Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Süt ve Süt Ürünleri Analizleri
1 Dersin Adı: Süt ve Süt Ürünleri Analizleri
2 Dersin Kodu: VBH5011
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. SERAN TEMELLİ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: seran@uludag.edu.tr
Tel: 02242941260
Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler, örnek alma kuralları, analiz sonuçlarının yorumlanması ve ilgili yönetmelik ve tebliğler ile kıyaslanması
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde yapılan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için örnek alma kurallarını öğrenir, ;
2 Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testlerini yapmayı ve yorumlamayı öğrenir,;
3 Isıl işlem görmüş içme sütlerinde fiziksel, kimyasal analizleri öğrenir,;
4 Yoğurt ve ayranda kimyasal analizler ile hile amaçlı katılan maddelerin varlığını analiz etmeyi ve yorumlamayı öğrenir,;
5 Krema ve tereyağı ile ilgili kimyasal analizleri yapmayı öğrenir,;
6 Peynirin kalite kontrolünde kullanılan kimyasal analizleri yapmayı öğrenir, ;
7 Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş sütlerde mikrobiyolojik analizleri yapmayı ve yorumlamayı öğrenir,;
8 Yoğurt/ayran ve krema/tereyağının mikrobiyolojik analizlerini yapmayı öğrenir,;
9 Çeşitli peynirlerin kalite kontrolünde yapılan mikrobiyolojik analizleri yapmayı ve yorumlamayı öğrenir,;
10 Süt ve süt ürünleri ile ilgili yasal mevzuatta bulunan yönetmelik ve tebliğler hakkında bilgi sahibi olur,;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde yapılan fiziksel ve kimyasal analizler için örnek alma kuralları, araç ve gereçlerinin özellikleri, örneğin muhafazası ve taşınması, Süt ve ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analizleri için örnek alma,
2 Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (sıcaklık, asitlik tayini, pH değeri, yoğunluk tayini, yağ miktarı), Çiğ sütte sıcaklık, asitlik tayini, pH değeri, yoğunluk tayini ve yağ miktarının belirlenmesi,
3 Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (protein, kül, kuru madde miktarı), Çiğ sütte protein, kül, kuru madde ve yağsız kuru madde miktarının belirlenmesi,
4 Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (somatik hücre sayımı, indirgeme testi, hile amaçlı katılan maddelerin aranması, antibiyotik aranması), Çiğ sütte somatik hücre sayımı, metilen mavisi indirgeme testi, hidrojen peroksit, borik asit, formaldehit, karbonat aranması ile antibiyotik varlığının aranması,
5 Isıl işlem görmüş içme sütlerinde kimyasal analizler (asitlik, yoğunluk, protein, kuru madde, yağ, kül miktarı), Pastörize ve/veya UHT sütte asitlik, yoğunluk, protein, kuru madde, yağ ve kül miktarının belirlenmesi,
6 Yoğurt ve ayranlarda kimyasal analizler (asitlik, protein, kuru madde, yağ miktarı), ile hile amaçlı katılan maddelerin aranması (nişasta), Yoğurt ve/veya ayranda asitlik, protein, kuru madde, yağ miktarı ile yoğurtta nişasta aranması,
7 Krema ve tereyağlarında kimyasal analizler (asitlik, kuru madde, yağ, tuz miktarı), Krema/tereyağında asitlik, kuru madde, yağ, tuz miktarının belirlenmesi
8 Peynirlerde kimyasal analizler (pH, asitlik, protein, kuru madde, yağ, kül, tuz miktarı), Peynirde pH değeri, asitlik, protein, kuru madde, yağ, kül, tuz miktarının belirlenmesi,
9 Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde yapılan mikrobiyolojik analizler için örnek alma kuralları, araç ve gereçlerinin özellikleri, örneğin muhafazası ve taşınması, Süt ve ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri için örnek alma,
10 Çiğ sütlerde mikrobiyolojik analizler (toplam bakteri ve koagülaz pozitif stafilokokların sayımı, Salmonella spp. varlığı), Çiğ sütte toplam bakteri ve koagülaz pozitif stafilokokların sayımı ile Salmonella spp. varlığının aranması,
11 Isıl işlem görmüş içme sütlerinde mikrobiyolojik analizler (toplam bakteri, Enterobacteriaceae sayımı), Pastörize süt ve/veya UHT sütte toplam bakteri ve Enterobacteriaceae sayımı,
12 Yoğurt ve ayranlarda mikrobiyolojik analizler (koliform bakteri, Escherichia coli, maya, küf sayımı), Yoğurt ve/veya ayranda koliform bakteri, Escherichia coli, maya, küf sayımı,
13 Krema ve tereyağlarında mikrobiyolojik analizler (Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığı), Krema ve/veya tereyağında Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığının belirlenmesi,
14 Peynirlerde mikrobiyolojik analizler (Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığı), Peynirde Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığının belirlenmesi,
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Metin, M. ve Öztürk, G.F. Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri, Ege Meslek Yüksekokulu Basımevi, İzmir, 2002.
2. Tekinşen, O.C. ve Tekinşen, K.K. Süt ve Süt Ürünleri, İkinci Baskı, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2005.
3. Tekinşen, O.C., Atasever, M., Keleş, A. ve Tekinşen, K.K. Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim ve Kontrol, Birinci Basım, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2002.
4. http:www.gkgm.gov.tr.Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 30 saat 4,23
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 3 3 5 1 5 1 2 1 5 1
OK2 5 5 5 5 5 1 2 1 5 1
OK3 4 5 5 5 5 1 2 5 1 3
OK4 4 5 5 5 5 1 2 5 1 3
OK5 4 5 5 5 5 1 2 5 1 3
OK6 4 5 5 5 5 1 2 5 1 3
OK7 5 5 5 5 5 1 2 5 5 3
OK8 5 5 5 5 5 1 2 5 5 3
OK9 5 5 5 5 5 1 2 5 5 3
OK10 5 3 5 5 3 1 2 1 5 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr