Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ
1 Dersin Adı: ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ
2 Dersin Kodu: GIDS112
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi ASUMAN KARAKAŞ ŞEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Dr. Öğr. Üyesi Asuman KARAKAŞ ŞEN
U.Ü. Yenişehir İ.O.M.Y.O.
akarakas@uludag.edu.tr
773 60 42
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente gıda ve içecekler, gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Mikroorganizmaların endüstriyel kullanımları hakkında bilgi sahibi olmak.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mikroorganizmaların endüstride kullanımı konusunda bilgi sahibi olma;
2 Mikroorganizmaların fizyolojilerini açıklayabilme;
3 Endüstriyel mikroorganizmalara örnek verebilme;
4 Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini tanımlayabilme ;
5 Fermentörleri ve fermentasyon yöntemlerini uygulayabilme;
6 Fermente gıda ve içeceklerin üretimini yapabilme;
7 Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri listeleyebilme;
8 Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini açıklayabilme;
9 Mikroorganizmaların çevresel rollerinin önemini görebilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Endüstriyel Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi Dersin tanıtımı
2 Mikrobiyal Fizyoloji Bakterilerin farklı tuz konsantrasyonlarında çoğaltılması
3 Endüstriyel Mikroorganizmalar Endüstriyel öneme sahip bakteriler
4 Fermentasyon Endüstriyel öneme sahip mayalar
5 Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermentasyon Endüstriyel öneme sahip küfler
6 Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri Besiyeri hazırlama
7 Ders tekrarı ve Ara sınav Ders notları
8 Fermente Gıda ve Fermente İçecekler Yoğurt yapımı
9 Gıda Katkı Maddeleri Kefir yapımı
10 Mikrobiyal Enzimler Peynir yapımı
11 Sağlıkla İlgili Ürünler Kefir ve yoğurt örneklerinden gram boyama yapılması ve mikroskopta incelenmesi
12 Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri Bakteri çoğalmasının ölçülmesi
13 Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar Üretilen fermente ürünlerin asitliğinin karşılaştırılması
14 Mikroorganizmaların Çevresel Rolleri Antimikrobiyal madde üretiminin test edilmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001)
2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd.
3- Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi
4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press.
5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science.
6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 7 2 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 16 16
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 18 18
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK2 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK3 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK4 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK5 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK6 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK7 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK8 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
OK9 4 1 4 4 4 4 5 5 4 4 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr