1 | Dersin Adı: | GIDA İŞLEME MÜHENDİSLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI |
2 | Dersin Kodu: | GMB5311 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Yüksek Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | - |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, gıda endüstrisinde uygulanan ileri gıda işleme mühendisliği uygulamalarına ait prensipleri öğretmektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Temel işlem bilgileriyle donatılmış, çalıştığı alanda üretim sürecini yöneten, kullandığı makinelerin çalışma prensiplerini ve özelliklerini bilen nitelikli öğrenciler yetiştirmek. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Gıda işlemede ısı aktarım uygulamaları | |
2 | Elektriksel ısıtma yöntemleri | |
3 | Gıdaların ışınlama ile muhafazaları | |
4 | Gıda endüstrisinde ultrason kullanımı | |
5 | Yüksek Hidrostatik basınç uygulamaları | |
6 | Gıda işlemede vakum impregnasyon uygulamaları | |
7 | Ekstraksiyon | |
8 | Destilasyon | |
9 | Filtrasyon | |
10 | Presleme | |
11 | Kristalizasyon | |
12 | Gıda sanayiinde kullanılan makinaların çalışma ilkeleri | |
13 | Öğrenci ödev sunumları | |
14 | Öğrenci ödev sunumları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Saldamlı, İ. ve Saldamlı, E. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s. Sun, D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Food Science and Technology, International Series. Jongen, W., 2005. Improving the safety of fresh fruit and vegetables. Cambridge : Woodhead Pulishing Limited , 639 s. Ramaswamy, H., Marcotte, M., 2006. Food processing : principles and applications. Boca Raton, FL : Taylor and Francis Group, 420 s. Cemeroğlu B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586s Baysal, T. İçier, F., Baysal, H. 2011. Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri. Sidas Medya. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 50 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Değerlendirme için ödev ile birlikte final sınavı yapılmakta ve bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 1 | 40 | 40 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 1 | 30 | 30 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 180 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |