Doç. Dr. Sine ÖZMEN TOĞAY 0 224 294 16 29 / sinetogay@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, su ürünlerinin bileşim ve besin unsurları hakkında bilgi vermek, bu ürünlerin üretim ve muhafaza koşullarını öğretmek ve bu ürünlerde meydana gelebilecek kontaminasyon ve bozulma risklerini açıklamaktır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Su ürünlerinin işleme ve muhafaza teknikleri hakkında bilgi edinmek.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Su ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini öğrenir.;
2
Su ürünleri çeşitlerini ve işleme tekniklerini öğrenir.;
3
Su ürünlerinin işleme ve muhafaza tekniklerini öğrenir.;
4
Su ürünlerinin kontaminasyon ve bozulma risklerini ve önleme yöntemlerini öğrenir.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Su ürünleri hakkında genel bilgiler
2
Balık ve kabuklu türleri
3
Su ürünleri etlerinin yapısı
4
Su ürünleri etlerinin kimyasal komposizyonu
5
Su ürünleri etlerinin mikrobiyolojik özellikleri
6
Balık etinin insan sağlığı için önemi
7
Su ürünlerinde kalite kontrol
8
Su ürünlerinde kalite kontrol
9
Su ürünleri işleme teknolojileri (Soğutma teknolojisi)
10
Su ürünleri işleme teknolojileri (Dondurarak muhafaza teknolojisi)
11
Su ürünleri işleme teknolojileri (Tuzlama teknolojisi)
12
Su ürünleri işleme teknolojileri (Kurutma teknolojisi)
13
Su ürünleri işleme teknolojileri (Dumanlama teknolojisi)
14
Su ürünleri işleme teknolojileri (Konserve teknolojisi)
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Çaklı, Ş. 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ara sınav ve final sınavı yapılarak bağıl değerlendirme uygulanmaktadır.
Açıklama
Bağıl değerlendirme uygulanır.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
17
17
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
17
17
Toplam İş Yükü
107
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU