Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA SANAYİNDE ENZİM KULLANIMI
1 Dersin Adı: GIDA SANAYİNDE ENZİM KULLANIMI
2 Dersin Kodu: GMB5031
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. OZAN GÜRBÜZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941500
Fax: 0224 2941402
e-posta: ozang@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Enzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders, öğrencilere gıda endüstrisinde kullanılan enzimler hakkında bilgi birikimi kazandırmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Enzim kimyası ile ilgili bilgi edinilmesi ;
2 Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgi edinilmesi;
3 Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörlerin öğrenilmesi;
4 Ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırlması konularının pekiştirilmesi;
5 Enzim saflaştırılmasını ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını kavramak ;
6 Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımını kavramak ;
7 Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgi edinilmesi ;
8 İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgi edinilmesi ;
9 Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgi edinilmesi ;
10 Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgi edinilmesi ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Öğrencilerin hedeflerinin, beklentilerinin ve dersin içeriğinin açıklanması
2 Enzim kimyası ile ilgili bilgiler
3 Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler
4 Enzim kinetiği
5 Enzim hızına etki eden faktörler
6 Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu
7 Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımı
8 Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı
9 Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler
10 İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler
11 Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler
12 Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler
13 Gıda sanayiinde enzim uygulamaları
14 Mikrobiyal enzim üretimi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Powerpoint sunumları
• Belitz,H.D, Grosch, W. Food Chemistry, 1999, Springer, Inc.
• Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
• Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü.
• Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü.
• Enzimoloji Ders Notları: A. Özata, Anadolu Ü.
• Enzim Teknolojisinde Temel Konular ve Uygulamalar: MAM, Tübitak
• Enzymes in Food Processing: G.A. Tucker, L.F.J. Woods
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 50 50
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 55 55
Toplam İş Yükü 175
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,83
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 3 5 4 5 4 4 5 4 5 5
OK2 4 4 3 3 3 4 4 3 5 3
OK3 4 5 2 4 3 3 5 4 5 2
OK4 5 3 2 3 3 5 5 5 3 2
OK5 4 4 5 4 5 4 4 4 3 4
OK6 5 3 3 3 4 5 3 3 3 3
OK7 4 2 4 3 5 2 2 5 4 5
OK8 4 4 3 5 4 3 4 4 3 3
OK9 5 3 4 4 5 5 2 3 5 5
OK10 3 5 4 4 3 3 2 5 3 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr