1 |
Dersin Adı: |
GIDA KATKI MADDELERİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GESS010 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları. |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr.Gör.Çiğdem GÜCEYÜ 0224 2942890 cguceyu@uludag.edu.tr Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü /Gıda Teknolojisi Programı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere;mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek,duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak,beslenme değerini arttırmak için katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Gıda katkı maddelerini kullanma yeterliliğini kazandırmak |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Gıda katkı maddelerine giriş, Gıda katkı maddelerinin tarihçesi, Gıda katkı maddelerinin tanımları |
|
2 |
Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları, Gıda katkı maddelerinin kullanımlarındaki temel ilkeler |
|
3 |
Gıda endüstrisinde önemli olan gıda katkı maddeleri - Renk maddeleri |
|
4 |
Sertifikasız renk maddeleri |
|
5 |
Türk gıda mevzuatında renklendiriciler, Gıda boyalarının teknolojik özellikleri, Aroma maddeleri |
|
6 |
Tatlandırıcı maddeler, Asitliği düzenleyiciler |
|
7 |
Antioksidanlar |
|
8 |
Ders tekrarı ve Ara Sınav |
|
9 |
Emülgatörler, Koruyucular (Antimikrobiyaller) |
|
10 |
Antibiyotikler, Gaz Sterilantları, Stabilizörler |
|
11 |
Kelatlar, Lezzet artırıcılar |
|
12 |
Yağ ikame maddeleri, Fosfatlar, |
|
13 |
Kabartma ajanları, Parlatma ajanları, Nem vericiler, Sıkıştırıcı ajanlar, |
|
14 |
Türk Gıda Mevzuatı ve Katkı Maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği |
|