Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde yapılan fiziksel ve kimyasal analizler için örnek alma kuralları, araç ve gereçlerinin özellikleri, örneğin muhafazası ve taşınması, |
Süt ve ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analizleri için örnek alma, |
2 |
Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (sıcaklık, asitlik tayini, pH değeri, yoğunluk tayini, yağ miktarı), |
Çiğ sütte sıcaklık, asitlik tayini, pH değeri, yoğunluk tayini ve yağ miktarının belirlenmesi, |
3 |
Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (protein, kül, kuru madde miktarı), |
Çiğ sütte protein, kül, kuru madde ve yağsız kuru madde miktarının belirlenmesi, |
4 |
Çiğ sütlerin toplanması ve işletmeye kabulünde kullanılan kalite kontrol testleri (somatik hücre sayımı, indirgeme testi, hile amaçlı katılan maddelerin aranması, antibiyotik aranması), |
Çiğ sütte somatik hücre sayımı, metilen mavisi indirgeme testi, hidrojen peroksit, borik asit, formaldehit, karbonat aranması ile antibiyotik varlığının aranması, |
5 |
Isıl işlem görmüş içme sütlerinde kimyasal analizler (asitlik, yoğunluk, protein, kuru madde, yağ, kül miktarı), |
Pastörize ve/veya UHT sütte asitlik, yoğunluk, protein, kuru madde, yağ ve kül miktarının belirlenmesi, |
6 |
Yoğurt ve ayranlarda kimyasal analizler (asitlik, protein, kuru madde, yağ miktarı), ile hile amaçlı katılan maddelerin aranması (nişasta), |
Yoğurt ve/veya ayranda asitlik, protein, kuru madde, yağ miktarı ile yoğurtta nişasta aranması, |
7 |
Krema ve tereyağlarında kimyasal analizler (asitlik, kuru madde, yağ, tuz miktarı), |
Krema/tereyağında asitlik, kuru madde, yağ, tuz miktarının belirlenmesi |
8 |
Peynirlerde kimyasal analizler (pH, asitlik, protein, kuru madde, yağ, kül, tuz miktarı), |
Peynirde pH değeri, asitlik, protein, kuru madde, yağ, kül, tuz miktarının belirlenmesi, |
9 |
Süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolünde yapılan mikrobiyolojik analizler için örnek alma kuralları, araç ve gereçlerinin özellikleri, örneğin muhafazası ve taşınması, |
Süt ve ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri için örnek alma, |
10 |
Çiğ sütlerde mikrobiyolojik analizler (toplam bakteri ve koagülaz pozitif stafilokokların sayımı, Salmonella spp. varlığı), |
Çiğ sütte toplam bakteri ve koagülaz pozitif stafilokokların sayımı ile Salmonella spp. varlığının aranması, |
11 |
Isıl işlem görmüş içme sütlerinde mikrobiyolojik analizler (toplam bakteri, Enterobacteriaceae sayımı), |
Pastörize süt ve/veya UHT sütte toplam bakteri ve Enterobacteriaceae sayımı, |
12 |
Yoğurt ve ayranlarda mikrobiyolojik analizler (koliform bakteri, Escherichia coli, maya, küf sayımı), |
Yoğurt ve/veya ayranda koliform bakteri, Escherichia coli, maya, küf sayımı, |
13 |
Krema ve tereyağlarında mikrobiyolojik analizler (Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığı), |
Krema ve/veya tereyağında Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığının belirlenmesi, |
14 |
Peynirlerde mikrobiyolojik analizler (Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığı), |
Peynirde Escherichia coli, maya, küf sayımı ve Salmonella spp., koagülaz pozitif stafilokoklar, Listeria monocytogenes varlığının belirlenmesi, |