1 |
Dersin Adı: |
BİYOKİMYA I |
2 |
Dersin Kodu: |
VET1008 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
4 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
- |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. MELTEM TANRIVERDİ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof.Dr. Ümit Polat, Prof.Dr. Nazmiye Güneş |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
melcetin@uludag.edu.tr 0 224 2941181 U.Ü.Veteriner Fakültesi Biyokimya ABD |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Biyolojik moleküller, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, mineraller ve sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ile fonksiyonlarını içeren temel biyokimya bilgilerinin kavranabilmesi |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Organizmanın enerji ihtiyacını sağlayan, hücrelerin yapıtaşlarını oluşturan karbonhidrat, lipit ve proteinleri tanımlayabilme,Veteriner Hekimlik eğitiminde yer alan diğer derslere temel oluşturacak bilgileri kavrayabilme,Biyokimya temel konuları ile ilgili edindiği bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Biyokimyanın tanımı ve konusu, biyokimyasal olaylarda hücre, suyun görevleri, dağılımı ve metabolizması, çözeltiler ve özellikleri |
Biyokimya öğrenci çalışma laboratuvarı tanıtımı, laboratuvarda çalışma prensipleri, laboratuvar kazaları ve ilk yardım bilgileri |
2 |
Diffüzyon, ozmotik basınç, dializ, yüzey gerilimi, absorbsiyon, donma noktasının düşmesi. Hidrojen iyon konsantrasyonu ve izotoplar. Karbonhidratlar, genel tanımı, sınıflandırılması, aldoz ve ketozlar, monosakkaritlerin formülasyonu, içerdiği gruplar, epimerizm, D ve L formlar |
Biyokimyasal analiz çeşitleri, kalitatif analizler, kalitatif analizlerde kullanılan alet ve malzemenin tanıtımı, kullanımının öğretilmesi |
3 |
Asimetrik karbon atomu, stereoizomerizm, optik aktivite, enansiyomerler, hemiasetal yapı, ß ve a izomerler, mutarotasyon, spesifik rotasyon |
Molisch, Seliwanof ve Moore deneyleri, prensipleri, yapılıp yorumlanması |
4 |
Ozazon oluşumu, monosakkaritlerin üzerine asit ve alkalilerin etkisi, enolizasyon, şekerlerin redüksiyon, oksidasyon ürünleri, amino ve deoksi şekerler, fosfatlı türevler |
Fehling, Benedict ve Nylander deneyleri, prensipleri, yapılıp yorumlanması |
5 |
Glikozitler, bazı monosakkaritlerin özellikleri, disakkaritler, maltoz ve trehaloz tip glikozidik bağlar, maltoz, laktoz, sakkaroz ve sellobiozun özellikleri, homo ve heteropolisakkaritler, nişastanın yapısı ve enzimatik parçalanması, diğer polisakkaritlerin tanıtımı |
Fermentasyon ve ozazon deneyleri, prensipleri, yapılıp yorumlanması |
6 |
Lipitlerin tanımı ve özellikleri, sınıflandırılması, doymuş, doymamış ve esansiyel yağ asitleri, kimyasal ve fiziksel özellikleri ve önemleri |
Sakkarozun hidrolizi, sakkarozun reaksiyon özelliklerinin ve yapısının incelenmesi |
7 |
Gliserol taşıyan lipitler, nötral yağlar, fiziksel ve kimyasal özellikleri, reaksiyonları, basit ve bileşik gliseritler |
Polisakkaritlerin hidrolizi, hidroliz basamaklarında oluşan yapıların ayırt edilmesi |
8 |
Fosfogliseritler, sfingolipitler, alkol ve mumlar, terpenler. Karotinoidler,safra asitleri. Proteinlerin tanımı, aminoasitlerin tanımı, formülleri, sınıflandırılması |
Akrolein deneyi, doymamış yağ asitlerinde çift bağın gösterilmesi, ester oluşumu ve Salkowski |
9 |
Aminoasitlerin fiziksel özellikleri, çift kutuplu tabiatları, kimyasal reaksiyonları, esansiyel aminoasitler ve önemleri |
Ksantoprotein, biüret ve Ninhidrin reaksiyonu, prensipleri, yapılıp yorumlanması |
10 |
Peptit bağı oluşumu, protein molekülünün yapısı, proteinlerin fiziksel özellikleri, saflaştırılması, denatürasyonu, basit ve bileşik proteinler, vücuttaki görevlerine gore proteinlerin sınıflandırılması |
Pettenkofer, hay deneyi, gmelin ve rosin deneyleri, prensipleri, yapılıp yorumlanması |
11 |
Nükleik asitler, DNA ve RNA'nın yapısı, özellikleri ve çeşitleri, kromoproteinler, hemoporfirinler, solunum zinciri proteinleri, safra renkli maddeler |
Proteinlerin amonyum sülfat ve ısı ile çöktürülmesi, protein yapısındaki değişikliklerin incelenmesi |
12 |
Mineraller, makromineraller, mikroelementler, özellikleri, kanda bulunuşları, görevleri, mineral eksiklikleri ve oluşan bozukluklar |
Proteinlerin asitlerle, ağır metallerle ve alkaloidler ile çöktürülmesi deneyleri, protein yapısındaki değişikliklerin yorumlanması |
13 |
Enzim, katalizör, apoenzim, prostetik grup, enzimlerin yapıları ve özellikleri, enzim reaksiyonlarının mekanizması, etki biçimi, enzimlerin isimlendirilmesi |
Üreaz deneyi, üreazın reaksiyonunun incelenmesi ve çeşitli maddelerle inhibisyonu |
14 |
Enzimlerin sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, inhibisyon çeşitleri, allosterik enzimler, koenzimler |
Kanda ve karaciğerde katalazın gösterilmesi,enzimlerin çalışma ortamları ve inhibisyonları ile ilgili gözlemlerin yapılması, yorumlanması |