Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941500 Fax: 0224 2941402 e-posta: ozang@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Enzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Ders, öğrencilere gıda endüstrisinde kullanılan enzimler hakkında bilgi birikimi kazandırmaktadır.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Enzim kimyası ile ilgili bilgi edinilmesi ;
2
Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgi edinilmesi;
3
Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörlerin öğrenilmesi;
4
Ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırlması konularının pekiştirilmesi;
5
Enzim saflaştırılmasını ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını kavramak ;
6
Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımını kavramak ;
7
Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgi edinilmesi ;
8
İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgi edinilmesi ;
9
Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgi edinilmesi ;
10
Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgi edinilmesi ;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Öğrencilerin hedeflerinin, beklentilerinin ve dersin içeriğinin açıklanması
2
Enzim kimyası ile ilgili bilgiler
3
Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler
4
Enzim kinetiği
5
Enzim hızına etki eden faktörler
6
Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu
7
Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımı
8
Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı
9
Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler
10
İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler
11
Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler
12
Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler
13
Gıda sanayiinde enzim uygulamaları
14
Mikrobiyal enzim üretimi
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
• Powerpoint sunumları • Belitz,H.D, Grosch, W. Food Chemistry, 1999, Springer, Inc. • Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü. • Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü. • Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü. • Enzimoloji Ders Notları: A. Özata, Anadolu Ü. • Enzim Teknolojisinde Temel Konular ve Uygulamalar: MAM, Tübitak • Enzymes in Food Processing: G.A. Tucker, L.F.J. Woods
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
1
50
Yıl sonu Sınavı
1
50
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
50
Finalin BAşarıya Oranı
50
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
14
2
28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
1
14
Ödevler
1
50
50
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
55
55
Toplam İş Yükü
175
Toplam İş Yükü / 30 saat
5,83
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU