Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE ŞARAPLARI BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: MEYVE ŞARAPLARI BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMB5329
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. OZAN GÜRBÜZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941500
Fax: 0224 2941402
e-posta: ozang@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı; meyve şarapları üretimi ve gıda endüstrisindeki önemi, şarap işletmeleri, karşılaşılabilecek sorunlar ile çözüm yolları hakkında öğrencilere bilgi vermektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders, meyve şarapları endüstrisi alanında öğrencilerde bilgi birikimi oluşturmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Şarap üretimi, detaylı bir şekilde öğrenilir.;
2 Öğrenci, şarap ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki önemi hakkında bilgi sahibi olur.;
3 Öğrenci, şarap işletmesinin özellikleri ile işletmede kullanılan alet ve ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur.;
4 Öğrenci, şarap teknolojisindeki son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.;
5 Öğrenci, şarap analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Öğrencilerle tanışma ve dersin içeriğinin açıklanması Meyve suyu analizleri
2 Şarap hammaddesi Meyve suyu analizleri
3 Şarap işletmesinin bölümleri Şarap analizleri
4 Üzüme uygulanan mekanik işlemler Şarap analizleri
5 Şıra kontrolü, standardizasyonu ve kükürtleme Şarap Mayalarının İzolasyonu ve Tanımlanması
6 Alkol fermantasyonu ve cibre fermantasyonu Şarap Mayalarının İzolasyonu ve Tanımlanması
7 Fermantasyonda önemli olan mayalar, şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması Şarap Bakterilerinin İdentifikasyonu ve Şarap Kusurları
8 Şekerin parçalanması, malolaktik fermantasyon ve fermantasyon süresi Şarap Bakterilerinin İdentifikasyonu ve Şarap Kusurları
9 Dinlendirme, durultma ve ambalajlama basamakları Elma Şarabı Yapımı
10 Kırmızı şarap üretim prosesi Elma Şarabı Yapımı
11 Beyaz şarap üretim prosesi Şarap Aromasının Analizi
12 Lüks şarap üretim prosesi Şarap Aromasının Analizi
13 Şarapta meydana gelen hastalıklar ve hatalar Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analizi
14 Meyve şarapları üretim prosesi Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analizi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Powerpoint sunumları
• Kılıç, O, 1996,Alkollü İçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi
• Vine R.P., Harkness E.M., Linton S.J., Wine Making, 2002, Kluwer Academic NY.
• Kılıç, O, 1996,Alkollü Gçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi. • Aktan, N., Kalkan, H., 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, Ankara.
• Canbaş, A. 2005. Şarap Teknolojisi. Ç. Ü. Zir. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu.
• Understanding Wine Technology: The Scienceof Wine Explained, New Edition, David Bird, DPQA, UK.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 50 50
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 55 55
Toplam İş Yükü 175
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,83
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 3 5 3 3 2 3 3 1 3
OK2 4 3 5 3 3 2 3 3 1 3
OK3 4 3 5 3 3 2 3 3 1 3
OK4 4 3 5 3 3 2 3 3 1 3
OK5 4 3 5 3 3 2 3 3 1 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr