Ambalajın tanımı, fonksiyonları, çeşitleri, hayvansal kökenli gıda maddelerinin ambalajlanması, MAP, aktif ve akıllı ambalajlama ile ambalaj ve gıda arasındaki migrasyonun öğretilmesi amaçlanır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Üretici ve tüketicinin ambalajdan beklentilerini yorumlayabilir;
2
Gıda bozulmalarını tanımlayabilir;
3
Ambalajın koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri sıralayabilir;
4
Cam ambalajların özelliklerini tanımlayabilir;
5
Kağıt ve karton ambalajların fonksiyonlarını yorumlayabilir;
6
Alüminyum ve teneke ambalajları sınıflandırabilir;
7
Plastik ve plastik esaslı ambalaj malzemelerini sıralayabilir;
8
Hayvansal kökenli gıdaların ambalajlanmasında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir ;
9
Aseptik ambalajlamanın ve MAPnin esaslarını yorumlayabilir;
10
Aktif ambalajlama ve akıllı ambalajları tanımlayabilir;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Dersin ve kaynak kitapların tanıtımı, ambalajın tanımı, üretici ve tüketicinin ambalaj beklentileri
2
Gıda bozulmaları (enzimatik, kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel bozulmalar)
3
Ambalajın koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
4
Cam ambalajlar
5
Kağıt ve karton ambalajlar
6
Alüminyum ve teneke ambalajlar
7
Metalik ambalajda metal korozyonu, sülfür kararması ve paslanma
8
Plastik ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri ve ambalajlamada kullanılan önemli plastikler
9
Kırmızı-beyaz et ve et ürünlerinin ambalajlanması
10
Süt ve süt ürünlerinin ambalajlanması
11
Gıda sanayiinde aseptik ambalajlama
12
Gıdalarda MAP
13
Aktif ambalajlama ve akıllı ambalajlar
14
Ambalaj ile gıda arasındaki migrasyon
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1. Üçüncü, M. Gıda Ambalajlama Teknolojisi, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2007. 2. Ünlütürk, A., Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. MengiTan Basımevi, İzmir, 1999. 3. Potter, N.N., Hotchkiss, J.H. Food Science. An aspen Publication, Maryland, 1998.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
100
Toplam
1
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
0
Finalin BAşarıya Oranı
100
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
1
14
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
7
98
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
2
2
Toplam İş Yükü
114
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,8
Dersin AKTS Kredisi
4
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU