Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ZOOTEKNİ I
1 Dersin Adı: ZOOTEKNİ I
2 Dersin Kodu: VET2017
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Metin Petek
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr. Serdal DİKMEN
Prof. Dr. Abdulkadir ORMAN
Araş. Gör. Dr. Fazlı ALPAY
Araş. Gör. Dr. Enver ÇAVUŞOĞLU
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: petek@uludag.edu.tr
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Süt ve besi sığırlarının bakım ve yönetimini öğretmek, damızlık, yumurtacı ve broyler genotipler hakkında bilgiler vermek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Süt ve besi sığırlarının bakım ve yönetimi, damızlık, sofralık yumurta ve piliç eti üretimini öğrenir
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Sığır yetiştiriciliğinin yapısı, damızlık inek ve boğa seçimi; ineklerde seleksiyon, yetiştirme değeri, inek indeksi, boğalarda seleksiyon, boğa adaylarının seçimi, boğa indekslerini öğrenir.;
2 Buzağı, dana, düve ve ineklerde bakım ve yönetimini öğrenir.;
3 Besi sığırlarında bakım ve yönetimini öğrenir.;
4 Süt ve besi sığırı işletmelerinde sürü yönetimini ve hayvan refahını öğrenir.;
5 Modern tavuk yetiştiriciliğinin yapısı, damızlık tavuk kümesleri, damızlık tavukların bakım ve yönetiminde temel bilgilerini öğrenir.;
6 Temel kuluçka bilgisi ve tekniği, kuluçka koşulları, embriyo gelişimi ve çıkım konusundaki bilgileri öğrenir.;
7 Yumurtacı tavuk kümesleri, yumurtacı civciv, piliç ve tavukların bakım ve yönetimini öğrenir.;
8 Broyler kümesleri, broyler genotiplerin bakım ve yönetimini öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dünya ve Türkiye’de sığır yetiştiriciliği;tarihçe, evciltilmesi, modern yetiştiriciliğe geçiş, süt ve et üretimi ve tüketimi, Türkiye sığır varlığı ve coğrafi dağılımı, sığırın zoolojik sistemdeki yeri, sığır türleri ve kökeni Dünya ve Türkiye sığır ırkları; yerli ve kültür ırkları (sütçü, etçi ve kombine verimli), (yayılma alanı, morfolojik ve fizyolojik özellikleri) Bir sığır (süt ve besi) işletmesinin tanıtımı
2 Damızlık inek ve boğa seçimi; ineklerde seleksiyon, yetiştirme değeri, inek indeksi, boğalarda seleksiyon, boğa adaylarının seçimi, boğa indeksleri Sütçü ve etçi tip sığırların morfolojik özelliklerinin hayvan üzerinde gösterilmesi
3 Süt sığırı yetiştirme teknikleri; identifikasyon, kayıtlar ve verim kontrolleri, tohumlama, reprodüksiyon ve sürü yönetimi, servis periyodu, buzağılama, Kayıt ve verim kontrolleri (buzağılara küpe takılması ve boynuz köreltme)
4 Sığırlarda tip ve kondisyon puantajı, yaş tayini İnek ve boğaların tip ve kondisyon puantajı, yaş tayini
5 Buzağı, dana, düve ve ineklerde bakım; doğumda buzağı bakımı, beslenmesi, numaralama, boynuz önleme, fazla meme başının alınması, büyüme ve büyüme dönemleri, düvelerde bakım-besleme, düvelerde ilk sıfat, genç erkeklerde bakım Damızlık inek ve boğa seçimi
6 İneklerde sürü yönetimi; sıcağa-soğuğa tolerans, buzağılama öncesi ve sonrası bakım, kuru dönem, buzağılamada ineğin kondisyonu, buzağılama, transport, hayvan refahı Buzağı, dana ve inek bakımı,
7 Sütün sentezi ve sağım; sütün yapımı, indirilmesi, sütün sağımı, elle sağım, makine ile sağım, sağım makinesinin özellikleri, sağımın uygulanması, sağım hijyeni, kaliteli süt üretimi, süt kompozisyonunu etkileyen faktörler, laktasyon, başlaması, seyri, süt verimini etkileyen faktörler Sağım teknikleri ve sağım hijyeni
8 Besi sığırcılığı; besiciliğin yararları, besi yöntemleri, besi teknikleri, besi süresi, besi performansı, performansı etkileyen faktörler, ırk, yaş, cinsiyet, beden yapısı, orijin, kondisyon, besi başı ağırlığı, beslenme, bakımla, barınakla ilgili faktörler, kesim ve karkas özellikleri Büyüme takibi (canlı ağırlık tartımı),karkas ve kesim özellikleri
9 Tavukçuluğun hayvancılık içindeki yeri ve önemi, modern tavukçuluğun yapısı, bilimsel ve teknik gelişmeler Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan yumurtacı ve broyler tavuk genotiplerinin tanıtım
10 Modern hibrit genotip tavukların elde edilmesi, damızlık tavuk kümesleri, damızlık tavuk yetiştiriciliğinde üretim hedefleri, damızlık civciv/piliç ve tavuklarda bakım ve yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan tavuk barınakları ve ekipmanların tanıtımı
11 Kuluçkalık yumurtaların depolanması, kuluçka koşulları, embriyo gelişimi, çıkım, civciv kalitesi, kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler, ekonomik verimlilik Gaga kesim ekipmanları, günlük civcivlerde gaga kesimi ve uygulanması
12 Yumurtacı genotipler, yumurtacı tavuk kümesleri, ticari yumurtacı civciv/piliç ve tavuklarda bakım ve yönetim, üretim ekonomisi Kuluçka gelişim ve çıkım makinesi, özellikleri
13 Broyler genotipleri, broyler kümesleri, kümeslerin üretim için hazırlanması, broyler piliçlerde bakım ve yönetim, üretim ekonomisi Tavukçulukta ayıklama ve seleksiyon, sürüde yumurtlayan ve yumurtlamayan tavukların özellikleri
14 Tavuklarda zorlamalı tüy dökümü, gerekçesi ve yöntemleri, Se, vit-E, Omega n-3 v.b ile zenginleştirilmiş yumurta üretimi, Tavuk kümeslerinde canlı güvenliği (biosecurity) uygulamaları,
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Sığır Yetiştiriciliği, Alpan O., Arpacık R., Ankara 1997.
2. Entansif Sığır Besiciliği, Arpacık R. Ankara 1997
3. Calf Rearing , Thickett B., Mitchell D., Hallows B.,2003
4. Dairy Cattle Science, Tyler H, Ensminger M.E., Ani Sci Iowa State 2005
5. The laying hen:systems of egg production. In Welfare of laying hen. Perry GC. Oxfordshire UK. 2004
6. Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology. Muir, W.M., Aggrey, S.E. CABI. 2003
7. Poultry Behaviour and Welfare. Appleby, M.C., Mench, J.A., Hughes, B.O. CABI. 2004
8. Tavuk Yetiştiriciliği. Aksoy FT, Şahin Matbaası, Ankara, 1999
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Sınavlar yanında araştırma ve proje temelli öğrenme teknikleri ile probleme daya lı öğrenme teknikleri kullanılmaktadır
Açıklama Sınavlar yanında araştırma ve proje temelli öğrenme teknikleri ile probleme daya lı öğrenme teknikleri kullanılmaktadır
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,03
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK2 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK3 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK4 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK5 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK6 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK7 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
OK8 5 1 2 2 5 5 5 1 1 1 1 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr