Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: GIDA TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMD2211
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. BİGE İNCEDAYI
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Senem SUNA, Doç. Dr. Bige İNCEDAYI
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Doç. Dr. Senem SUNA
Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941492
Fax: 0224 2941402
e-posta: syonak@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda maddelerinin bileşimi, işleme teknolojileri, muhafaza yöntemleri, besin kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunulmaları konularında bilgi vermek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Gıdaların içeriğinde yer alan bileşen grupları hakkında detaylı bilgi edinilerek, çeşitli gıdaların üretim yöntemleri öğrenilmektedir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda maddelerinin bileşenleri ve etki mekanizmaları konularında bilgi sahibi olma ;
2 Besin ögelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarı konularında bilgi sahibi olma ;
3 Gıda bileşimini ve bu bileşim üzerinde etkili olan faktörleri kavrayabilme;
4 Çeşitli gıda maddelerinin işlenme teknolojileri ve muhafazası konularında bilgi sahibi olma;
5 Gıda maddelerinin güvenliği ve kalitesini kavrayabilme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda Teknolojisine Giriş
2 Gıda Maddelerinin Bileşimi: Makromoleküller (azotlu maddeler, lipit, karbonhidratlar)
3 Gıda Maddelerinin Bileşimi: Mikromoleküller (mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri)
4 Gıda Mikrobiyolojisi
5 Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi
6 Yemeklik Yağ Üretimi
7 Bitkisel Yağların Rafinasyonu
8 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
9 Malt ve Bira Teknolojisi
10 Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi
11 Ekmek Üretim Teknolojisi
12 Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi
13 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Konserve ve Salça Üretimi
14 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Reçel, Marmelat ve Meyve Suyu Üretimi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Teknolojisi
(Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları)
M. KESİM (editör), 1995. Gıda Teknolojisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları No: 490, Anadolu Üniversitesi Web – Ofset, Eskişehir, 527 s.
2. AKBULUT, N., KARAGÖZLÜ, C. 2001. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları: 65/1, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir, 75 s.
3. BULDUK, S. 2007. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 426 s.
4. BULDUK, S. 2007. Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, 206 s.
5. ERKMEN, O. 2010. Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi, 370 s.
6. ŞAHİN, İ. 1990. Mikrobiyolojiye Giriş. Eser Matbaası, Samsun, 237 s.
7. YÜCEL, A., İŞGÖZ, B.B., ÇETİN, K. 1994. Hayvansal Ürünler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 59, Bursa, 144 s.
8. BAŞOĞLU, F., 2002. Yemeklik Yağ Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 91, Bursa, 252 s.
9. KILIÇ, O., 1990. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Yayınları No: 7-023-0199, Bursa, 236 s.
10. TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction. Oxford University Press, 128 p.
11. GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers, 48 p.
12. CAMPBELL, B., CLAPTON, B., TIPTON, C. 2002. Food Technology.Heinemann, 140 p.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Vize sınavı, vize ders notunun %40’ı; final sınavı final ders notunun %60’ı oranında olacaktır. Vize ve Final sınavları, bir saatlik süreler ile yapılacaktır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 30 30
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 126
Toplam İş Yükü / 30 saat 4,2
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 2 4 3 1 3 1 3 1 1 1 2
OK2 1 3 2 1 4 1 1 1 2 1 2
OK3 4 5 3 2 4 2 2 1 1 1 2
OK4 5 5 4 3 5 2 2 2 2 1 2
OK5 5 5 3 3 3 2 1 3 3 3 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr