Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SÜT ve ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II
1 Dersin Adı: SÜT ve ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II
2 Dersin Kodu: GIDZ204
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi SÜREYYA SALTAN EVRENSEL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksek okulları yönetim kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Üyesi Dr. Süreyya Saltan EVRENSEL
ssaltanev@gmail.com
0224 294 23 42
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Peynir,Süt tozu ve Dondurma teknolojisini öğrenmek, kontrolleri yapmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Süt ve ürünleri teknolojisinin temel prensipleri ve endüstriyel üretimin öğretilmesi
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Tereyağı Teknolojisi ;
2 Peynir üretimini ve çeşitlerini ;;
3 Peynire yapılan analizleri ;;
4 Süttozu üretimini ;;
5 Dondurma üretimini ;;
6 Süt teknolojisinde kontrolleri yapmak ve değerlendirmek;;
7 Üretim hatlarının işleyişini ve kontrolünü sağlamak;;
8 Süt işleme makinelerini kullanmayı bilmek;;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin ve kaynakların tanıtımı Tereyağı analizleri; asitlik tayini, süt yağı tayini, nişasta aranması, diğer yağların aranması
2 Tereyağı Teknolojisi ( süt seçiminden başlayarak krema eldesi yapılan işlemler) Nem tayini, tuz tayini, yağ asitliği tayini, Yağsız Katı madde miktarı tayini, Peroksit sayısı
3 Tereyağı Teknolojisi ( Kremadan tereyağı üretim aşamalarını ayrıntılı anlatımı) Pastörizasyon kontrolü, mikrobiyolojik analizlerin tümü
4 Tereyağı Teknolojisi ( Üretilen tereyağlarının hatalar ve hataların düzeltilmesi) Peynir yapılacak sütte analizlerin hepsi yapılır (Sütte koruyucu maddeler tayini(hidrojen peroksit, formaldehit, potasyum dikromat, borik asit), bakteriyel aktivite testleri).
5 Peynir üretim teknolojisi hakkında genel bilgiler ( Süt seçiminden başlayarak peynir yapılacak süte uygulanan tüm işlem basamakları peynir farklılıkları gözetilerek ayrıntılı olarak anlatılmaktadır) Genel mikroorganizma sayımı, Koliform bakteri, E.coli ,Küf ve maya sayımı, Sütte kurumadde miktarı, yağsız kurumadde tayini, Sütte yağ tayini
6 Peynir üretim teknolojisi hakkında genel bilgiler ( Süt seçiminden başlayarak peynir yapılacak süte uygulanan tüm işlem basamakları peynir farklılıkları gözetilerek ayrıntılı olarak anlatılmaktadır) Peynirde kuru madde tayini, asitlik tayini, tuz tayini, yağ tayini, pH tayini, protein tayini,kül tayini, peynir mayasında kuvvet tayini
7 Beyaz peynir üretimi Kaşar peyniri üretimi Lor peyniri üretimi+ Eritme peyniri üretimi Farklı peynirlerde yapılan analizlerin karşılaştırılmaları yapılarak değerlendirme istenmektedir.
8 Mihaliç Peyniri Üretimi Hellim Peyniri Üretimi+ Van Otlu Peynir Üretimi Sütte koruyucu maddeler tayini(hidrojen peroksit, formaldehit, potasyum dikromat, borik asit), bakteriyel aktivite testleri, Sütte özgül ağırlık , asitlik, alkol testleri.
9 Ders tekrarı, ARASINAV Genel mikrooranizma sayımı, Koliform bakteri, E.coli ,Küf ve maya sayımı, Sütte kurumadde miktarı, yağsız kurumadde tayini, Sütte yağ tayini
10 Dondurma Teknolojisi Dondurmada kurumadde, süt yağı miktarı, yağsız kurumadde miktarı, hacim genişlemesi, toplam şeker miktarı tayini
11 Dondurma Teknolojisi Sütte koruyucu maddeler tayini(hidrojen peroksit, formaldehit, potasyum dikromat, borik asit), bakteriyel aktivite testleri, Sütte özgül ağırlık , asitlik, alkol testleri.
12 Dondurma Teknolojisi Nem tayini, yağ tayini, çözülebilme oranı, asitlik tayini
13 Süttozu Üretimi
14 Süttozu Üretimi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Süt Teknolojisi ders notları –Süreyya Saltan Evrensel

Süt Ürünleri Teknlojisi-Cenap TekinŞen
Süt Teknolojisi-Mustafa Metin
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 25
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 15
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 12 12
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 22 22
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 5 4 5 3 5 0 5 0 5 0 5 5 5
OK2 5 4 5 5 5 0 5 0 5 0 5 5 5
OK3 5 5 4 3 5 0 4 0 4 0 4 4 5
OK4 5 5 5 3 5 0 5 0 5 0 5 0 5
OK5 5 5 5 3 5 0 5 0 5 0 5 5 5
OK6 5 4 5 3 5 0 5 0 4 0 4 4 4
OK7 5 4 4 3 5 0 5 0 5 0 5 5 5
OK8 5 5 4 3 4 0 4 0 4 0 4 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr