Meslek Yüksekokulları yönetim kurullarının görevlendirdiği Öğretim Elemanları
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Doç. Dr. Tülay ELAL MUŞ tulayelalmus@uludag.edu.tr Tel: 0224 2942662
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bu derste hayvansal kaynaklı gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi vermek ve Laborant ve Veteriner Sağlık öğrencilerinin bu ürünleri seçme ve tüketme noktasında tüketici bilinçlerinin arttırılması konusunda yeterlilik kazandırılması amaçlanmaktadır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Bir Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri olarak hayvanlardan elde edilen gıdalar üzerinde sorumlulukları olduğunu hatırlatmak ve hayvan sağlığının gıda endüstrisi ile yakın ilişki içerisinde olduğu bilincini kazandırmak. Vücudunda ilaç kalıntısı bulunmayan, sağlıklı hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinin toplum sağlığının korunması bakımından önemini benimsetmek.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Çeşitli hayvansal gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak;
2
Hayvan sağlığının, hayvansal gıda üretimindeki rolünü kavramak;
3
Veteriner ilaçları kullanımının, hayvansal gıdalarda son ürünün üretim teknolojisi ve ürün kalitesi üzerine etkisini anlamak ;
4
Kontrolsüz antibiyotik kullanımının gıdalar ve dolayısıyla halk sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olmak ;
5
Gıda güvenliği ile hayvan sağlığı arasındaki yakın ilişkiyi ve laborant ve veteriner sağlık personelinin bu ilişkideki rolü konusunda bilgi sahibi olmak;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Yoğurt teknolojisi
2
Ayran teknolojisi
3
Peynir teknolojisi
4
Tereyağı teknolojisi
5
Salam sosis teknolojisi
6
Sucuk teknolojisi
7
Pastırma teknolojisi
8
Gıdalarda dumanlama uygulaması
9
Gıdalarda dumanlama uygulaması
10
Havyar teknolojisi
11
Bal ve arı ürünleri teknolojisi
12
Yumurta teknolojisi
13
Hayvanlarda antibiyotik kullanımının, gıda teknolojisine etkisi
14
Hayvanlarda antibiyotik kullanımının, insan sağlığına etkisi
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi; Şahsene ANAR, Dora Basım, Yayım, Dağıtım Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi; Ali ARSLAN, Medipres Süt ve Mamulleri Teknolojisi; Mustafa ÜÇÜNCÜ, Meta Basım Gıda teknolojisi; Sıdıka BULDUK, Detay Yayıncılık Yumurta ve Yumurta Ürünleri; Şahsene ANAR, Dora Basım, Yayım, Dağıtım Gıda Güvenliği; Mustafa TAYAR, Marmara Belediyeler Birliği Türk Gıda Kodeksi; T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, mevzuatgov.tr
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
1
14
Ödevler
0
15
15
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
15
15
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
18
18
Toplam İş Yükü
90
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU