Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Rasyon Düzenleme
1 Dersin Adı: Rasyon Düzenleme
2 Dersin Kodu: VHB6002
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ŞULE BAYRAMİÇ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Çağdaş KARA
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: scengiz@uludag.edu.tr, +902242941365, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr/anabilimdallari.php
19 Dersin Amacı Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Beslenme hatalarına bağlı sorunları bilimsel bir bakış açısıyla sorgulayabilme ve çözüm yolları üretme konusunda katkı sağlar. Aynı zamanda hayvansal üretim ve yetiştiriciliğe ilişkin besleme uygulamalarını ekonomik anlayışla analiz etme yetisi kazanılır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Rasyonun tanımı, dengeli rasyon ve besleme standartları konusunda bilgi ve beceriye sahip olur;
2 Rasyon formülasyonunu etkileyen hayvan, yem ve ekonomi ile ilgili faktörler hakkında bilgi sahibi olur ;
3 Çiftlik ve yem fabrikasında bulunan yemlerle farklı yaşlarda farklı hayvan türleri için rasyon hazırlama becerisi kazanır;
4 Yem maddeleri ve yem katkı maddelerinin rasyonlarda kullanılabilecek miktarlarını uygun şekilde ayarlar;
5 Bilgisayar kullanarak rasyon çözmeyi öğrenir ve rasyon hazırlanmasında bilgisayarın önemini kavrar;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Rasyon düzenlemeye giriş. Rasyon hazırlama prensipleri
2 Rasyon düzenleme yöntemleri Rasyon düzenleme yöntemlerinin karşılaştırılması
3 Buzağılar için rasyon düzenleme Buzağı başlangıç ve büyütme yemlerinin düzenlenmesi.
4 Düveler için rasyon düzenleme Düve rasyonlarının formüle edilmesi.
5 Sağmal inekler için rasyon düzenleme Laktasyon dönemlerine göre rasyon düzenlenmesi
6 Kurudaki inekler için rasyon düzenleme Kuru dönem rasyonlarının formüle edilmesi..
7 Besi sığırları için rasyon düzenleme Besi yöntemlerine göre rasyon düzenlenmesi. Besi dönemlerine göre rasyon düzenlenmesi
8 Koyunlar için rasyon düzenleme Kuzu başlangıç ve büyütme yemlerinin formüle edilmesi. Sağmal koyunlar için rasyon düzenleme. Flaşhing dönemimde rasyon düzenleme
9 Keçiler için rasyon düzenleme Oğlak başlangıç ve büyütme yemlerinin formüle edilmesi. Flaşing döneminde rasyon düzenleme
10 Etlik piliçler için rasyon düzenleme (devam): Etlik civciv dönemi rasyonları.
11 Etlik piliçler için rasyon düzenleme Etlik piliçlerin geliştirme ve bitiriş dönemi rasyonları.
12 Yumurta tavukları için rasyon düzenleme Yumurtlama dönemi öncesi rasyonları.
13 Yumurta tavukları için rasyon düzenleme (devam) Yumurtlama dönemi rasyonları.
14 Hindi ve Bıldırcınlar için rasyon düzenleme Hindi ve Bıldırcın rasyonları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Feeds and Nutrition. Ensminger M.E, Oldfield J.E, Heinemann W.W, Ensminger Publishing Co
Nutrient Requirements of Dairy Cattle, NRC, 7th revised edition, USA, 2001.
Animal Nutrition: From Theory to Practice, Philip Hynd
Csiro Publishing, Nov 1, 2019.
Recent Developments in Poultry Nutrition, D.J.A. Cole, W. Haresign Butterworth-Heinemann, Oct 22, 2013.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 8 112
Ödevler 0 5 10
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 3 3
Toplam İş Yükü 181
Toplam İş Yükü / 30 saat 6,03
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 5 4 4 4 5 3 5 4 3 3 3
OK2 5 5 4 5 5 5 3 4 4 3 3 5
OK3 5 5 4 5 5 5 5 5 4 3 3 4
OK4 5 4 4 5 5 4 5 5 3 3 3 4
OK5 5 4 4 5 4 5 4 4 4 4 3 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr