Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: LVSS239
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. TÜLAY ELAL MUŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları yönetim kurullarının görevlendirdiği Öğretim Elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Doç. Dr. Tülay ELAL MUŞ
tulayelalmus@uludag.edu.tr
Tel: 0224 2942662
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu derste hayvansal kaynaklı gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi vermek ve Laborant ve Veteriner Sağlık öğrencilerinin bu ürünleri seçme ve tüketme noktasında tüketici bilinçlerinin arttırılması konusunda yeterlilik kazandırılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bir Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri olarak hayvanlardan elde edilen gıdalar üzerinde sorumlulukları olduğunu hatırlatmak ve hayvan sağlığının gıda endüstrisi ile yakın ilişki içerisinde olduğu bilincini kazandırmak. Vücudunda ilaç kalıntısı bulunmayan, sağlıklı hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinin toplum sağlığının korunması bakımından önemini benimsetmek.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Çeşitli hayvansal gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak;
2 Hayvan sağlığının, hayvansal gıda üretimindeki rolünü kavramak;
3 Veteriner ilaçları kullanımının, hayvansal gıdalarda son ürünün üretim teknolojisi ve ürün kalitesi üzerine etkisini anlamak ;
4 Kontrolsüz antibiyotik kullanımının gıdalar ve dolayısıyla halk sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olmak ;
5 Gıda güvenliği ile hayvan sağlığı arasındaki yakın ilişkiyi ve laborant ve veteriner sağlık personelinin bu ilişkideki rolü konusunda bilgi sahibi olmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Yoğurt teknolojisi
2 Ayran teknolojisi
3 Peynir teknolojisi
4 Tereyağı teknolojisi
5 Salam sosis teknolojisi
6 Sucuk teknolojisi
7 Pastırma teknolojisi
8 Gıdalarda dumanlama uygulaması
9 Gıdalarda dumanlama uygulaması
10 Havyar teknolojisi
11 Bal ve arı ürünleri teknolojisi
12 Yumurta teknolojisi
13 Hayvanlarda antibiyotik kullanımının, gıda teknolojisine etkisi
14 Hayvanlarda antibiyotik kullanımının, insan sağlığına etkisi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Et ve Et Ürünleri Teknolojisi; Şahsene ANAR, Dora Basım, Yayım, Dağıtım
Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi; Ali ARSLAN, Medipres
Süt ve Mamulleri Teknolojisi; Mustafa ÜÇÜNCÜ, Meta Basım
Gıda teknolojisi; Sıdıka BULDUK, Detay Yayıncılık
Yumurta ve Yumurta Ürünleri; Şahsene ANAR, Dora Basım, Yayım, Dağıtım
Gıda Güvenliği; Mustafa TAYAR, Marmara Belediyeler Birliği
Türk Gıda Kodeksi; T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, mevzuatgov.tr
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 15 15
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 15 15
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 18 18
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK2 1 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK3 1 1 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1
OK4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK5 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr