duyusal ve fiziksel muayene Salamurada tuz tayini Zeytinde tuz tayini
13 Muayene deney raporunda bulunması gerekenler Asitlik tayini
14 Ambalajlama ve piyasaya sunma Mikrobiyolojik kontrol
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Aktan N., Yıldırım H.K., 2012.Sofralık Zeytin Teknolojisi, Meta Basım Matbaacılık, İzmir
Tetlk, D. 2005. Sofralık Zeytin İşleme Teknikleri, Emre Basımevi, İzmir
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Test veya klasik sınav
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 6 4 24
Ödevler 1 8 8
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİM KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 3 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 3 1 2 3 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 2 2 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 0 0 3 3 3 3 0 0 0 0
OK5 0 0 0 0 2 2 2 3 0 0 0 0
OK6 0 0 0 0 2 2 3 2 0 0 0 0
OK7 0 0 0 0 2 2 3 2 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 3 1 1 2 0 0 0 0
OK9 0 0 0 0 1 2 1 1 0 0 0 0
OK10 0 0 0 0 0 0 2 2 0 0 0 0
ÖK: Öğrenim Kazanımları PY: Program Yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr