Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Dr. Öğr. Üyesi Asuman KARAKAŞ ŞEN U.Ü. Yenişehir İ.O.M.Y.O. akarakas@uludag.edu.tr 773 60 42
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente gıda ve içecekler, gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Mikroorganizmaların endüstriyel kullanımları hakkında bilgi sahibi olmak.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Mikroorganizmaların endüstride kullanımı konusunda bilgi sahibi olma;
Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini tanımlayabilme ;
5
Fermentörleri ve fermentasyon yöntemlerini uygulayabilme;
6
Fermente gıda ve içeceklerin üretimini yapabilme;
7
Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri listeleyebilme;
8
Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini açıklayabilme;
9
Mikroorganizmaların çevresel rollerinin önemini görebilme;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Endüstriyel Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi
Dersin tanıtımı
2
Mikrobiyal Fizyoloji
Bakterilerin farklı tuz konsantrasyonlarında çoğaltılması
3
Endüstriyel Mikroorganizmalar
Endüstriyel öneme sahip bakteriler
4
Fermentasyon
Endüstriyel öneme sahip mayalar
5
Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermentasyon
Endüstriyel öneme sahip küfler
6
Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri
Besiyeri hazırlama
7
Ders tekrarı ve Ara sınav
Ders notları
8
Fermente Gıda ve Fermente İçecekler
Yoğurt yapımı
9
Gıda Katkı Maddeleri
Kefir yapımı
10
Mikrobiyal Enzimler
Peynir yapımı
11
Sağlıkla İlgili Ürünler
Kefir ve yoğurt örneklerinden gram boyama yapılması ve mikroskopta incelenmesi
12
Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri
Bakteri çoğalmasının ölçülmesi
13
Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar
Üretilen fermente ürünlerin asitliğinin karşılaştırılması
14
Mikroorganizmaların Çevresel Rolleri
Antimikrobiyal madde üretiminin test edilmesi
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001) 2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd. 3- Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi 4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press. 5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
1
14
Uygulamalı Dersler
14
2
28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
7
2
14
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
16
16
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
18
18
Toplam İş Yükü
90
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU