Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
YENİLİKÇİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNİKLERİ VE BİYOPOLİMERLER
1 Dersin Adı: YENİLİKÇİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNİKLERİ VE BİYOPOLİMERLER
2 Dersin Kodu: GMB6044
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. PERİHAN YOLCI ÖMEROĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr. Ömer Utku ÇOPUR
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941501
Fax: 0224 2941402
e-posta: pyomeroglu@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilerin ambalajlama teknolojisindeki gelişmeleri, gıda ambalajlamada kullanılan doğal, mikrobiyal ve sentetik biyopolimerleri, bunların sanayideki uygulanma potansiyellerini değerlendirebilme yeteneklerini geliştirebilmektir. Ayrıca, öğrenciler ambalajlar üzerine ulusal ve uluslararası mevzuat ve migrasyon analizleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bu dersi alan öğrenciler gıda sanayinde kullanılabilecek alternatif yenilikçi ambalaj teknolojilerini öğrenir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Ambalajlama teknolojilerindeki yeni tekniklere örnek verebilirler, açıklayabilirler ;
2 Yenilikçi ambalajlama tekniklerini (aktif, akıllı vs) karşılaştırabilirler ve gıdalar için uygun olanı seçebilirler ;
3 Gıda ambalajlamada kullanılan doğal ve sentetik biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır. ;
4 Gıdalarda kullanılabilecek uygun biyopolimer malzemesinin seçimine karar verebilecektir ;
5 Hidrojeller ve gıda ambalajlama uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır. ;
6 Gıda ambalajlamalarına dair ulusal ve uluslararası mevzutı yorumlayabilir ve migrasyon analizleri hakkında bilgi sahibi olur ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda ambalajlamada genel hususlar, tüketicilerin ve üreticilerin ambalajdan beklentileri, ambalaj malzemelerinin sınıflandırlması
2 Termoplastik polimerlerin bariyer, optik, mekanik, termal ve kimyasal özellikleri, yenilikçi çok katmanlı yapılar
3 Modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama; Aktif ambalajlama teknolojisi: etilen, oksijen ve karbondioksit tutucu ambalajlar
4 Akıllı ambalaj uygulamaları-Barkodlar, İndikatörler, RFID etiketler, Biyosensörler
5 Yenilebilir filmler ve kaplamalar
6 Gıda ambalajlamada kullanılan nanodolgu maddeleri
7 Polimerlerde yüzey modifikasyonu
8 Biyopolimerler ve biyobozunurluk
9 Doğal biyopolimerler (Nişasta, alijinatlar, kitin ve kitosan,proteinler)
10 Mikrobiyal biyopolimerler (Polihidroksialkanoatlar, ekzopolisakkaritler)
11 Sentetik biyopolimerler (Polilaktik asit – poliglikolik asit, Polikaprolaktonlar, Polivinil alkol ), Hidrojeller
12 Ulusal ve uluslararası mevzuat; ambalaj malzemelerinde migrasyon analizleri
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: R Ahvenainen, 2003. Novel Food Packaging Techniques, 1. Edt, Woodhead Publishing, 400s.

Richard Coles, Derek McDowell, Mark J. Kirwan, 2003. Food Packaging Technology, Blackwell Publishing, 346s.
Mazumder, M.A.J., Sheardown, H., Al-Ahmed, A. 2019. Functional Biopolymers, Springer International Publishing,
Netherlands.
Piergiovanni, L., Limbo, S. 2016. Food Packaging Materials. Springer International Publishing, Switzerland
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bu ders kapsamında ödev ve final sınavı ile değerlendirme yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 5 70
Projeler 1 35 35
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 30 30
Toplam İş Yükü 177
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,9
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7
OK1 5 5 3 3 2 3 3
OK2 5 5 2 3 3 3 2
OK3 5 5 3 5 2 3 3
OK4 4 4 2 5 2 5 3
OK5 4 4 2 5 2 5 3
OK6 4 4 2 5 2 5 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr