Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA İŞLEME MÜHENDİSLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI
1 Dersin Adı: GIDA İŞLEME MÜHENDİSLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI
2 Dersin Kodu: GMB5311
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, gıda endüstrisinde uygulanan ileri gıda işleme mühendisliği uygulamalarına ait prensipleri öğretmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Temel işlem bilgileriyle donatılmış, çalıştığı alanda üretim sürecini yöneten, kullandığı makinelerin çalışma prensiplerini ve özelliklerini bilen nitelikli öğrenciler yetiştirmek.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci gıda işleme mühendisliğinde ısı transferi prensiplerini öğrenir. ;
2 Öğrenci elektriksel ısıtma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.;
3 Öğrenci Işınlama ve UV uygulamalarını öğrenir ;
4 Öğrenci gıda sanayinde ultrason uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur;
5 Öğrenci gıda sanayinde kullanılan makinelerin çalışma ilkelerini bilir;
6 Öğrenci gıda işleme mühendisliğinde temel işlemlerin uygulamalarını bilir. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda işlemede ısı aktarım uygulamaları
2 Elektriksel ısıtma yöntemleri
3 Gıdaların ışınlama ile muhafazaları
4 Gıda endüstrisinde ultrason kullanımı
5 Yüksek Hidrostatik basınç uygulamaları
6 Gıda işlemede vakum impregnasyon uygulamaları
7 Ekstraksiyon
8 Destilasyon
9 Filtrasyon
10 Presleme
11 Kristalizasyon
12 Gıda sanayiinde kullanılan makinaların çalışma ilkeleri
13 Öğrenci ödev sunumları
14 Öğrenci ödev sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Saldamlı, İ. ve Saldamlı, E. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s.
Sun, D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Food Science and Technology, International Series.
Jongen, W., 2005. Improving the safety of fresh fruit and vegetables. Cambridge : Woodhead Pulishing Limited , 639 s.
Ramaswamy, H., Marcotte, M., 2006.
Food processing : principles and applications. Boca Raton, FL : Taylor and Francis Group, 420 s.
Cemeroğlu B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586s
Baysal, T. İçier, F., Baysal, H. 2011. Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri. Sidas Medya.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için ödev ile birlikte final sınavı yapılmakta ve bağıl değerlendirme uygulanmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 40 40
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 4 5 4 4 4 4 3 4 5
OK2 5 5 4 4 4 4 4 3 4 5
OK3 5 5 4 4 4 4 4 3 4 5
OK4 5 5 4 4 4 4 4 3 4 5
OK5 5 5 4 4 4 4 4 3 4 5
OK6 5 5 4 4 4 4 4 3 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr