1 | Dersin Adı: | SÜT TEKNOLOJİSİ |
2 | Dersin Kodu: | GMD3206 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 6 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. TÜLAY ÖZCAN |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Prof. Dr. Lütfiye YILMAZ-ERSAN |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Tülay ÖZCAN Bursa Uludag University Faculty of Agriculture Department of Food Engineering 16059 Görükle/Bursa Phone: 0224 2941498 Fax: 0224 2941402 e-mail: tulayozcan@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencileri sütün oluşumu, bileşimi ve kalite özellikleri konusunda temel kavram ve prensipler hakkında bilgilendirmektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Ders öğrencilerde, süt endüstrisi hakkında bilgi birikimi oluşturmaktadır. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Sütçülüğün tarihsel gelişimi ve Türkiye de süt sektörü | |
2 | Sütün oluşum mekanizması | |
3 | Sütün bileşimi ve etkileyen faktörler | |
4 | Çeşitli hayvanların sütleri ve özellikleri | |
5 | Sütün fiziksel özellikleri | |
6 | Sütün kimyasal özellikleri | |
7 | Süt mikrobiyolojisi | |
8 | Süt biyokimyası ve süt jelleri | |
9 | Sütün doğal fonksiyonel ve antimikrobiyel bileşenleri ve mekanizmaları | |
10 | Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyon | |
11 | Sütün ısıtılması, pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleri | |
12 | Süt ve ürünlerinin işlenmesinde ısıl işleme bağımlı olmayan alternatif yöntemler | |
13 | Süt teknolojisinde koyulaştırma ve kurutma teknolojisi: Süt tozu üretim teknolojisi | |
14 | Dondurma teknolojisi |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Süt Teknolojisi ( Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Prof. Dr. Tülay ÖZCAN, Prof. Dr. Lütfiye YILMAZ, U. Ü. Z. F. Ders Notu) Süt Teknolojisi: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi (Prof. Dr. Mustafa Metin) Advanced Dairy Chemistry (Volume 1, 2, 3) (Edited by P.F. Fox) Dairy Chemistry and Biochemistry (Edited by P.F. Fox, P.L.H. McSweeney) |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Bu derste, araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme argumantasyon, farklı lab yaklaşımları, probleme dayalı öğrenme, işbirlikli öğrenme gibi öğretim model ve yöntemleri kullanılmaktadır. Ders 1 adet ödev, 1 ara sınav, 1 yarıyıl sonu sınavı ile değerlendirilmektedir. Ayrıca özdeğerlendirme ve akran değerlendirme gibi alternatif değerlendirmeler de yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda başarı bağıl değerlendirme şeklinde yapılmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 15 | 15 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 91 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,03 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |