1 |
Dersin Adı: |
HAYVAN BARINAKLARI ve HİJYEN |
2 |
Dersin Kodu: |
VET2504 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. Serdal Dikmen |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof.Dr. Serdal Dikmen Araş. Gör. Dr. Fazlı ALPAY |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Mail: serdal@uludag.edu.tr Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Hayvan Barınakları ve Hijyen dersinde, değişik tür hayvanlar için uygun barınak ve barındırma koşulları ile barınak hijyeninin öğretilmesi amaçlanır |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Hayvan barınalarının genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Giriş ve barınaklarla ilgili kanun, yönetmelik ve düzenlemeler |
|
2 |
Çiftlik hayvanlarında genel çevresel etkiler ve uygun çevre gereksinimleri, havalandırma; doğal ve suni havalandırma sistemleri |
|
3 |
Sığır barınakları (ahırlar); barınak yerinin seçimi, süt sığırı barınak tipleri (kapalı, yarı-açık ve bağlamalı, serbest sistemler) ve avantaj ve dezavantajları, ahır içi çevre koşullarının (sıcaklık, nispi nem, aydınlatma, havalandırma ve zararlı gazlar) sınırları ve optimum değerleri |
|
4 |
Barınak içi ve dışı düzenlemeler (duraklar, gezinti yerleri, idrar kanalları, padoklar vd),ahır ekipmanlarının (yemlikler, suluklar, duraklar, ahır temizleme ekipmanları, altlıklar) boyutları ve birim hayvan için gerekli ölçüler |
|
5 |
Buzağıların barındırılması (çevre istekleri, barındırma tipleri),sağım üniteleri (pipe line ve merkezi sağım üniteleri - paralel, balık kılçığı ve rotasyon sağım sistemleri) ve hijyen |
|
6 |
Besi sığırı barınak tipleri, (kapalı, yarı-açık ve fedlot) avantaj ve dezavantajları. Birim hayvan için gerekli ölçüler, ekipman (suluk, yemlik, yem deposu vd) gereksinimleri |
|
7 |
Diğer üniteler (karantina ve revir, gezinti padokları, gölgelikler, ayak banyolukları, gübrelikler) |
|
8 |
Koyun ve keçi barınakları (ağıllar);ağıl yerinin seçimi, ağıl planlamasında ele alınacak özellikler ve ölçütler, ağıl içi çevre koşulları (sıcaklık, nispi nem, havalandırma vd) sınırları ve optimum değerleri, ağıl tipleri (açık, normal ve ızgara tabanlı ağıllar) avantaj ve dezavantajları |
|
9 |
Ağıl içi ve dışı düzenlemeler (padoklar, doğum locaları, kuzu-oğlak ve koç-teke bölmeleri vd), ağıl ekipmanları (suluk, yemlik, otluk),sağım yeri ve banyoluklar, ağılın temizliği ve dezenfeksiyonu |
|
10 |
Tavuk kümesleri; kümeslerin yerleşiminde ve planlamasında dikkat edilecek konular, uygun kümes tipinin seçimi (çevre kontrollü kümesler, derin gübre altlıklı kümesler, yataklı ızgara sistemli kümesler, kafes sistemli kümesler, altlıklı yer sistemi kümesler) |
|
11 |
Kümes ekipmanlarının (ısıtma sistemleri, yemlikler, suluklar, havalandırma-serinletme ekipmanları, tünekler, folluklar vd) hayvan başına düşen boyut ve miktarlarının hesaplanması |
|
12 |
Kümes içi çevre koşullarının (sıcaklık, nem, havalandırma-serinletme, aydınlatma, zararlı gazlar, toz) sınırları ve optimum seviyeler, yumurta tavuğu kümesleri (damızlık ve ticari), broiler kümesleri (damızlık ve ticari) |
|
13 |
Alternatif barındırma sistemleri |
|
14 |
At barınakları; barınak yeri seçimi, barınak tipleri (sabit bağlamalı, bireysel padoklar), ekipmanlar (suluk, yemlik vd), manejler |
|