1 |
Dersin Adı: |
KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ |
2 |
Dersin Kodu: |
PSBS303 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. YILMAZ DORUK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları. |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Dr.Yılmaz DORUK Teknik Bilimler MYO-Görükle Kampüsü 02242972374 yzdoruk@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilerin kesme çiçekleri (karanfil, gül, krizantem, gerbera, lisianthus, Gypsophila,anthurium,şebboy ve aslanağzıLale, Glayöl, Frezya,Zambak, Alstroemeria,Nergis, İris, Sümbül , Solidago ve Helianthus) tanımasını kesme çiçekler ile ilgili son teknolojik gelişmeleri kavramasını, çoğaltılmasını, yetiştiriciliğini tasarlayabilmesini, gerçekleştirebilmesini, üretimde karşılaşabileceği sorunları çözebilmesini, muhafaza, depolama, pazarlama ve kalite konularının önemini kavramasını sağlamaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Bu derse ilişkin konularda mesleki bilgi ve becerisini arttırmak |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Kesme çiçek sektörü ve önemi |
|
2 |
Karanfil yetiştiriciliği, sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği, derim, depolama, pazarlama |
|
3 |
Kesme çiçek üretiminde Flamingo çiçeği yetiştiriciliği |
|
4 |
Gül yetiştiriciliği( sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı) |
|
5 |
Gypsophila yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri,çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, derim,pazara hazırlama, hastalık, zararlılar |
|
6 |
Krizantem yetiştiriciliği, sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı |
|
7 |
Gerbera yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri, çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler,derim, pazara hazırlama, hastalık, zararlılar |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Kesme çiçek üretiminde Aslanağzı ve şebboy yetiştiriciliği.Nergis yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,soğan dikimi,karartma aydınlatma,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar) |
|
10 |
Lisianthus yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri,çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, derim,pazara hazırlama, hastalık, zararlılar. Solidago yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,fide dikimi,karartma aydınlatma,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar) |
|
11 |
Freesia yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,korm dikimi,ışık, sulama,sıcaklık,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, hastalık ve zararlılar) |
|
12 |
Lale yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,soğan dikimi,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, hastalık ve zararlılar) |
|
13 |
Glayöl yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,soğan dikimi,karartma aydınlatma,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar).Iris ve sümbül yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme, dikim, ,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar) |
|
14 |
Lilium yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,korm dikimi,karartma aydınlatma,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar).Alstroemeria yetiştirme tekniği (Sistematiği,ekolojik istekleri,toprak hazırlığı,çoğaltımı,yetiştirme ortamı,besleme ve gübreleme,fide dikimi,karartma aydınlatma,hasad,hasat sonrası işlemler,pazarlama, ve zararlılar) |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1) Forcing Flower Bulbs, International Flower Bulb Center, Holland. 2)Mengüç, A., Süs Bitkileri (Soğanlı, Yumrulu, Rizomlu Bitkilerde Üretim, Doku Kültürleri ile Üretim), Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 904, Eskişehir, 1996. 3) Korkut, A.B. Çiçek Yetiştiriciliği, Hasat Yayınları, İstanbul, 1998. 4) Larson, R.A. Introduction to Floriculture. Academic press. 1980. 5) Mercurio, G., 2007. Cut rose cultivation around the world. First Editon, 256p, Schreurs, The Nedherlands. 6) Mercurio, G., 2002. Gerbera Cultivation in Greenhouse. Schrerurs, 206p, Italy. 7) Karagüzel, O., A.B. Korkut, B. Özkan, F.G. Çelikel, S. Titiz 2010. Süs bitkileri üretiminin bugünkü durumu, geliştirilme olanakları ve hedefleri. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler |
24 |
Değerlendirme |
|