Dr. Öğr. Üyesi P. Özlem KURT ozlemkurt@uludag.edu.tr Bursa Uludağ Üniversitesi, Görükle Kampüsü Teknik Bilimler MYO Nilüfer, Bursa
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bitkisel üretim tekniklerinde, değişen ekolojik koşullara ve taleplere uygun üretim tekniklerini, bitki materyalini belirleyebilme ve Bitkisel üretimde geliştirilen yeni yöntem ve teknolojilerden haberdar olmaktır
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Bitkisel Üretimde; değişen ekoloji ve gelişen teknolojik yöntemleri kavrayan ve geliştiren bakış açısına sahip olmaktır
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Türkiye ve Dünya bitkisel üretimde ki klasik yöntemleri öğrenme;
2
Gelişmiş ülkelerde ki modern tarım yöntemlerini öğrenme;;
3
Ülkemizde ki modern tarım yöntemlerini öğrenme;;
4
Bitkisel üretimde modern teknolojilerin gerekliliği kavrama;
5
İklim krizi ve bitkisel üretim arasında ki dengeyi kurabilme yöntemlerinin farkındalığını sağlama;
6
Tarım teknolojilerinde aktif olarak kullanılan modern yöntemleri öğrenme;
7
Bitkisel üretimde sınırlı kaynakların yeni yöntemlerle korunması;
8
Bitkisel üretimin sürdürülebilirliği;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Türkiye ve Dünyada bitkisel üretimin tarihi
2
Bitkisel üretimde geliştirilen yöntemler ve bu yöntemlerin gerekliliği
3
Dünya’ da ve ülkemizde uygulanan teknoloji destekli üretim modelleri
4
Dijitalleşmenin bitkisel üretimde kullanım alanları
5
Bitkisel üretimde yeni yöntem ve uygulamalarla Su Kullanımın randımanını arttırma sistemleri
6
Modern tarım yöntemleri
7
Klasik tarım ve modern tarım yöntemlerinin karşılaştırılması
8
Bitkisel üretim ve planlamada görüntüleme sistemlerinden yaralanma
9
Bitkisel üretim tekniklerinde destek ve kontrol sistemlerinde drone kullanımı
10
Sürdürülebilir bitkisel üretim yöntemleri
11
İklim krizinin hızını yavaşlatmak için bitkisel üretimde alınması gereken önlemler
12
Bitkisel üretimde kullanılmak üzere geliştirilen uzaktan kontrol sistemleri ve insansız araçlar
13
Ulusal ve Uluslararası alanlarda desteklenen Yeni Nesil Bitkisel Üretim Projeleri
14
Bitkisel Üretimde teknolojinin yerel üretici ile buluşması çalışmaları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
-The Digital Agricultural Revolution. Nitu Bhatnagar.2022 - Next-Generation Greenhouses for Food Security. Redmond. R. Shamshiri. 2021
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Vize ve Yıl Sonu Sınavı
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
0
2
24
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
3
3
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
3
3
Toplam İş Yükü
86
Toplam İş Yükü / 30 saat
2,87
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU