1 |
Dersin Adı: |
İŞLETME |
2 |
Dersin Kodu: |
IIZ1103 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Doç. Dr. ZERRİN FIRAT |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Dr.Öğr.Üyesi Mehmet CIRANOĞLU |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Doç. Dr. Zerrin FIRAT İnegöl işletme Fakültesi İşletme Bölümü 224 294 26 95 firatzy@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin gelecek dönemlerde göreceği derslere temel oluşturan bu dersin amacı, işletme biliminin özellikleri, işletme, işletmecilik, işletme yönetimi ile ilgili kavramların, ilkeler ve yöntemlerin incelenmesidir. Özellikle bu derste, öğrencilerin işletmeciliğin terminolojisi, ilkeleri ile tanışması üzerinde durulmaktadır. Bu dersin sonunda öğrenciler, İşletme biliminin temel kavramları, tarihsel gelişim süreci, diğer bilim dallarıyla ilişkileri, işletmede izlenen amaçlar ve ilkeler, işletmenin çevreyle ilişkileri, sosyal sorumluluk ve iş etiği, işletmenin sınıflandırılması, girişimcilik, işletmenin kuruluş çalışmaları, işletmelerde büyüme modelleri ve kapasite türleri, işletmeler arası anlaşma ve birleşmeler, işletmenin işlevlerine genel bakış konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olacaktır. Bu çerçevede, öğrenciler, iş yaşamında kullanabilecekleri temel işletmecilik bilgilerini öğrenmiş olacaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
İşletmelerde yönetim süreçlerini algılayarak süreci yönetme ve kontrol etme yetkinliği kazanır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
1.TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAMLARI
a.İnsan ihtiyaçları ve ekonomik faaliyetler
b.İhtiyaç Ekonomi ve üretim ilişkisi
|
|
2 |
c.İşletme kavramı ve kapsamı
d.İşletmenin tarihsel gelişimi ve diğer disiplinlerle ilişkisi
|
|
3 |
2.İŞLETMENİN AMAÇLARI VE SINIFLANDIRILMASI
a.İşletmenin amaçları
|
|
4 |
b.İşletmenin ekonomi içindeki yeri ve çevresi
c.İşletmelerin sınıflandırılması
|
|
5 |
d.İşletmelerin büyüme şekilleri
e.İşletmeler arası anlaşmalar ve birlikler
|
|
6 |
3.İŞLETMENİN KURULUŞU
a.İşletmenin kuruluş nedenleri
b.İşletmenin kuruluş aşamaları
|
|
7 |
4.İŞLETMENİN MALİYETLERİ
a.Maliyet kavramı
b.İşletme maliyetlerine ilişkin bilgilerin kullanım alanları
c.İşletme maliyetlerinin sınıflandırılması
|
|
8 |
Ders Tekrarı |
|
9 |
5.İŞLETMENİN GELİRLERİ
a.Gelir kavramı
b.Kâr kavramı
|
|
10 |
c.Gelir ve kâr kavramları arasındaki ilişkiler
d.Kâr maksimizasyonu
|
|
11 |
e.Kâr planlaması |
|
12 |
f.Kâr geçiş analizi |
|
13 |
6.İŞLETMENİN PERFORMANSI
a.Performans ve işletmenin performans kriterleri
|
|
14 |
b.Performans kriteri olarak verimliliğin işletme ve ulusal ekonomi açısından önemi
c.Katma değer ve işletmenin ulusal ekonomiye katkısı
|
|