Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Hayvansal Gıdalar ve Suların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizleri
1 Dersin Adı: Hayvansal Gıdalar ve Suların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizleri
2 Dersin Kodu: VBH6020
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. GÜL ECE SOYUTEMİZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail: soyutemiz@uludag.edu.tr
Tel: 02242941333
Adres: Bursa Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Gıda kimyası, gıda kontaminasyon kaynakları, gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Hayvansal gıdaların ve suların analizi alanında çalışacak olan Veteriner hekimlere önemli bilgi ve yeterlilik sağlayacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıdanın temel kimyasal yapısını, ;
2 Gıda mikrobiyolojisini, ;
3 Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeleri, ;
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili faktörler ile gıda zehirlenmelerini, ;
5 Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamaları, ;
6 Suların mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri ;
7 Suların temizlenmesi ve dezenfeksiyonunu. ;
8 Gıda analizleri için laboratuvar tekniklerini ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Hayvansal kökenli gıdaların kimyasal bileşimi ve analiz yöntemleri ( protein, kül, yağ tayini) Gıdaların kimyasal analizleri I
2 Hayvansal kökenli gıdaların kimyasal bileşimi ve analiz yöntemleri (rutubet, tuz, nişasta tayini) ve bazı fiziksel analiz yöntemleri (pH, su aktivitesi değerleri) Gıdaların kimyasal analizleri II
3 Hayvansal gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (Bakteriler) Mikrobiyolojik analizlere hazırlık
4 Hayvansal gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (Maya ve küfler) Mikrobiyolojik analizlere hazırlık I
5 Hayvansal gıdalarda mikrobiyolojik ekimler için numune alma yöntemleri Mikrobiyolojik analizlere hazırlık II
6 Hayvansal gıdalarda homojenizasyon, dilüsyon ve farklı ekim teknikleri Mikrobiyolojik analizler için örnek alma yöntemleri
7 Hayvansal gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı ve toplam maya-küf sayısının önemi ve sayım yöntemleri Gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı ve maya-küf sayımı
8 Hayvansal gıdalarda indikatör mikroorganizmaların önemi Gıdalarda koliform mikroorganizmaların belirlenmesi
9 Hayvansal gıdalarda koliform grubu mikroorganizmaların belirlenmesinde kullanılan farklı metotlar ve E. coli’nin tespit edilme yöntemi ve sayısının belirlenmesi Gıdalarda E. coli varlığının belirlenmesi
10 Hayvansal gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif stafilokok sayısının önemi ve kullanılan sayım metotları Gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif S. aureus sayısının belirlenmesi
11 Yumurtalarda tazelik- bayatlık kriterleri Suların kimyasal özellikleri ve mikrobiyolojik analizleri için örnek alma yöntemleri EMS yöntemine göre suların bakteriyolojik analizleri
12 Suların kimyasal özelliklerinin insan sağlığı bakımından önemi ve suların mikrobiyolojik kontrolünde önemli olan indikatör mikroorganizmalar Suların kimyasal analizleri
13 Sularda toplam aerobik mezofilik genel canlı sayımı, toplam koliform bakteri ve fekal koliformların belirlenmesinin önemi Gıda analiz raporu oluşturulması
14 Sularda E. coli, fekal streptokok, sülfit indirgeyen anaerobların önemi ve izolasyon metotları Genel tekrar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: •Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
•Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K. 1999. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınları, İstanbul.
•İnal, T. 1992. Besin Hijyeni Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset A.Ş. 2. Baskı, İstanbul.
•Soyutemiz,G.E., Çetinkaya F.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları. Yayın No: , Bursa.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Öğrencilerin Hayvansal Gıdalar ve Suların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizleri alanındaki bilgi ve becerilere sahip oluş düzeylerini belirlemek amacıyla ölçme faaliyeti yazılı şeklinde final sınavı olarak yapılmaktadır.
Açıklama Hayvansal Gıdalar ve Suların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizleri dersinin ölçme ve değerlendirmesi, yarıyıl sonunda yapılan final sınavı ile yapılmaktadır.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 25 25
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 4 2 4 5 2 4 4 1 2 5 3
OK2 4 2 4 5 4 2 2 2 1 2 3 3
OK3 4 4 5 2 3 4 2 2 2 4 1 4
OK4 5 3 5 4 2 3 3 3 3 2 3 4
OK5 5 5 3 5 3 2 5 3 3 3 4 4
OK6 4 4 5 3 4 4 3 4 2 3 3 3
OK7 4 5 4 3 2 2 1 2 3 4 4 3
OK8 4 4 4 3 2 2 1 2 4 5 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr