Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ ve LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI
1 Dersin Adı: LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ ve LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI
2 Dersin Kodu: GMB6027
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. VİLDAN UYLAŞER
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Vildan UYLAŞER
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941499
Fax: 0224 2941402
e-posta: uylaserv@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Dersin amacı laktik asit bakterileri hakkında detaylı bilginin verilmesi ile birlikte gıda sanayiinde kullanım olanaklarının açıklanmasıdır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Laktik asit bakterilerinin sitolojileri ve beslenmelerini öğrenir.;
2 Laktik asit bakterilerinin geliştirilme süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.;
3 Laktik asit fermentasyonlarının ve oluşum mekanizmalarının önemini kavrar. ;
4 Laktik asit bakterilerinin gıda sektöründeki kullanım olanakları hakkında bilgi sahibi olur;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Laktik asit bakterilerinin genel özellikleri
2 Laktik asit bakterilerinin sitolojisi
3 Laktik asit bakterilerinin beslenme ve gelişme özellikleri
4 Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılmaları
5 Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Cornobacterium, Enterococcus, Bifidobacterium ve diğer cinslere giren laktik asit bakterileri kullanılarak yapılan çalışmaların incelenmesi
6 Laktik asit fermentasyonlarının anlatımı
7 Laktik asit fermentasyonlarının oluşum mekanizmalarının incelenmesi
8 Laktik asit fermentasyonları sonucu oluşan ürünlerin incelenmesi
9 Probiyotik laktik asit bakterilerinin genel özellikleri
10 Gıda sanayiinde kullanılan starter kültürler
11 Laktik asit bakterilerinin gıda sanayide kullanım alanları
12 Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal metabolitleri ve etki şekilleri
13 Laktik asit bakterileri tarafından üretilen metabolik maddeler
14 Geleneksel fermente gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: - Vuyst, L.D., Leroy, F. 2007. Bacteriocins from lactic acid bacteria: production, purification, and food applications Journal of molecular ibology and Biotechnology. 13, 194-199.
-Naidu, A.S., Bidlack, W.R., RA Clemens, R.A. 1999. Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB) Critical reviews in food science and nutrition Taylor & Francis
-Çon, A.H., Gökalp, H.Y. 2001. Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Metabolitleri ve Etki Şekilleri
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 1 50 50
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 50 50
Toplam İş Yükü 184
Toplam İş Yükü / 30 saat 6,13
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7
OK1 4 3 3 4 5 3 4
OK2 5 4 4 4 4 4 4
OK3 4 3 3 5 4 3 4
OK4 4 4 4 4 4 4 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr