1 |
Dersin Adı: |
Rasyon Düzenleme |
2 |
Dersin Kodu: |
VHB6002 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
6 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. ŞULE BAYRAMİÇ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Doç. Dr. Çağdaş KARA |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
scengiz@uludag.edu.tr, +902242941365, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr/anabilimdallari.php |
19 |
Dersin Amacı |
Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Beslenme hatalarına bağlı sorunları bilimsel bir bakış açısıyla sorgulayabilme ve çözüm yolları üretme konusunda katkı sağlar. Aynı zamanda hayvansal üretim ve yetiştiriciliğe ilişkin besleme uygulamalarını ekonomik anlayışla analiz etme yetisi kazanılır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Rasyon düzenlemeye giriş. |
Rasyon hazırlama prensipleri |
2 |
Rasyon düzenleme yöntemleri |
Rasyon düzenleme yöntemlerinin karşılaştırılması |
3 |
Buzağılar için rasyon düzenleme |
Buzağı başlangıç ve büyütme yemlerinin düzenlenmesi. |
4 |
Düveler için rasyon düzenleme |
Düve rasyonlarının formüle edilmesi. |
5 |
Sağmal inekler için rasyon düzenleme |
Laktasyon dönemlerine göre rasyon düzenlenmesi |
6 |
Kurudaki inekler için rasyon düzenleme |
Kuru dönem rasyonlarının formüle edilmesi.. |
7 |
Besi sığırları için rasyon düzenleme |
Besi yöntemlerine göre rasyon düzenlenmesi. Besi dönemlerine göre rasyon düzenlenmesi |
8 |
Koyunlar için rasyon düzenleme |
Kuzu başlangıç ve büyütme yemlerinin formüle edilmesi. Sağmal koyunlar için rasyon düzenleme. Flaşhing dönemimde rasyon düzenleme |
9 |
Keçiler için rasyon düzenleme |
Oğlak başlangıç ve büyütme yemlerinin formüle edilmesi. Flaşing döneminde rasyon düzenleme |
10 |
Etlik piliçler için rasyon düzenleme (devam): |
Etlik civciv dönemi rasyonları. |
11 |
Etlik piliçler için rasyon düzenleme |
Etlik piliçlerin geliştirme ve bitiriş dönemi rasyonları. |
12 |
Yumurta tavukları için rasyon düzenleme |
Yumurtlama dönemi öncesi rasyonları. |
13 |
Yumurta tavukları için rasyon düzenleme (devam) |
Yumurtlama dönemi rasyonları. |
14 |
Hindi ve Bıldırcınlar için rasyon düzenleme |
Hindi ve Bıldırcın rasyonları |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Feeds and Nutrition. Ensminger M.E, Oldfield J.E, Heinemann W.W, Ensminger Publishing Co Nutrient Requirements of Dairy Cattle, NRC, 7th revised edition, USA, 2001. Animal Nutrition: From Theory to Practice, Philip Hynd Csiro Publishing, Nov 1, 2019. Recent Developments in Poultry Nutrition, D.J.A. Cole, W. Haresign Butterworth-Heinemann, Oct 22, 2013. |
24 |
Değerlendirme |
|