1 | Dersin Adı: | YUMURTA ve YUMURTA ÜRÜNLERİ |
2 | Dersin Kodu: | VBH6021 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Doktora |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ŞAHSENE ANAR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Yok |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Şahsene ANAR e-posta: anar@uludag.edu.tr Tel: 02242941332 Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle |
18 | Dersin Web Adresi: | http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr |
19 | Dersin Amacı | Yumurtanın yapısı, yumurta akı ve sarısının özellikleri, yumurtanın beslenmedeki önemi, yumurta kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen faktörler yumurtanın iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, yumurtaların depolanması, dondurulmuş yumurta, pastörize sıvı yumurta ve yumurta tozu üretim teknolojisi hakkında bilgi kazandırmak |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Yumurtanın tanımı, oluşumu, yumurta çeşitleri | |
2 | Yumurtanın morfolojik yapısı, yumurta akı ve sarısının kimyasal özellikleri | |
3 | Yumurtanın insan beslenmesindeki önemi, çiğ ve pişirilmiş yumurtanın besin unsurları | |
4 | Yumurta kabuğunda görülen anormallikler ve nedenleri | |
5 | Yumurta içeriğinde görülen bozukluklar ve nedenleri | |
6 | Yumurta kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen faktörler | |
7 | Yumurtanın iç ve dış kalite özellikleri | |
8 | Yumurta dış kalite kontrolu ölçüm yöntemleri | |
9 | Yumurta iç kalite kontrolu ölçüm yöntemleri | |
10 | Yumurta kalitesini korumak için uygulanan yöntemler( Sıcaktan koruma, yıkama, yağ ile kaplama) | |
11 | Yumurtaların depolanmasında dikkat edilecek noktalar | |
12 | Yumurtaların taşınması ve pazarlanmasında uyulması gereken kurallar | |
13 | Dondurulmuş yumurta ve pastörize sıvı yumurta üretim teknolojisi | |
14 | Yumurta tozu üretim teknolojisi |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
ANAR, Ş. Yumurta ve yumurta ürünleri, Dora Basımevi, Bursa, 2013 ERENSAYIN,C. Bilimsel- Teknik-Pratik Tavukçuluk, Cilt 1; Nobel Yayınevi Ankara 2000 YAMAMATO,T. JUNEJA, L.R. HATTA,H.KIM,M. Hen Eggs, Their Basic and Applied Science, CRC Pres, Newyork, 1997 SOLOMON,S.E. Egg and Eggshell Quality,Manson Publishing, The Veterinary Press, Iowa State ,1997 COUTTS, J.A.,WILSON,G.C. Optimum Egg Quality, 5 M Publishing, United Kingtom,2007 |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 1 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 0 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 100 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 113 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,77 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |