1 |
Dersin Adı: |
FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ |
2 |
Dersin Kodu: |
BTKS218 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. HÜSEYIN CAN ALPSOY |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Dr. Hüseyin Can Alpsoy hcan@uludag.edu.tr 02247736042 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinçli teknik elemanlar yetiştirmek |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Öğrencinin, fide ve fidan yetiştirilmesi esnasında karşılaşılan hastalık ve zararlı problemleriyle ilgili tecrübe edinmesini sağlayacaktır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Fide yetiştiriciliğinin amacı ve önemi |
Fide yetiştirme yerlerinin ve fide yetiştirme kaplarının tanıtılması |
2 |
Ülkemizdeki fidecilik sektörünün genel durumu |
Civardaki küçük fide üretim işletmelerine gezi |
3 |
Fide yetiştiriciliğinde tohumluğun önemi |
Bazı otsu bitkilerin tohumlarının tanıtılması. |
4 |
Fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri
|
Fide yetiştirme ortamında kullanılan materyallerin (torf, vermikülit gibi) tanıtılması |
5 |
Sebzecilikte aşılı fide kullanımı |
Bazı sebzelerde fide yetiştirme amacıyla tohum ekimi |
6 |
Sebzecilikte aşılı fide kullanımı |
Ekilen tohumlarda çıkışların gözlenmesi |
7 |
Modern fide üretim tesisleri |
Modern fide üretim tesisine gezi |
8 |
Modern fide üretim tesisleri |
Ekilen tohumlardan gelişen fidelerin şaşırtılması. |
9 |
Ülkemiz fidancılığının durumu
|
Küçük ölçekli fidan yetiştirme yerlerinin hazırlanması |
10 |
Fidan üreticilerinin sorunları |
Meyve ve süs bitkisi fidanı üreten işletmelere gezi. |
11 |
Fidan üretim tekniklerinin tanıtılması |
Bazı fidanların üretimi için tohum ekilmesi veya çelik alınması |
12 |
Fidanlık işletmeciliğinde çalışma amacı ve tipin tespiti
|
Aşılı fidan üretimi için bazı anaçlara aşı yapılması |
13 |
Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan konular
|
Yapılan uygulamalarla ilgili gereken kültürel işlemlerin yerine getirilmesi |
14 |
Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan konular
|
Tohum ve çelikten gelişmekte olan fidanların gözlenmesi, aşıların tutup tutmadığının kontrol edilmesi. |