TARIMSAL ÜRÜNLERDE TEMİZLEME ve SINIFLANDIRMA İLKELERİ
1
Dersin Adı:
TARIMSAL ÜRÜNLERDE TEMİZLEME ve SINIFLANDIRMA İLKELERİ
2
Dersin Kodu:
BSM6024
3
Dersin Türü:
Seçmeli
4
Dersin Seviyesi:
Doktora
5
Dersin Verildiği Yıl:
1
6
Dersin Verildiği Yarıyıl:
2
7
Dersin AKTS Kredisi:
6
8
Teorik Ders Saati (saat/hafta):
2
9
Uygulama Ders Saati (saat/hafta):
2
10
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta):
0
11
Dersin Önkoşulu
Yok
12
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
13
Dersin Dili:
Türkçe
14
Dersin Veriliş Şekli
Yüz yüze
15
Dersin Koordinatörü:
Prof. Dr. ALİ VARDAR
16
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
YOK
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
e-posta: dravardar@uludag.edu.tr Telefon: 0 224 2941605 Adres: Bursa Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059, Nilüfer/BURSA
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Dersin amacı; öğrencilere tarımsal ürünlerin fiziksel özellikleri, temizleme ve sınıflandırma ilkeleri, tarımsal ürünlerin şekillendirilmesi, ısısal özellikleri, kurutma ve soğutma teknikleri hakkında temel bilgiler vermektir.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Öğrencinin tarımsal ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılması ile ilgili konusunda bilgilenmesine katkı sağlamaktadır.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Tarımsal ürünlerin fiziksel özelliklerinin önemini kavrayabilme;
2
Tarımsal ürünlerin temizleme ve sınıflandırma tekniklerini kavrayabilme;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Giriş
Giriş
2
Tarımsal ürünlerin fiziksel uygulamaları - 1
Geometrik şekil, boyut, yoğunluk ve özgül ağırlık uygulamaları
3
Tarımsal ürünlerin fiziksel uygulamaları - 2
Esneklik, mekanik direnç, renk uygulamaları
4
Tarımsal ürünlerin fiziksel uygulamaları - 3
Elektriksel özellikler ve aerodinamik özellikler ile ilgili uygulamalar
5
Elekler ve çalışma ilkeleri
Elek uygulamaları
6
Öğütme ilkeleri ve makineleri
Öğütme sistemleri ile ilgili uygulamalar
7
Tarımsal ürünlerin şekillendirilmesi
Tarımsal ürünlerin şekillendirilmesi ile ilgili uygulamalar
8
Genel Tekrar
Genel Tekrar
9
Meyve suyu üretim teknolojisi
Meyve suyu üretimi ile ilgili uygulamalar
10
Isısal özellikler
Isıl uygulamalar
11
Kurutma ilkeleri
Kurutma ilkeleri ile ilgili uygulamalar
12
Kurutma ekipmanları
Kurutma ekipmanları ile ilgili uygulamalar
13
Soğutma tekniği
Soğutma uygulamaları
14
Genel Tekrar
Genel Tekrar
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Güzel, E., Ülger, P., Kayışoğlu, B., 1999. Ürün İşleme ve Değerlendirme Tekniği, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 145, Adana.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
100
Toplam
1
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
0
Finalin BAşarıya Oranı
100
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Yıl sonu sınavının ders geçme notuna etkisi ise %100'dür.
Açıklama
Öğrenci sayısı 20 kişinin üstünde ise bağıl değerlendirme, 20 kişinin altında ise mutlak değerlendirme uygulanmaktadır.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
14
2
28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
0
60
60
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
36
36
Toplam İş Yükü
180
Toplam İş Yükü / 30 saat
6
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU