1 | Dersin Adı: | HİJYEN ve SANİTASYON |
2 | Dersin Kodu: | VBH6023 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Doktora |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | YOK |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. MUSTAFA TAYAR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
mtayar@uludag.edu.tr Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü |
18 | Dersin Web Adresi: | http://www.veteriner.uludag.edu.tr |
19 | Dersin Amacı | Öğrencilere, Gıda işletmelerinde hijyen sanitasyon uygulamaları, hijyen, sanitasyon, ,su, personel ve işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kavramları , hijyen ve sanitasyonun kalite sistemleri içerisindeki önemi temizlik, hijyen ve sanitasyon sağlamada öngörülen bazı kalite güvence sistemleri konularında bilgi aktarmak |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Gıda işletmelerinde hijyen sanitasyon uygulamaları, hijyen ve sanitasyon sağlamada öngörülen bazı kalite güvence sistemleri konularında önemli bilgi ve yeterlilik sağlayacaktır. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Dersin genel tanıtım, Hijyen sanitasyon temel kavramlar | |
2 | Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisi | |
3 | Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler | |
4 | Gıda güvenliği | |
5 | Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri | |
6 | Risk yönetimi | |
7 | Su hijyeni | |
8 | Personel Hijyeni | |
9 | İşletme hijyeni | |
10 | Pest Kontrol | |
11 | Temizlik ve Temizlik Maddeleri | |
12 | Gıda işletmelerinde atık ve artık maddelerin uzaklaştırılması | |
13 | Gıda işletmelerinde atık ve artık maddelerin uzaklaştırılması | |
14 | Hijyen sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
• Tayar,M. 2010. Gıda güvenliği, Marmara Belediyeler Birliği, Ekosan matbaacılık, İstanbul. • Lelieveld, H.L.M., Mostert, M.A., Holah, J., White, B. 2003. Hygiene in food processing. Woodhead Publishing, Cambridge. • Göktan D. ve Tunçel G. (2010). Gıda İşletmelerinde Hijyen, Metabasım, İzmir. • Roday ,S. 2006. Food Hygiene and Sanitation, Tata McGraw-Hill Publishing Ltd., New Delhi. • Topal, R.Ş. 2008. Hijyen-Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları, Taç Ofset Matbaacılık, İstanbul. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 1 | 10 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 4 | 4 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |