sduru@uludag.edu.tr 0224 676 87 80 Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu, Karacabey/BURSA
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak;
2
Ön işlemleri kontrol etmek;
3
İçme sütü üretimini kontrol etmek;
4
Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapmak;
5
Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur;
6
Emülsiyon tipi et ürünlerini üretir ;
7
Fermente et ürünlerini üretir;
8
Sucuk benzeri ürünleri üretir;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Dersin ve kaynakların tanıtılması
2
Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni
3
Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi
4
Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması
5
Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu
6
İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi
7
Yoğurt Üretim Teknolojisi
Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi
Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi
8
Ders tekrarı ve Arasınav
9
Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
10
Emülsiyon teknolojisi
11
Sosis üretim teknolojisi
12
Salam üretim teknolojisi
13
Fermente sucuk teknolojisi
14
Fermente sucuk teknolojisi
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Süt Teknolojisi ders notları –Süreyya Saltan Evrensel. Süt Ürünleri Teknlojisi-Cenap TekinŞen. Süt Teknolojisi-Mustafa Metin Ders Notu-Dr. Nejlet Filiz, Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Anar, Et Endüstrisi-Prof. Dr. Yalçın Yıldırım.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
3
10
30
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
98
Toplam İş Yükü / 30 saat
2,93
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU