Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
İLERİ GIDA BİYOKİMYASI
1 Dersin Adı: İLERİ GIDA BİYOKİMYASI
2 Dersin Kodu: GMB6023
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. CANAN ECE TAMER
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: etamer@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Dersin amacı, tüm canlı sistemlerinde metabolizma yolları ve kontrolü hakkında bilgi verilmesi; işlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (süt, et, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler) biyokimyasal özelliklerinin açıklanmasıdır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Dersi alan öğrenciler metabolizma yollarını, işlenmiş ve işlenmemiş gıdalarda oluşan biyokimyasal değişimleri detaylı olarak öğreneceklerdir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci metabolizma, metabolik yollar ve çevrimler hakkında bilgi sahibi olur;
2 Öğrenci enzimler hakkında genel bilgi edinme, enzimlerin kinetik özelliklerini öğrenir;
3 Öğrenci karbonhidratların biyokimyasal reaksiyonlarının gıda formülasyonu, işlenmesi ve depolama sürecinde uygulamaya alınması ve kullanılmasını öğrenir;
4 Öğrenci lipidlerin biyokimyasal reaksiyonlarının gıda formülasyonu,işlenmesi ve depolama sürecinde uygulamaya alınması ve kullanılmasını öğrenir;
5 Öğrenci krebs çevrimini öğrenir;
6 Öğrenci fotosentez reaksiyonlarını öğrenir;
7 Öğrenci işlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (süt, et, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler) biyokimyasal reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olur;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Metabolizma: Termodinamik prensipleri ve biyokimyasal reaksiyonlardaki enerji
2 Gıda makromoleküllerinin oksidasyonu ve fosforilasyonu
3 Makromoleküllerin biyosentezi
4 Fotosentez
5 Enzimler. Enzimlerin kinetik özellikleri ve kullanımı
6 Karbonhidrat metabolizması
7 Glikolitik yol, gluconeogenesis, glyoxylate çevrimi
8 Glikojen sentezi ve parçalanması
9 Nişasta biyosentezi
10 Krebs çevrimi
11 Lipid metabolizması
12 İşlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (süt, et, deniz ürünleri) biyokimyasal özellikleri
13 İşlenmiş ve işlenmemiş gıdaların (meyve ve sebzeler) biyokimyasal özellikleri
14 Alınan derslerin değerlendirilmesi ve varsa eksikliklerin tespiti
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ders anlatan Öğretim Üyelerinin; Power-point Sunumları, Konferans Notları
Bilişli, A. 2011. Gıda Biyokimyası. Sidas Medya. 400 s.
Aksoy, M. 2011. Beslenme Biyokimyası. Hatipoğlu Yayınevi. 680 s.
Yıldız, F. 2010. Advances in Food Biochemistry. CRC Press, 521 s.-
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için ödev ile birlikte final sınavı yapılmakta ve bağıl değerlendirme uygulanmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 40 40
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7
OK1 5 4 2 3 2 3 2
OK2 5 4 2 3 2 3 2
OK3 5 4 2 3 2 3 2
OK4 5 4 2 3 2 3 2
OK5 5 4 2 3 2 3 2
OK6 5 4 2 3 2 3 2
OK7 5 4 2 3 2 3 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr