LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ ve LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI
1
Dersin Adı:
LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ ve LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI
2
Dersin Kodu:
GMB6027
3
Dersin Türü:
Seçmeli
4
Dersin Seviyesi:
Doktora
5
Dersin Verildiği Yıl:
1
6
Dersin Verildiği Yarıyıl:
1
7
Dersin AKTS Kredisi:
6
8
Teorik Ders Saati (saat/hafta):
3
9
Uygulama Ders Saati (saat/hafta):
0
10
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta):
0
11
Dersin Önkoşulu
Yok
12
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
13
Dersin Dili:
Türkçe
14
Dersin Veriliş Şekli
Yüz yüze
15
Dersin Koordinatörü:
Prof. Dr. VİLDAN UYLAŞER
16
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
Prof. Dr. Vildan UYLAŞER
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941499 Fax: 0224 2941402 e-posta: uylaserv@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Dersin amacı laktik asit bakterileri hakkında detaylı bilginin verilmesi ile birlikte gıda sanayiinde kullanım olanaklarının açıklanmasıdır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Laktik asit bakterilerinin sitolojileri ve beslenmelerini öğrenir.;
2
Laktik asit bakterilerinin geliştirilme süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.;
3
Laktik asit fermentasyonlarının ve oluşum mekanizmalarının önemini kavrar.
;
4
Laktik asit bakterilerinin gıda sektöründeki kullanım olanakları hakkında bilgi sahibi olur;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Laktik asit bakterilerinin genel özellikleri
2
Laktik asit bakterilerinin sitolojisi
3
Laktik asit bakterilerinin beslenme ve gelişme özellikleri
4
Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılmaları
5
Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Cornobacterium, Enterococcus, Bifidobacterium ve diğer cinslere giren laktik asit bakterileri kullanılarak yapılan çalışmaların incelenmesi
6
Laktik asit fermentasyonlarının anlatımı
7
Laktik asit fermentasyonlarının oluşum mekanizmalarının incelenmesi
8
Laktik asit fermentasyonları sonucu oluşan ürünlerin incelenmesi
9
Probiyotik laktik asit bakterilerinin genel özellikleri
10
Gıda sanayiinde kullanılan starter kültürler
11
Laktik asit bakterilerinin gıda sanayide kullanım alanları
12
Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal metabolitleri ve etki şekilleri
13
Laktik asit bakterileri tarafından üretilen metabolik maddeler
14
Geleneksel fermente gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
- Vuyst, L.D., Leroy, F. 2007. Bacteriocins from lactic acid bacteria: production, purification, and food applications Journal of molecular ibology and Biotechnology. 13, 194-199. -Naidu, A.S., Bidlack, W.R., RA Clemens, R.A. 1999. Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB) Critical reviews in food science and nutrition Taylor & Francis -Çon, A.H., Gökalp, H.Y. 2001. Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Metabolitleri ve Etki Şekilleri
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
1
40
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
3
42
Ödevler
1
50
50
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
50
50
Toplam İş Yükü
184
Toplam İş Yükü / 30 saat
6,13
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU