1 | Dersin Adı: | TARIM ÜRÜNLERİ MALİYET ANALİZİ |
2 | Dersin Kodu: | TRE5424 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Yüksek Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 2 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 7,5 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Tolga TİPİ |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: | |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal üretim dallarını ekonomik açıdan değerlendirme, tarımsal ürünlerin maliyetini anlayabilme, kavrayabilme, maliyet hesaplama yöntemlerini örnek uygulamalar üzerinde değerlendirebilme ve uygulayabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Öğrenciler, farklı tarım ürünlerinin maliyet analizini yapabilir. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve uygulanması konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi | |
2 | Maliyet kavramı, maliyet teorisi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, kapsamı ve amaçları | |
3 | Maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyetlerin sınıflandırılmasının işletmeye faydası, maliyet hesaplama yöntemleri | |
4 | Tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri | |
5 | Tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, birim maliyetlerin hesaplanması ve birim başına kârlılık analiz | |
6 | Örnek Olaylar: tek yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (Buğday, pamuk, mısır). | |
7 | Örnek Olaylar: çok yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (kuru incir, zeytin, kiraz, kestane, yonca), | |
8 | Örnek Olaylar: örtüaltı üretimde maliyet hesaplama (kesme çiçek, sebze üretim dalları ) | |
9 | Örnek Olaylar Hayvansal ürünlerde maliyet hesaplama (süt, et, yumurta, broiler, bal), işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama (kurutulmuş domates, tarhana, zeytinyağı ) | |
10 | Türkiye’de tarımsal maliyet hesaplayan kurumların maliyet hesaplama metodolojisi ve hesaplama yöntemleri | |
11 | Maliyetlerin düşürülmesi için alınabilecek önlemler. | |
12 | Öğrenci sunumları | |
13 | Öğrenci sunumları | |
14 | Öğrenci sunumları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Kıral, T., H.Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, Fidan, H., Gündoğmuş, E., Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Proje Raporu 1999-13, ISBN 975-047-051-2, 1999, 143 s. 2. Çetin, B., T. Tipi, 2007, Tarım Muhasebesi, Nobel Yayınları No:1171, ISBN 978-9944-77-185-6, Ankara, 210s. 3. Aras, A., 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü., Ziraat Fakültesi Yayınları No: 486, İzmir. 4. Sydney, J., Stoneberg, E., 1986. Farm Accounting and Business Analysis, Iowa State. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Bu ders kapsamında, dönem içerisinde öğrencilerden performans görevleri uygulamaları istenilecektir. Dönem sonunda ise açık uçlu final sınavı yapılacaktır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Ödevler | 0 | 50 | 50 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 24 | 24 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 225 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 7,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 7,5 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |