Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HİJYEN ve SANİTASYON
1 Dersin Adı: HİJYEN ve SANİTASYON
2 Dersin Kodu: VBH6023
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu YOK
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. MUSTAFA TAYAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: mtayar@uludag.edu.tr
Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
18 Dersin Web Adresi: http://www.veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Öğrencilere, Gıda işletmelerinde hijyen sanitasyon uygulamaları, hijyen, sanitasyon, ,su, personel ve işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kavramları , hijyen ve sanitasyonun kalite sistemleri içerisindeki önemi temizlik, hijyen ve sanitasyon sağlamada öngörülen bazı kalite güvence sistemleri konularında bilgi aktarmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Gıda işletmelerinde hijyen sanitasyon uygulamaları, hijyen ve sanitasyon sağlamada öngörülen bazı kalite güvence sistemleri konularında önemli bilgi ve yeterlilik sağlayacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Hijyen ve sanitasyon kavramını öğrenir. ;
2 İşetme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon kavramlarını bilir ;
3 Su hijyen kontolünü yapabilir ;
4 Pest kontörlünü yapabilir;
5 İşetmede hijyeni planlayabilir;
6 Personel hijyeni uygulamalarını yapabilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin genel tanıtım, Hijyen sanitasyon temel kavramlar
2 Mikroorganizma ve sanitasyon ilişkisi
3 Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler
4 Gıda güvenliği
5 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri
6 Risk yönetimi
7 Su hijyeni
8 Personel Hijyeni
9 İşletme hijyeni
10 Pest Kontrol
11 Temizlik ve Temizlik Maddeleri
12 Gıda işletmelerinde atık ve artık maddelerin uzaklaştırılması
13 Gıda işletmelerinde atık ve artık maddelerin uzaklaştırılması
14 Hijyen sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Tayar,M. 2010. Gıda güvenliği, Marmara Belediyeler Birliği, Ekosan matbaacılık, İstanbul.
• Lelieveld, H.L.M., Mostert, M.A., Holah, J., White, B. 2003. Hygiene in food processing. Woodhead Publishing, Cambridge.
• Göktan D. ve Tunçel G. (2010). Gıda İşletmelerinde Hijyen, Metabasım, İzmir.
• Roday ,S. 2006. Food Hygiene and Sanitation, Tata McGraw-Hill Publishing Ltd., New Delhi.
• Topal, R.Ş. 2008. Hijyen-Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları, Taç Ofset Matbaacılık, İstanbul.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 4 4
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 4 4
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 5 5 3 4 2 4 1 2 2 3 0
OK2 5 3 5 2 1 1 5 1 1 0 2 0
OK3 5 5 5 4 2 1 5 1 1 2 2 0
OK4 5 3 2 4 4 3 5 2 3 4 2 5
OK5 5 3 2 1 4 3 5 1 1 3 3 4
OK6 5 2 2 2 2 2 5 1 1 2 4 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr