1 |
Dersin Adı: |
İLERİ GIDA BİYOKİMYASI |
2 |
Dersin Kodu: |
GMB6023 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
6 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
|
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. CANAN ECE TAMER |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: etamer@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, tüm canlı sistemlerinde metabolizma yolları ve kontrolü hakkında bilgi verilmesi; işlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (süt, et, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler) biyokimyasal özelliklerinin açıklanmasıdır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Dersi alan öğrenciler metabolizma yollarını, işlenmiş ve işlenmemiş gıdalarda oluşan biyokimyasal değişimleri detaylı olarak öğreneceklerdir. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Metabolizma: Termodinamik prensipleri ve biyokimyasal reaksiyonlardaki enerji |
|
2 |
Gıda makromoleküllerinin oksidasyonu ve fosforilasyonu |
|
3 |
Makromoleküllerin biyosentezi
|
|
4 |
Fotosentez |
|
5 |
Enzimler. Enzimlerin kinetik özellikleri ve kullanımı |
|
6 |
Karbonhidrat metabolizması |
|
7 |
Glikolitik yol, gluconeogenesis, glyoxylate çevrimi |
|
8 |
Glikojen sentezi ve parçalanması |
|
9 |
Nişasta biyosentezi |
|
10 |
Krebs çevrimi
|
|
11 |
Lipid metabolizması |
|
12 |
İşlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (süt, et, deniz ürünleri) biyokimyasal özellikleri |
|
13 |
İşlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (meyve ve sebzeler) biyokimyasal özellikleri |
|
14 |
Alınan derslerin değerlendirilmesi ve varsa eksikliklerin tespiti |
|