1 | Dersin Adı: | GIDA TEKNOLOJİSİ |
2 | Dersin Kodu: | GMD2211 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 3 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. BİGE İNCEDAYI |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Doç. Dr. Senem SUNA, Doç. Dr. Bige İNCEDAYI |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Doç. Dr. Senem SUNA Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941492 Fax: 0224 2941402 e-posta: syonak@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Gıda maddelerinin bileşimi, işleme teknolojileri, muhafaza yöntemleri, besin kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunulmaları konularında bilgi vermek |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Gıdaların içeriğinde yer alan bileşen grupları hakkında detaylı bilgi edinilerek, çeşitli gıdaların üretim yöntemleri öğrenilmektedir. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Gıda Teknolojisine Giriş | |
2 | Gıda Maddelerinin Bileşimi: Makromoleküller (azotlu maddeler, lipit, karbonhidratlar) | |
3 | Gıda Maddelerinin Bileşimi: Mikromoleküller (mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri) | |
4 | Gıda Mikrobiyolojisi | |
5 | Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi | |
6 | Yemeklik Yağ Üretimi | |
7 | Bitkisel Yağların Rafinasyonu | |
8 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | |
9 | Malt ve Bira Teknolojisi | |
10 | Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi | |
11 | Ekmek Üretim Teknolojisi | |
12 | Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi | |
13 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Konserve ve Salça Üretimi | |
14 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Reçel, Marmelat ve Meyve Suyu Üretimi |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Gıda Teknolojisi (Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) M. KESİM (editör), 1995. Gıda Teknolojisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları No: 490, Anadolu Üniversitesi Web – Ofset, Eskişehir, 527 s. 2. AKBULUT, N., KARAGÖZLÜ, C. 2001. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları: 65/1, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir, 75 s. 3. BULDUK, S. 2007. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 426 s. 4. BULDUK, S. 2007. Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, 206 s. 5. ERKMEN, O. 2010. Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi, 370 s. 6. ŞAHİN, İ. 1990. Mikrobiyolojiye Giriş. Eser Matbaası, Samsun, 237 s. 7. YÜCEL, A., İŞGÖZ, B.B., ÇETİN, K. 1994. Hayvansal Ürünler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 59, Bursa, 144 s. 8. BAŞOĞLU, F., 2002. Yemeklik Yağ Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 91, Bursa, 252 s. 9. KILIÇ, O., 1990. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Yayınları No: 7-023-0199, Bursa, 236 s. 10. TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction. Oxford University Press, 128 p. 11. GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers, 48 p. 12. CAMPBELL, B., CLAPTON, B., TIPTON, C. 2002. Food Technology.Heinemann, 140 p. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Vize sınavı, vize ders notunun %40’ı; final sınavı final ders notunun %60’ı oranında olacaktır. Vize ve Final sınavları, bir saatlik süreler ile yapılacaktır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 30 | 30 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 4,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |