Genel Tanıtım
Süt ve Besi Hayvancılığı Programı, Karacabey Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü altında 2012 yılında açılmıştır. 1996-2009 arasında "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı", 2009-2012 arasında ise "Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği" adıyla eğitim vermiş olan programın ismi YÖK tarafından 2012’de değiştirilmiştir.
Bu bölüm, yüksek öğretimde Süt ve Besi Hayvancılığı alanında 120 ECTS kredilik ön lisans (ön aşama) derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Süt ve Besi Hayvancılığı alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Süt ve Besi Hayvancılığı Programından ön lisans derecesi elde edebilmek için, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Süt ve Besi Hayvancılığı Programının amacı; çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi ve sağlığı konularında temel bilgilere ve bağımsız düşünme yeteneğine sahip, nitelikli ara eleman yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Hayvancılık biliminin temel kavramlarını anlama becerisini kazanmak
|
2.
Çeşitli türden çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, bakımı ve beslenmesi ile hastalıklara karşı koruma, kontrol ve mücadele tekniklerini öğrenmek.
|
3.
Modern hayvancılık tekniklerini kullanarak nitelikli hayvansal ürün elde edebilmek
|
4.
Çiftliğin genel çalışma ilkeleri doğrultusunda araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine sahip olmak.
|
5.
Türkiye'de ve Dünya'da hayvansal üretimde yaşanan gelişmeleri teknik eleman gözüyle anlamak ve değerlendirebilmek.
|
6.
Mevcut Hayvancılık sorunlarına çözüm üretebilmeye dönük araştırma geliştirme projelerinde yer alabilecek yeterliliğe sahip olmak.
|
7.
Hayvancılığın tarımın bir alt kolu olduğu gerçeğinden hareketle çiftçilerin sorunlarına çözüm üretebilmek ve gerektiğinde tüm paydaşlarıyla ortak hareket edebilmek.
|
8.
Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; rasyon hazırlama, tırnak kesme, boynuz köreltme, uygun sağım yapabilme bilgi ve becerisine sahip olmak.
|
9.
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
|
10.
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
|
11.
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda tekniker olarak, özel çiftliklerde, karma yem üreten fabrikalarda ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren çiftçi örgütlerinde çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümü ve Veteriner Fakültelerine geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı
Öğr.Gör. Nazif UZUN
Uludağ Üniversitesi
Karacabey Meslek Yüksekokulu
Karacabey / BURSA / TÜRKİYE
Tel: 0 224 676 87 80
Faks: 0 244 676 55 62
nazifuzun@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Programda, hayvan yetiştirme ve ıslahı ile yemler ve hayvan besleme konularında uzman 2 öğretim elemanı bulunmaktadır. İki yıllık eğitimde ilk sınıfta temel konularda bilgi sağlanmakta, ikinci sınıfta ise; mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli dersler sayesinde, öğrencinin çalışmayı amaçladığı sektörde uygulamalı eğitime önem veren eğitim alması sağlanmaktadır. Karacabey Meslek Yüksekokulunda derslerin uygulamaları, Sütaş ve Uludağ Üniversitesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Eğitim Çiftliğinde ve Yem Fabrikasında yapılmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
BTK2602 |
BİTKİ KORUMA |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
EKO1001 |
TEMEL MATEMATİK I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHZ101 |
HAYVAN YETİŞTİRME İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
SBHZ103 |
YEMLER BİLGİSİ VE TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
SBHZ105 |
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
SBHZ107 |
HAYVAN SAĞLIĞI |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
İNGİLİZCE I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ORGZ104 |
ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
SBHZ102 |
SÜT SIĞIRCILIĞI |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
SBHZ104 |
ÜREME FİZYOLOJİSİ VE SUNİ TOHUMLAMA |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
4 |
SBHZ2OS |
HAYVAN BESLEME İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
İNGİLİZCE II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
BSM3533 |
HAYVAN BARINAKLARI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
KMYO01 |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
ORGS232 |
HAYVANCILIK ÖRGÜTLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHZ201 |
SÜRÜ SAĞLIĞI VE HİJYENİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
SBHZ203 |
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
KMYO02 |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
SBHZ204 |
RASYON HAZIRLAMA |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
SBHZ206 |
BESİCİLİK |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHZ208 |
ÇİFTLİK YÖNETİMİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
ZOO4403 |
KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
BYL2010 |
EKOLOJİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ISYS006 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGS118 |
ÇİFTÇİ EĞİTİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OSPZ010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
2 |
3 |
SBHS106 |
HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS219 |
HAYVAN DAVRANIŞLARI VE REFAHI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
KLVS207 |
AYAK BAKIMI VE HASTALIKLARI |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHS108 |
HAYVANSAL ÜRÜNLERİN PAZARLANMASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS209 |
SİLAJ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS211 |
YEM LABORATUAR ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHS213 |
LABORATUAR TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHS221 |
HAYVANCILIKTA KAYIT TUTMA VE DEĞERLENDİRME |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS225 |
MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS227 |
İSTATİSTİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS229 |
SÜT HAYVANCILIĞI UYGULAMALARI I |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
SBHS231 |
HAYVAN ISLAHI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS233 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
SBHS235 |
GENETİK VE HAYVAN ISLAHI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS237 |
PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHZ202 |
SÜRÜ SAĞLIĞI VE HİJYENİ II |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
3 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ARK2051 |
FOTOĞRAFÇILIK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGZ206 |
ORGANİK HAYVANCILIK |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS210 |
EV HAYVANLARININ BAKIMI VE BESLENMESİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS212 |
KARMA YEM ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS214 |
HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS216 |
ARICILIK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS218 |
İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRME |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS220 |
RUMİNANTLARDA PARAZİTER HASTALIKLAR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
SBHS222 |
KANATLI HAYVAN HASTALIKLARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS224 |
AT YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS226 |
DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
SBHS228 |
SÜT HAYVANCILIĞI UYGULAMALARI II |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
SBHS232 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
STUS110 |
BESLENME İLKELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |