Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA KATKI MADDELERİ
1 Dersin Adı: GIDA KATKI MADDELERİ
2 Dersin Kodu: GESS010
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları.
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör.Çiğdem GÜCEYÜ
0224 2942890
cguceyu@uludag.edu.tr
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Gıda İşleme Bölümü /Gıda Teknolojisi Programı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere;mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek,duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak,beslenme değerini arttırmak için katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Gıda katkı maddelerini kullanma yeterliliğini kazandırmak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek;
2 Duyusal özellileri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak;
3 Beslenme değerini arttırmak için katkı maddeleri kullanmak;
4 İşlem yardımcı maddeleri kullanmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda katkı maddelerine giriş, Gıda katkı maddelerinin tarihçesi, Gıda katkı maddelerinin tanımları
2 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları, Gıda katkı maddelerinin kullanımlarındaki temel ilkeler
3 Gıda endüstrisinde önemli olan gıda katkı maddeleri - Renk maddeleri
4 Sertifikasız renk maddeleri
5 Türk gıda mevzuatında renklendiriciler, Gıda boyalarının teknolojik özellikleri, Aroma maddeleri
6 Tatlandırıcı maddeler, Asitliği düzenleyiciler
7 Antioksidanlar
8 Ders tekrarı ve Ara Sınav
9 Emülgatörler, Koruyucular (Antimikrobiyaller)
10 Antibiyotikler, Gaz Sterilantları, Stabilizörler
11 Kelatlar, Lezzet artırıcılar
12 Yağ ikame maddeleri, Fosfatlar,
13 Kabartma ajanları, Parlatma ajanları, Nem vericiler, Sıkıştırıcı ajanlar,
14 Türk Gıda Mevzuatı ve Katkı Maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: GIDA KATKI MADDELERİ; PROF.DR.FİKRİ BAŞOĞLU / BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, Ders Notu No: 110
GIDA KATKI MADDELERİ VE İNGREDİYENLER; PROF.DR.İLBİLGE SALDAMLI / HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GIDA KATKI MADDELERİ; PROF.DR.TOMRİS ALTUĞ / EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyonu ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 24 24
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 2 5 5 2 4 4 4 5 2 2 3 2 0
OK2 2 5 3 2 5 5 4 5 2 2 2 2 0
OK3 2 5 3 2 5 5 4 4 2 2 2 2 0
OK4 2 5 4 3 4 4 5 4 2 2 2 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr