Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ
1 Dersin Adı: GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ
2 Dersin Kodu: ASLS213
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. ERDOĞAN BOZAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları.
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör. Erdoğan BOZAN
Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu
Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63123) Fax: 0 224 881 32 18
e-mail: ebozan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu derste hijyenik ve teknik kontrol ile besin maddelerinin, üretiminden tüketimine kadar en iyi koşullarda işlenmesi, taşınması ve korunmasını sağlamaya yönelik bilgi ve uygulamaların kazandırılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Saklama koşullarını tecrübeli bir şekilde oluşturur ve sürdürür. Saklama koşullarının sağladığı imkanlardan faydalanır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mutfakta gıda maddelerinin kalite kontrolünü yapabilir.;
2 Depo kontrolleri yapabilir.;
3 Yiyecekleri depolayabilir.;
4 Besinleri işleyerek saklayabilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mutfakta yemeklerin kalite kontrolü, Besin hazırlama ve pişirmede hijyen. Mutfakta yemeklerin kalite kontrolü, Besin hazırlama ve pişirmede hijyen.
2 Yemeklerden numune alma, Mutfakta Hizmetlerin kalitesini değerlendirme. Yemeklerden numune alma, Mutfakta Hizmetlerin kalitesini değerlendirme.
3 Gıda maddelerinin depo giriş –çıkış kontrolleri. Gıda maddelerinin depo giriş –çıkış kontrolleri.
4 Depoların fiziki özelliklerini planlaması, Depoların ısı kontrolleri. Depoların fiziki özelliklerini planlaması, Depoların ısı kontrolleri.
5 İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması
6 İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması
7 Hazırlanmış yiyeceklerin depolanması, Donmuş gıdaların depolanması. Hazırlanmış yiyeceklerin depolanması, Donmuş gıdaların depolanması.
8 Besinlerin Soğutma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Dondurma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Tuzlanarak Saklanması. Besinlerin Soğutma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Dondurma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Tuzlanarak Saklanması.
9 Besinlerin Baharatla Saklanması. Besinlerin Baharatla Saklanması.
10 Besinlerin Şekerle Saklanması. Besinlerin Şekerle Saklanması.
11 Besinlerin Kurutularak Saklanması. Besinlerin Kurutularak Saklanması.
12 Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması. Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması.
13 Besinlerin Fermente Edilerek Saklanması. Besinlerin Fermente Edilerek Saklanması.
14 Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Bulduk, S. (2010). Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar, öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 11 3 33
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 91
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,03
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
OK2 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
OK3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
OK4 5 5 4 5 4 4 4 4 4 3 3 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr