Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
YUMURTA ve YUMURTA ÜRÜNLERİ
1 Dersin Adı: YUMURTA ve YUMURTA ÜRÜNLERİ
2 Dersin Kodu: VBH6021
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ŞAHSENE ANAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Şahsene ANAR
e-posta: anar@uludag.edu.tr
Tel: 02242941332
Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Yumurtanın yapısı, yumurta akı ve sarısının özellikleri, yumurtanın beslenmedeki önemi, yumurta kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen faktörler yumurtanın iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, yumurtaların depolanması, dondurulmuş yumurta, pastörize sıvı yumurta ve yumurta tozu üretim teknolojisi hakkında bilgi kazandırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Yumurtanın tanımı, oluşumu, yumurta çeşitleri , ;
2 Yumurtanın morfolojik yapısı, yumurta akı ve sarısının kimyasal özellikleri;
3 Yumurta kabuğunda görülen ve yumurta içeriğinde görülen anormallikler ve nedenleri ile kontrol yöntemlerini öğrenir. ;
4 Yumurtanın iç ve dış kalite özellikleri ile kalite ölçüm yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur. ;
5 Yumurta kalitesini korumak için uygulanan yöntemler hakkında güncel bilgileri öğrenir.;
6 Yumurtaların depolanmasında dikkat edilecek kurallar hakkında bilgi edinir. ;
7 Dondurulmuş yumurta ve pastörize sıvı yumurta üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.;
8 Yumurta tozu üretim teknolojisini öğrenir. ;
9 Yumurtaların taşınması ve pazarlanmasında uyulması gereken kuralları öğrenir. ;
10 Yumurtanın insan beslenmesindeki önemi, çiğ ve pişirilmiş yumurtanın besin unsurları;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Yumurtanın tanımı, oluşumu, yumurta çeşitleri
2 Yumurtanın morfolojik yapısı, yumurta akı ve sarısının kimyasal özellikleri
3 Yumurtanın insan beslenmesindeki önemi, çiğ ve pişirilmiş yumurtanın besin unsurları
4 Yumurta kabuğunda görülen anormallikler ve nedenleri
5 Yumurta içeriğinde görülen bozukluklar ve nedenleri
6 Yumurta kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen faktörler
7 Yumurtanın iç ve dış kalite özellikleri
8 Yumurta dış kalite kontrolu ölçüm yöntemleri
9 Yumurta iç kalite kontrolu ölçüm yöntemleri
10 Yumurta kalitesini korumak için uygulanan yöntemler( Sıcaktan koruma, yıkama, yağ ile kaplama)
11 Yumurtaların depolanmasında dikkat edilecek noktalar
12 Yumurtaların taşınması ve pazarlanmasında uyulması gereken kurallar
13 Dondurulmuş yumurta ve pastörize sıvı yumurta üretim teknolojisi
14 Yumurta tozu üretim teknolojisi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ANAR, Ş. Yumurta ve yumurta ürünleri, Dora Basımevi, Bursa, 2013
ERENSAYIN,C. Bilimsel- Teknik-Pratik Tavukçuluk, Cilt 1; Nobel Yayınevi Ankara 2000
YAMAMATO,T. JUNEJA, L.R. HATTA,H.KIM,M. Hen Eggs, Their Basic and Applied Science, CRC Pres, Newyork, 1997
SOLOMON,S.E. Egg and Eggshell Quality,Manson Publishing, The Veterinary Press, Iowa State ,1997

COUTTS, J.A.,WILSON,G.C. Optimum Egg Quality, 5 M Publishing, United Kingtom,2007
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 113
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,77
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK2 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK3 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK4 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK5 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK6 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK7 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK8 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK9 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
OK10 2 5 2 3 2 2 5 5 3 2 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr