Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARI
1 Dersin Adı: TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARI
2 Dersin Kodu: BTK4621-Z
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Tarla Bitkileri Zararlıları dersini, Entomoloji dersini almış ve bu dersten başarılı olmuş öğrencilerin tercih etmesi önerilir.
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. İSMAİL ALPER SUSURLUK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: susurluk@uludag.edu.tr
(0 224) 294 15 79
Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bitki koruma konusunda tarla bitkileri zararlılarını tanıma ve mücadele yöntemlerini öğretebilme.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bu dersi alan mezunlar tarla bitkileri üretimde karşılaşılan zararlılar hakkında bilgi sahibi olmalarından dolayı, çözüm üretme potansiyelleri bulunacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünyada tarla bitkilerinin önemli zararlılarının türlerini tanıyabilir.;
2 Tarla bitkilerinin önemli zararlı türlerin özelliklerini bilir.;
3 Tarla bitkileri zararlılarından en azından önemli türlerin teşhisini yapabilir.;
4 Zararlılara karşı mücadele yöntemlerini üreticilere önerebilir;
5 Zararlılara karşı ne zaman mücadele yapılacağını önerebilir.;
6 -;
7 -;
8 -;
9 -;
10 -;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Nematodlar hakkında genel bilgiler işlenerek tarla bitkilerinde zararlı nematodlar ve mücadele yöntemleri ayrıntılandırılır. Nematoda Şubesinin sindirim sistemi, boşaltım sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi, gelişmeleri, bitkilere etkileri, nematodların taşınma yolları, örnek alma yöntemleri, tahıl baklagil ve yem bitkilerinde zararlı nematod türleri olan buğday gal nematodu Anguina tritici, kök ur nematotları Meloidogyne spp., soğan-sak nematodu Ditylenchus dipsaci, buğdaygil kist nematodu Heterodera avenae, şekerpancarı kist nematodu H. schachtii, çeltik beyaz uç nematodu Aphelenchoides besseyi hakkında bilgi verilir. Konu ile ilgili çizimler yaptırılır, preparatlar incelenir, slaytlar izlenir. Acarina takımına ait genel bilgiler verilir. Bir akarın genel vücut şekli ve vücut bölümleri çizdirilerek, Penthaloidae familyasına bağlı kırmızı bacaklı hububat akarı Penthaleus major hakkında bilgi verilir konu ile ilgili preparatlar incelenir ve slaytlar izlenir.
2 Tarla bitkilerinde zararlı yumuşakça, solucan, akar türleri ile bunların mücadele yöntemleri ayrıntılı olarak işlenir. Orthoptera takımı Acrididae familyasına bağlı Fas çekirgesi Dociostaurus maroccanus, Madrap çekirgesi Locusta migratoria, Güdük çekirgesi Arcyptera labiata, Catantopidae familyasına bağlı İtalyan çekirge Calliptamus italicus hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir. Bu türlerin pronotum şekilleri ve yüksük şekilleri çizilerek türler arasındaki farklılıklar anlatılır.
3 Tarla bitkilerinde zararlı çekirge türleri ile bunların mücadele yöntemleri ayrıntılı olarak işlenir. Orthoptera takımı Tettigonidae familyasına bağlı İsophya spp., Poecilimon spp., Kılınçlı çekirge Platycleis intermedia, Gryllidae familyasına bağlı Kara çekirge Melanogryllus desertus, Bağ horozcuğu Oecantus pellucens hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
4 Tarla bitkilerinde zararlı Danaburnu ve Ekin sap arısının tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Heteroptera takımı Scutelleridae familyasına bağlı süne Eurygaster spp. leri hakkında bilgi verilir. Türler arasındaki morfolojik farklılıklar anlatılır çizimler yaptırılır. Süne türlerine ait örnekler incelenir. Süne türlerinin biyolojileri, zarar şekilleri ve mücadele yöntemlerini içeren video kaset izlenir.
5 Süne, Kımıl, Ekin Kambur böceği ve Ekin bambul böcekleri’ nin tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Heteroptera takımı Pentatomidae familyasına bağlı Kımıl Aelia spp. hakkında bilgi verilir. Türler arasındaki morfolojik farklılıklar anlatılır çizimler yaptırılır. Kımıl türlerine ait örnekler incelenir. Slaytlar izlenir.
6 Ekin güvesi, Hububat hortumlu böceği, Mısır koçan kurdu’ nun tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Ekin koşnili Porphyrophora tritici (Hom.: Margarodidae) Ekin kambur böceği Zabrus spp.(Col.: Carabidae), Ekin bambul böcekleri Anisoplia spp.(Col.:Scarabaeidae) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
7 Mısır kurdu, Baklagil tohum böcekleri’ nin tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Hububat hortumlu böceği Pachytychius hordei( Col.:Curculionidae), Toprak pire böcekleri Phyllotreta spp (Col.:Chrysomelidae), Tel kurtları Agriotes spp.(Col.:Elateridae) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
8 Fasulye kapsül kurdu, Nohut sineği, Bezelye hortumlu böceği, Yonca hortumlu böceğinin tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Mısır maymuncuğu Tanymecus dilaticollis (Col.:Curculionidae), Mısır kurdu Ostrinia nubilalis (Lep.:Pyralidae), Mısır koçan kurtları Sesamia spp.(Lep.:Noctuidae), Bozkurtlar Agrotis spp.(Lep.: Noctuidae), Çizgili yaprak kurdu Spodoptera exiqua (Lep.:Noctuidae) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
9 Tarla bitkilerinde zararlı yaprakbitleri, Mısır maymuncuğu’ nun tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Ekin güvesi Syringopais temperatella (Lep.: Scythridae), Ekin sap arıları Cephus pygmaeus, Trachelus tabidus, T. libanensis(Hym.:Cephidae) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
10 Pamuk zararlılarının tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Yemeklik tane baklagil zararlılarından Coleoptera takımı Bruchidae familyasına bağlı yılda tek döl veren Baklagil tohum böcekleri Bruchus pisorum(Bezelye tohum böceği), Bruchus rufimanus( Bakla tohum böceği), Bruchus lentis (Mercimek tohum böceği), Bruchus ervi (Orta doğu mercimek tohum böceği), Bruchus signaticornis (Akdeniz mercimek tohum böceği), yılda çok döl veren Baklagil tohum böcekleri Acanthocelides obtectus (Fasülye tohum böceği) ve Callasobruchus maculatus (Börülce tohum böceği) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
11 Şeker pancarı zararlılarının tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Kapsül kurtları Etiella zinckenella (Lep.: Pyralidae), Lampides boeticus(Lep.:Lycaenidae), Mercimek hortumlu böceği Sitona crinitus (Col.:Curculionidae), Nohut yaprak sineği Liriomyza cicerina (Dip.: Agromyzidae) hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
12 Ayçiçeği, patates, tütün ve soya zararlıları ile farelerin tanımlaması yapılarak akabinde bu zararlıların biyolojisi ve mücadelesi ayrıntılandırılır. Baklagil yem bitkileri zararlılarından Yonca hortumlu böceği Hypera variabilis (Col.:Curculionidae), Yonca yaprak böceği Gonioctena fornicata (Col.:Chrysomelidae), 24 noktalı baklagil böceği Subcoccinella vigintiquatuorpunctata (Col.: Coccinellidae), Bembecia scopigera (Lep.: Sessidae), Eskişehir korunga dip kurdu Sphenoptera carceli (Col.: Buprestidae), Plagionotus floralis (Col.:Cerambycidae)ve yem bitkilerinde zarar yapan Yaprak bitleri hakkında bilgi verilir ilgili slaytlar ve örnekler gösterilir.
13 Ders tekrarı ve Ara Sınav Uygulama sınavı yapılır.
14 - -
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Zirai Mücadele Teknik Talimatları (Cilt1,6).
Bitki Koruma Ürünleri
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme 1 ara sınav ve 1 yıl sonu sınavı olarak yapılmakta ve bağıl değerlendirme ile değerlendirilmektedir.
Açıklama Ara sınavın %40’ı, yarıyıl sonu sınavının ise %60’ı toplanıp başarı notu hesaplanır.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 6 6 36
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,9
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr