Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ARI ÜRÜNLERİ VE FLORAL ORİJİNLERİ
1 Dersin Adı: ARI ÜRÜNLERİ VE FLORAL ORİJİNLERİ
2 Dersin Kodu: BIO5122
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Aycan Tosunoğlu
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Görükle Kampüsü, Nilüfer/BURSA 16059
aycanbilisik@uludag.edu.tr
0224.2941854
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bal arısının faaliyetleri sonucunda elde edilen arı ürünleri ve özelliklerinin, balarısı ve flora ilişkisinin ayrıntılı olarak anlaşılması.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Arı ve arı ürünlerinin koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi oldukça eski tarihe dayanmakta olup, biyologlar açısından arı ürünlerinin, içeriklerinin, arı-flora ilişkisinin değerlendirilebilmesi lisansüstü meslek ve kariyer gelişimleri açısından faydalı olacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Arı ürünlerinin Biyolojik özellikleri konusunda bilgi sahibi olma;
2 Bal arıları ve flora ilişkisini kavrayabilme;
3 Arı ürünleri ve arıların kaynak olarak kullandığı bitkiler arasındaki ilişkiyi ve bu bitkilerin özelliklerini kavrayabilme;
4 Apiterapi konusunda fikir sahibi olma;
5 Arı ürünleri hakkındaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olma;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Bal arısı kolonisi bireyleri ve temel nitelikleri
2 Bal, bal oluşumu
3 Polen
4 Propolis
5 Royal jel, Apilarnil
6 Arı zehiri
7 Balmumu
8 Nektar Bitkileri
9 Salgı bitkileri
10 Polen Bitkileri
11 Arı ürünlerinde melisopalinolojik analizler
12 Arı ürünleri - flora ilişkisi
13 Arı ürünleri – sağlık ilişkisi
14 Yasal düzenlemeler
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: E. Crane: Honey. A comprehensive survey, Heinemann, London, 1975.
Silici S. Bilimsel Gerçeklerle Apiterapi. Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2020.
Free, J.B. 1993. Insect pollination of crops. Academic Press, New York. 2nd Edition.
Oddo, L.P., Piana, L., Bogdanov, S., Bentabol A., Gotsiou, P., Kerkvliet, J., Martin, P., Morlot, M., Ortiz Valbuena, A., Ruoff, K., Von Der Ohe, K. 2004. Botanical species giving unifloral honey in Europe. Apidologie, 35: 82–93
Sorkun, K. Türkiye'nin Nektarlı Bitkileri, Polenleri ve Balları. Palme yayınevi. 2007
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır.
Açıklama -
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 3 10 30
Ödevler 1 15 60
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 48 48
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9
OK1 3 0 0 0 0 3 2 0 3
OK2 3 0 0 0 0 3 2 0 3
OK3 3 0 0 0 0 3 2 0 3
OK4 3 0 0 0 0 3 2 0 3
OK5 3 0 0 0 0 3 2 0 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr