1 |
Dersin Adı: |
Hayvansal Gıdalar ve Suların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizleri |
2 |
Dersin Kodu: |
VBH6020 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
4 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. GÜL ECE SOYUTEMİZ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Yok |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Mail: soyutemiz@uludag.edu.tr Tel: 02242941333 Adres: Bursa Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr |
19 |
Dersin Amacı |
Gıda kimyası, gıda kontaminasyon kaynakları, gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Hayvansal gıdaların ve suların analizi alanında çalışacak olan Veteriner hekimlere önemli bilgi ve yeterlilik sağlayacaktır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Hayvansal kökenli gıdaların kimyasal bileşimi ve analiz yöntemleri ( protein, kül, yağ tayini) |
Gıdaların kimyasal analizleri I |
2 |
Hayvansal kökenli gıdaların kimyasal bileşimi ve analiz yöntemleri (rutubet, tuz, nişasta tayini) ve bazı fiziksel analiz yöntemleri (pH, su aktivitesi değerleri) |
Gıdaların kimyasal analizleri II |
3 |
Hayvansal gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (Bakteriler) |
Mikrobiyolojik analizlere hazırlık |
4 |
Hayvansal gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (Maya ve küfler) |
Mikrobiyolojik analizlere hazırlık I |
5 |
Hayvansal gıdalarda mikrobiyolojik ekimler için numune alma yöntemleri |
Mikrobiyolojik analizlere hazırlık II |
6 |
Hayvansal gıdalarda homojenizasyon, dilüsyon ve farklı ekim teknikleri |
Mikrobiyolojik analizler için örnek alma yöntemleri |
7 |
Hayvansal gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı ve toplam maya-küf sayısının önemi ve sayım yöntemleri |
Gıdalarda toplam aerobik mezofilik genel canlı ve maya-küf sayımı |
8 |
Hayvansal gıdalarda indikatör mikroorganizmaların önemi |
Gıdalarda koliform mikroorganizmaların belirlenmesi |
9 |
Hayvansal gıdalarda koliform grubu mikroorganizmaların belirlenmesinde kullanılan farklı metotlar ve E. coli’nin tespit edilme yöntemi ve sayısının belirlenmesi |
Gıdalarda E. coli varlığının belirlenmesi |
10 |
Hayvansal gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif stafilokok sayısının önemi ve kullanılan sayım metotları |
Gıdalarda toplam stafilokok-mikrokok sayısının ve koagulaz pozitif S. aureus sayısının belirlenmesi |
11 |
Yumurtalarda tazelik- bayatlık kriterleri
Suların kimyasal özellikleri ve mikrobiyolojik analizleri için örnek alma yöntemleri
|
EMS yöntemine göre suların bakteriyolojik analizleri |
12 |
Suların kimyasal özelliklerinin insan sağlığı bakımından önemi ve suların mikrobiyolojik kontrolünde önemli olan indikatör mikroorganizmalar |
Suların kimyasal analizleri |
13 |
Sularda toplam aerobik mezofilik genel canlı sayımı, toplam koliform bakteri ve fekal koliformların belirlenmesinin önemi |
Gıda analiz raporu oluşturulması |
14 |
Sularda E. coli, fekal streptokok, sülfit indirgeyen anaerobların önemi ve izolasyon metotları |
Genel tekrar |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
•Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara. •Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K. 1999. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınları, İstanbul. •İnal, T. 1992. Besin Hijyeni Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset A.Ş. 2. Baskı, İstanbul. •Soyutemiz,G.E., Çetinkaya F.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları. Yayın No: , Bursa. |
24 |
Değerlendirme |
|