Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Gıda Ambalajlama Teknolojisi
1 Dersin Adı: Gıda Ambalajlama Teknolojisi
2 Dersin Kodu: VBH5023
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AYŞEGÜL EYİGÖR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail:aeyigor@gmail.com
Tel:02242941334
Adres: Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Ambalajın tanımı, fonksiyonları, çeşitleri, hayvansal kökenli gıda maddelerinin ambalajlanması, MAP, aktif ve akıllı ambalajlama ile ambalaj ve gıda arasındaki migrasyonun öğretilmesi amaçlanır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Üretici ve tüketicinin ambalajdan beklentilerini yorumlayabilir;
2 Gıda bozulmalarını tanımlayabilir;
3 Ambalajın koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri sıralayabilir;
4 Cam ambalajların özelliklerini tanımlayabilir;
5 Kağıt ve karton ambalajların fonksiyonlarını yorumlayabilir;
6 Alüminyum ve teneke ambalajları sınıflandırabilir;
7 Plastik ve plastik esaslı ambalaj malzemelerini sıralayabilir;
8 Hayvansal kökenli gıdaların ambalajlanmasında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir ;
9 Aseptik ambalajlamanın ve MAPnin esaslarını yorumlayabilir;
10 Aktif ambalajlama ve akıllı ambalajları tanımlayabilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin ve kaynak kitapların tanıtımı, ambalajın tanımı, üretici ve tüketicinin ambalaj beklentileri
2 Gıda bozulmaları (enzimatik, kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel bozulmalar)
3 Ambalajın koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
4 Cam ambalajlar
5 Kağıt ve karton ambalajlar
6 Alüminyum ve teneke ambalajlar
7 Metalik ambalajda metal korozyonu, sülfür kararması ve paslanma
8 Plastik ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri ve ambalajlamada kullanılan önemli plastikler
9 Kırmızı-beyaz et ve et ürünlerinin ambalajlanması
10 Süt ve süt ürünlerinin ambalajlanması
11 Gıda sanayiinde aseptik ambalajlama
12 Gıdalarda MAP
13 Aktif ambalajlama ve akıllı ambalajlar
14 Ambalaj ile gıda arasındaki migrasyon
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Üçüncü, M. Gıda Ambalajlama Teknolojisi, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2007.
2. Ünlütürk, A., Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. MengiTan Basımevi, İzmir, 1999.
3. Potter, N.N., Hotchkiss, J.H. Food Science. An aspen Publication, Maryland, 1998.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 7 98
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 114
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,8
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 4 3 0 0 1 1 5 3 0
OK2 3 3 0 0 1 0 0 5 5 3
OK3 2 2 1 1 0 1 1 5 4 0
OK4 1 0 0 0 0 0 1 5 4 3
OK5 1 0 0 0 0 0 1 5 4 3
OK6 1 0 0 0 0 0 1 5 4 3
OK7 1 0 0 0 0 0 1 5 4 3
OK8 5 5 3 2 0 0 0 5 3 5
OK9 5 5 3 2 0 0 0 5 3 5
OK10 5 5 3 2 0 0 0 5 3 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr