Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SÜT TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: SÜT TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMD3206
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Lütfiye YILMAZ-ERSAN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Tülay ÖZCAN
Bursa Uludag University Faculty of Agriculture Department of Food Engineering
16059 Görükle/Bursa
Phone: 0224 2941498
Fax: 0224 2941402
e-mail: tulayozcan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri sütün oluşumu, bileşimi ve kalite özellikleri konusunda temel kavram ve prensipler hakkında bilgilendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders öğrencilerde, süt endüstrisi hakkında bilgi birikimi oluşturmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Sütün oluşumu konusunda bilgi sahibi olma ;
2 Sütün bileşenleri ile besleyici özelliği hakkında bilgi edinme ;
3 Süt kimyası ve biyokimyası hakkında bilgi sahibi olma ;
4 Süt mikrobiyolojisi hakkında bilgi edinme ;
5 Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Sütçülüğün tarihsel gelişimi ve Türkiye de süt sektörü
2 Sütün oluşum mekanizması
3 Sütün bileşimi ve etkileyen faktörler
4 Çeşitli hayvanların sütleri ve özellikleri
5 Sütün fiziksel özellikleri
6 Sütün kimyasal özellikleri
7 Süt mikrobiyolojisi
8 Süt biyokimyası ve süt jelleri
9 Sütün doğal fonksiyonel ve antimikrobiyel bileşenleri ve mekanizmaları
10 Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
11 Sütün ısıtılması, pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleri
12 Süt ve ürünlerinin işlenmesinde ısıl işleme bağımlı olmayan alternatif yöntemler
13 Süt teknolojisinde koyulaştırma ve kurutma teknolojisi: Süt tozu üretim teknolojisi
14 Dondurma teknolojisi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Süt Teknolojisi ( Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Prof. Dr. Tülay ÖZCAN, Prof. Dr. Lütfiye YILMAZ, U. Ü. Z. F. Ders Notu)
Süt Teknolojisi: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi (Prof. Dr. Mustafa Metin)
Advanced Dairy Chemistry (Volume 1, 2, 3) (Edited by P.F. Fox)
Dairy Chemistry and Biochemistry (Edited by P.F. Fox, P.L.H. McSweeney)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bu derste, araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme argumantasyon, farklı lab yaklaşımları, probleme dayalı öğrenme, işbirlikli öğrenme gibi öğretim model ve yöntemleri kullanılmaktadır. Ders 1 adet ödev, 1 ara sınav, 1 yarıyıl sonu sınavı ile değerlendirilmektedir. Ayrıca özdeğerlendirme ve akran değerlendirme gibi alternatif değerlendirmeler de yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda başarı bağıl değerlendirme şeklinde yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 15 15
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 91
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,03
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 4 4 5 5 4 5 4 5 5
OK2 5 3 4 3 5 5 4 5 4 5 5
OK3 5 3 3 3 5 5 4 5 4 5 4
OK4 5 3 4 4 5 5 4 5 4 5 5
OK5 5 4 4 4 4 5 4 5 4 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr