1 | Dersin Adı: | MEYVE ŞARAPLARI BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ |
2 | Dersin Kodu: | GMB5329 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Yüksek Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. OZAN GÜRBÜZ |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941500 Fax: 0224 2941402 e-posta: ozang@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı; meyve şarapları üretimi ve gıda endüstrisindeki önemi, şarap işletmeleri, karşılaşılabilecek sorunlar ile çözüm yolları hakkında öğrencilere bilgi vermektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Ders, meyve şarapları endüstrisi alanında öğrencilerde bilgi birikimi oluşturmaktadır. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Öğrencilerle tanışma ve dersin içeriğinin açıklanması | Meyve suyu analizleri |
2 | Şarap hammaddesi | Meyve suyu analizleri |
3 | Şarap işletmesinin bölümleri | Şarap analizleri |
4 | Üzüme uygulanan mekanik işlemler | Şarap analizleri |
5 | Şıra kontrolü, standardizasyonu ve kükürtleme | Şarap Mayalarının İzolasyonu ve Tanımlanması |
6 | Alkol fermantasyonu ve cibre fermantasyonu | Şarap Mayalarının İzolasyonu ve Tanımlanması |
7 | Fermantasyonda önemli olan mayalar, şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması | Şarap Bakterilerinin İdentifikasyonu ve Şarap Kusurları |
8 | Şekerin parçalanması, malolaktik fermantasyon ve fermantasyon süresi | Şarap Bakterilerinin İdentifikasyonu ve Şarap Kusurları |
9 | Dinlendirme, durultma ve ambalajlama basamakları | Elma Şarabı Yapımı |
10 | Kırmızı şarap üretim prosesi | Elma Şarabı Yapımı |
11 | Beyaz şarap üretim prosesi | Şarap Aromasının Analizi |
12 | Lüks şarap üretim prosesi | Şarap Aromasının Analizi |
13 | Şarapta meydana gelen hastalıklar ve hatalar | Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analizi |
14 | Meyve şarapları üretim prosesi | Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analizi |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
• Powerpoint sunumları • Kılıç, O, 1996,Alkollü İçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi • Vine R.P., Harkness E.M., Linton S.J., Wine Making, 2002, Kluwer Academic NY. • Kılıç, O, 1996,Alkollü Gçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi. • Aktan, N., Kalkan, H., 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, Ankara. • Canbaş, A. 2005. Şarap Teknolojisi. Ç. Ü. Zir. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu. • Understanding Wine Technology: The Scienceof Wine Explained, New Edition, David Bird, DPQA, UK. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 50 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 1 | 50 | 50 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 55 | 55 |
Toplam İş Yükü | 175 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 5,83 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |