Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE ve SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1
1 Dersin Adı: MEYVE ve SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1
2 Dersin Kodu: GIDZ205
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. NEŞE ÖZMEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının Görevlendirdiği öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: nozmen@uludag.edu.tr
0224 2961532
Uludağ Üniversitesi, MKP.M.Y.O Gıda Teknolojisi Programı,Mustafakemalpaşa, BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı •Taze meyve ve sebzelerin yapısında bulunan bileşiklerin kimyasını özellikle de pigmentleri, fitokimyasalları ve enzimleri anlamalarını sağlamak •Taze meyve ve sebzelerde hangi mikroorganizmaların önemli olduğunu öğretmek • Geleneksel yöntemlerle karşılaştırmalı olarak, meyve ve sebzelerin yeni teknolojiler kullanılarak nasıl işlendiğini göstermek • Meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında uygulanan işlem basamaklarının ne olduğunu ve meyve sebzeler üzerine etkisini öğretmek • Meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında kalitelerinde meydana gelen değişimleri öğretmek • Öğrencilerin, sağlıklı beslenme çerçevesinde, meyve ve sebzelerin yeni teknolojiler kullanılarak işlenmesinin önemini kavramalarını sağlamak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Mezun öğrencilere, taze meyve ve sebzelerin özellikleri ve muhafazası konularında mesleki gelişimlerine katkı sağlamak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Meyve ve sebzelerin kimyasının ve mikrobiyolojisinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilmek;
2 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilmek;
3 Meyve ve sebzelerin işleneceği yönteme ilişkin, işlem basamaklarını gerçekleştirmek amacıyla uygun parametreler belirleyebilmek ve prosesi gerçekleştirebilmek;
4 Kuramsal ve deneysel yöntemleri kullanarak, meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında ve sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek düzeyde üretim gerçekleştirebilmek;
5 Meyve ve sebzelerin üretimine ilişkin bilgileri, kayıt altına alma becerisi kazanabilmek;
6 Meyve ve sebzelerin sağlıkla olan ilişkisinin bilincine vararak, yeni teknolojilerin önemini kavrayabilmek;
7 Meyve ve sebze işleme teknolojisi kapsamında, sorun çözme becerisi kazanabilmek;
8 Meyve ve sebzeleri işleme teknolojisi ile ilişkili gelişmeleri izlemek için yaşam boyu öğrenme becerisi kazanabilmek ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Karbohidratlar, azotlu maddeler, Lipidler, vitaminler, mineral maddeler Meyve sebze ve ürünlerinde numune alma, saklama ve analize hazırlık
2 Asitler, enzimler, fenolik maddeler, Fitokimyasallar, meyve ve sebzelerde toplam kurumadde ve suda çözünür kurumadde tayini
3 Renk maddeleri Bitkisel kökenli toksinler, katkı maddeleri Meyve ve sebzelerde toplam asit ve pH tayini
4 Meyve ve sebzelerin bozulma nedenleri ve mikrobiyolojisi İndirgen şeker tayini
5 Enzimatik ve enzimatik olmayan değişimler Tuz tayini
6 Taze meyve ve sebzelerde mikrobiyolojik değişimler Protein tayini
7 Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemlerinin dayandığı temel prensipler Askorbik asit tayini
8 Ders tekrarı - Ara sınav Fenolik madde tayini
9 Meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemleri Meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin pigmentindeki pH ile değişimi
10 Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan ön işlemler Spektrofotometrik klorofil tayini
11 Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan ön işlemler beta-karotentayini
12 Meyve ve sebzelerin soğukta, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafazası Spektrofotometrik karotenoid-likopen tayini
13 Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası Antioksidan aktivite tayini
14 Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası yöntemleri Haşlama yeterlilik testi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi1. ISBN 975-98578-1-2. Başkent Klişe Matbaacılık.Ankara
¦ Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. ISBN 975-98578-2-0. Başkent Klişe Matbaacılık.Ankara
¦ Jongen, W. 2002. Fruit and vegetable processing. Woodhead Publishing Ltd and CRC Pres, LLC. ISBN 0-8493-1541-7
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 5 5
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 12 12
Toplam İş Yükü 97
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,23
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 5 4 5 2 2 2 2 2 5 2 3 2 0
OK2 5 4 3 2 3 3 5 2 5 2 3 2 0
OK3 5 4 3 2 4 4 5 2 4 2 3 2 0
OK4 5 4 4 2 4 2 2 2 4 2 3 2 0
OK5 3 3 2 1 2 2 2 2 4 5 2 3 0
OK6 3 5 2 2 5 2 2 2 4 2 5 2 0
OK7 3 2 3 5 2 3 2 2 4 2 4 2 0
OK8 5 3 2 2 2 2 2 1 4 2 5 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr