Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Dünya ve Türkiye’de sığır yetiştiriciliği;tarihçe, evciltilmesi, modern yetiştiriciliğe geçiş, süt ve et üretimi ve tüketimi, Türkiye sığır varlığı ve coğrafi dağılımı, sığırın zoolojik sistemdeki yeri, sığır türleri ve kökeni Dünya ve Türkiye sığır ırkları; yerli ve kültür ırkları (sütçü, etçi ve kombine verimli), (yayılma alanı, morfolojik ve fizyolojik özellikleri) |
Bir sığır (süt ve besi) işletmesinin tanıtımı |
2 |
Damızlık inek ve boğa seçimi; ineklerde seleksiyon, yetiştirme değeri, inek indeksi, boğalarda seleksiyon, boğa adaylarının seçimi, boğa indeksleri |
Sütçü ve etçi tip sığırların morfolojik özelliklerinin hayvan üzerinde gösterilmesi |
3 |
Süt sığırı yetiştirme teknikleri; identifikasyon, kayıtlar ve verim kontrolleri, tohumlama, reprodüksiyon ve sürü yönetimi, servis periyodu, buzağılama, |
Kayıt ve verim kontrolleri (buzağılara küpe takılması ve boynuz köreltme) |
4 |
Sığırlarda tip ve kondisyon puantajı, yaş tayini |
İnek ve boğaların tip ve kondisyon puantajı, yaş tayini |
5 |
Buzağı, dana, düve ve ineklerde bakım; doğumda buzağı bakımı, beslenmesi, numaralama, boynuz önleme, fazla meme başının alınması, büyüme ve büyüme dönemleri, düvelerde bakım-besleme, düvelerde ilk sıfat, genç erkeklerde bakım |
Damızlık inek ve boğa seçimi |
6 |
İneklerde sürü yönetimi; sıcağa-soğuğa tolerans, buzağılama öncesi ve sonrası bakım, kuru dönem, buzağılamada ineğin kondisyonu, buzağılama, transport, hayvan refahı |
Buzağı, dana ve inek bakımı, |
7 |
Sütün sentezi ve sağım; sütün yapımı, indirilmesi, sütün sağımı, elle sağım, makine ile sağım, sağım makinesinin özellikleri, sağımın uygulanması, sağım hijyeni, kaliteli süt üretimi, süt kompozisyonunu etkileyen faktörler, laktasyon, başlaması, seyri, süt verimini etkileyen faktörler |
Sağım teknikleri ve sağım hijyeni |
8 |
Besi sığırcılığı; besiciliğin yararları, besi yöntemleri, besi teknikleri, besi süresi, besi performansı, performansı etkileyen faktörler, ırk, yaş, cinsiyet, beden yapısı, orijin, kondisyon, besi başı ağırlığı, beslenme, bakımla, barınakla ilgili faktörler, kesim ve karkas özellikleri |
Büyüme takibi (canlı ağırlık tartımı),karkas ve kesim özellikleri |
9 |
Tavukçuluğun hayvancılık içindeki yeri ve önemi, modern tavukçuluğun yapısı, bilimsel ve teknik gelişmeler |
Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan yumurtacı ve broyler tavuk genotiplerinin tanıtım |
10 |
Modern hibrit genotip tavukların elde edilmesi, damızlık tavuk kümesleri, damızlık tavuk yetiştiriciliğinde üretim hedefleri, damızlık civciv/piliç ve tavuklarda bakım ve yönetim |
Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan tavuk barınakları ve ekipmanların tanıtımı |
11 |
Kuluçkalık yumurtaların depolanması, kuluçka koşulları, embriyo gelişimi, çıkım, civciv kalitesi, kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler, ekonomik verimlilik |
Gaga kesim ekipmanları, günlük civcivlerde gaga kesimi ve uygulanması |
12 |
Yumurtacı genotipler, yumurtacı tavuk kümesleri, ticari yumurtacı civciv/piliç ve tavuklarda bakım ve yönetim, üretim ekonomisi |
Kuluçka gelişim ve çıkım makinesi, özellikleri |
13 |
Broyler genotipleri, broyler kümesleri, kümeslerin üretim için hazırlanması, broyler piliçlerde bakım ve yönetim, üretim ekonomisi |
Tavukçulukta ayıklama ve seleksiyon, sürüde yumurtlayan ve yumurtlamayan tavukların özellikleri |
14 |
Tavuklarda zorlamalı tüy dökümü, gerekçesi ve yöntemleri, Se, vit-E, Omega n-3 v.b ile zenginleştirilmiş yumurta üretimi, |
Tavuk kümeslerinde canlı güvenliği (biosecurity) uygulamaları, |