Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HAYVAN BARINAKLARI ve HİJYEN
1 Dersin Adı: HAYVAN BARINAKLARI ve HİJYEN
2 Dersin Kodu: VET2504
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Serdal Dikmen
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr. Serdal Dikmen
Araş. Gör. Dr. Fazlı ALPAY
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail: serdal@uludag.edu.tr
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Hayvan Barınakları ve Hijyen dersinde, değişik tür hayvanlar için uygun barınak ve barındırma koşulları ile barınak hijyeninin öğretilmesi amaçlanır
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Hayvan barınalarının genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Çeşitli tür hayvanlar için barınak yeri seçimi ve çevre isteklerini öğrenir.;
2 Barınak içi koşullar, hayvan gereksinimleri ve donanımlarını öğrenir.;
3 Barınak hijyenini öğrenir.;
4 Süt ve besi sığırları için uygun barınaklarının plan ve yapımlarının öğrenir.;
5 Süt ve besi sığırları için barınak içi düzenlemeleri ve koşulları öğrenir.;
6 Süt sağım sistemleri ve hijyenini öğrenir.;
7 Koyun ve keçiler için barındırma koşulları ve yapımını öğrenir.;
8 Kanatlı ve at yetiştiriciliğinde barındırma koşullarını öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Giriş ve barınaklarla ilgili kanun, yönetmelik ve düzenlemeler
2 Çiftlik hayvanlarında genel çevresel etkiler ve uygun çevre gereksinimleri, havalandırma; doğal ve suni havalandırma sistemleri
3 Sığır barınakları (ahırlar); barınak yerinin seçimi, süt sığırı barınak tipleri (kapalı, yarı-açık ve bağlamalı, serbest sistemler) ve avantaj ve dezavantajları, ahır içi çevre koşullarının (sıcaklık, nispi nem, aydınlatma, havalandırma ve zararlı gazlar) sınırları ve optimum değerleri
4 Barınak içi ve dışı düzenlemeler (duraklar, gezinti yerleri, idrar kanalları, padoklar vd),ahır ekipmanlarının (yemlikler, suluklar, duraklar, ahır temizleme ekipmanları, altlıklar) boyutları ve birim hayvan için gerekli ölçüler
5 Buzağıların barındırılması (çevre istekleri, barındırma tipleri),sağım üniteleri (pipe line ve merkezi sağım üniteleri - paralel, balık kılçığı ve rotasyon sağım sistemleri) ve hijyen
6 Besi sığırı barınak tipleri, (kapalı, yarı-açık ve fedlot) avantaj ve dezavantajları. Birim hayvan için gerekli ölçüler, ekipman (suluk, yemlik, yem deposu vd) gereksinimleri
7 Diğer üniteler (karantina ve revir, gezinti padokları, gölgelikler, ayak banyolukları, gübrelikler)
8 Koyun ve keçi barınakları (ağıllar);ağıl yerinin seçimi, ağıl planlamasında ele alınacak özellikler ve ölçütler, ağıl içi çevre koşulları (sıcaklık, nispi nem, havalandırma vd) sınırları ve optimum değerleri, ağıl tipleri (açık, normal ve ızgara tabanlı ağıllar) avantaj ve dezavantajları
9 Ağıl içi ve dışı düzenlemeler (padoklar, doğum locaları, kuzu-oğlak ve koç-teke bölmeleri vd), ağıl ekipmanları (suluk, yemlik, otluk),sağım yeri ve banyoluklar, ağılın temizliği ve dezenfeksiyonu
10 Tavuk kümesleri; kümeslerin yerleşiminde ve planlamasında dikkat edilecek konular, uygun kümes tipinin seçimi (çevre kontrollü kümesler, derin gübre altlıklı kümesler, yataklı ızgara sistemli kümesler, kafes sistemli kümesler, altlıklı yer sistemi kümesler)
11 Kümes ekipmanlarının (ısıtma sistemleri, yemlikler, suluklar, havalandırma-serinletme ekipmanları, tünekler, folluklar vd) hayvan başına düşen boyut ve miktarlarının hesaplanması
12 Kümes içi çevre koşullarının (sıcaklık, nem, havalandırma-serinletme, aydınlatma, zararlı gazlar, toz) sınırları ve optimum seviyeler, yumurta tavuğu kümesleri (damızlık ve ticari), broiler kümesleri (damızlık ve ticari)
13 Alternatif barındırma sistemleri
14 At barınakları; barınak yeri seçimi, barınak tipleri (sabit bağlamalı, bireysel padoklar), ekipmanlar (suluk, yemlik vd), manejler
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Hayvan Barınakları ve Hijyen Ders Notları, Oğan M. (basılmamış)
Tavukçuluk, Erensayın C., Ankara, 2000
Dairy Housing and Equipment Systems, New York, 2000
Livestock Housing, Wathces, CM., Charles DR, UK, 2002
Süt Sığırcılığı Temel Kitabı, Yüksel, A., Soysal, İ. 2000
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Yazılı ve test sınavı
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 1 4 4
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 2 1 2 3 5 4 2 1 1 1 2
OK2 5 2 1 2 3 5 3 2 1 1 1 2
OK3 5 2 1 2 3 5 4 2 1 1 1 2
OK4 5 2 1 2 3 5 3 2 1 1 1 2
OK5 5 2 1 2 3 5 4 2 1 1 1 2
OK6 5 2 1 2 3 5 3 2 1 1 1 2
OK7 5 2 1 2 3 5 4 2 1 1 1 2
OK8 5 2 1 2 3 5 4 2 1 1 1 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr